NHLs speiderbyrå har én nordmann på 2019-listen

Emil Martinsen Lilleberg er nummer 127 blant internasjonale utespillere på rankinglisten til NHL. Foto: Sparta.no/TV2sumo.no

Emil Martinsen Lilleberg (17) står på rankinglisten til NHL over spillere som kan bli draftet i 2019.

Sparta-backen var den yngste spilleren som spilte for Norges i U20-VM i desember, der han bidro med tre assists på fire kamper. Bortsett fra 0-4-tapet mot ubeseirede Tyskland, leverte det norske laget et solid B-VM og ble nummer tre.

– Lilleberg var veldig god. Han var en nøkkelspiller i det defensive. Utfordringen vår generelt mot Tyskland var at det gikk for tregt da vi vant pucken, og da ble det enda mer forsvarsspill, men han var flink til å bryte opp og til å enkelt sette i gang spillet med puck. Han er effektiv. Han har et stort potensial, sa U20-landslagstrener Anders Gjøse til Nitten.no mesterskapet.

Innsatsen til Emil Martinsen Lilleberg ble åpenbart verdsatt av flere. NHLs Central Scouting, altså ligaens eget speiderbyrå, lanserte mandag sin midtsesongranking av spillere som er tilgjengelige for 2019-draften, og der er Lilleberg med.

– Jeg visste ikke at den skulle komme nå. Det er kult å se, sier Martinsen Lilleberg til Nitten.no.

– Gir motivasjon
17-åringen, som fyller 18 år 2. februar, er nummer 127 på listen over internasjonale spillere, altså spillere utenfor Nord-Amerika. Central Scouting publiserer fire lister: Nordamerikanske keepere, nordamerikanske utespillere, internasjonale keepere og internasjonale utespillere.

Lilleberg er altså ikke nummer 127 totalt, men siden de 31 klubbene i NHL skal drafte 217 spillere, ser det unektelig lovende ut.

– Det er selvfølgelig inspirerende. Det gir meg mye mer motivasjon når jeg ser navnet mitt der. Det er bare positivt, fastslår backen, som for øvrig er halvbroren til lagkameraten Henrik Knold.

– Hvordan vil du beskrive deg selv som spillertype?

– Jeg er en fysisk spiller som er ganske defensiv. Det er der styrken min er.

– Hvis jeg husker rett, hadde du tre assists i én kamp i U20-VM?

– Ja, det hadde jeg.

– Så du kan bidra litt offensivt også?

– Ja, til tider, ler Martinsen Lilleberg, som forteller at han er «veldig fornøyd» med den generelle innsatsen sin i U20-VM, der han spilte en viktig rolle i det norske undertallsspillet.

Har NHL-potensial
Han spiller fast for Sparta i Get-ligaen denne sesongen og står bokført med 27 matcher og ett mål. Det kom mot Ringerike tidligere i januar.

Spartas trenerduo Sjur Robert Nilsen og Anders Gjøse beskriver Emil Martinsen Lilleberg på følgende vis:

– Lilleberg er en back som per i dag har stor styrke i det defensive. Han er også effektiv i spill med puck, spesielt under press, men er ikke den som driver opp spillet midt i banen, enda. Han har generelt veldig god oversikt på isen, noe som gir han et fortrinn i posisjoneringen og gjør at han også kan spille fysisk. God i nærkampsspillet, sier trenerne i Sparta til Nitten.no.

De mener at han kan gå hele veien til NHL. Talentet er så stort. Han bør imidlertid forbedre sine generelle skøyte- og puckferdigheter for å kunne nå så langt, mener Sparta-trenerne.

Emil Martinsen Lilleberg mener at han også bør forbedre skuddet sitt.

– Utviklingen hans har gått jevnt oppover det siste året, akkurat som tidligere. Han tar stegene raskt. Raskere enn de fleste andre. Han er flink til å ta til seg informasjon, oppsummerer Nilsen og Gjøse.

17-åringen hadde iallfall ingen problemer med å ta til seg informasjonen om draft-rankingen.

– Det hadde vært utrolig kult å bli draftet, smiler Martinsen Lilleberg.

– Spiller det noen rolle for deg hvilken klubb som eventuelt drafter deg?

– Nei, men det kuleste hadde vært Pittsburgh, for det har vært laget mitt siden jeg var liten, avslutter Emil Martinsen Lilleberg.

P.S. Lilleberg var også inne på Nitten.nos egen ranking over de ti største talentene i norsk hockey, som ble publisert i fjor sommer.

Her er Norges ti største talenter under 20 år

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar