NISO krever minstelønn i Get-ligaen

Nicolai Løland Dolva i NISO hjelper spillerne i Get-ligaen i kampen for minstelønn. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Unge spillerne legger ned det samme arbeidet som eldre spillere, men får langt dårligere betalt, argumenterer spillerforeningen NISO.

OSLO (Nitten.no): NISO forhandler med NHO Idrett/Abelia og minstelønn er ett av kravene som er fremmet i disse forhandlingene.

– Dette er et tema som spillerne selv ønsker å rette fokus på, og initiativet kommer fra eldre spillere som selv har vært unge og lavtlønnende i ligaen. Det er en urimelig forskjellsbehandling mellom en del spillere i dag, særlig for unge spillere, som er med på stort sett all aktivitet, men som likevel kompenseres svært lavt. Etter vårt syn er det et misforhold mellom lønnen og ytelsen som gis, sier forbundsleder Joachim Walltin til Nitten.no.

Tjener under 5000 i måneden
Walltin mener at skillet mellom amatør og profesjonell ishockeyspiller i dag er for lite. Flere klubber har spillere som tjener under 5000 kroner per måned.

– Du kan i utgangspunktet signere en proffkontrakt hvor du tjener null kroner, sier Jesper Hoel i Manglerud Star til Nitten.no.

Hoel, som er styremedlem i NISO, mener at ishockeyen bør se på hvordan dette løses i andre norske idrettsligaer. I fotballen har man minstelønn både i Eliteserien, Obosligaen og Toppserien.

– Herrefotballen er i en særstilling med sine økonomiske rammer, men vi ser at Toppserien for damer får dette til. Der er minstelønnen på cirka 4000 kroner i måneden, sier Hoel.

Han mener at Get-ligaen bør ha det samme: En minstelønn på 4000 kroner.

Jesper Hoel spiller for Manglerud Star og er styremedlem i NISO. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Minstelønn er ikke vanlig i norsk arbeidsliv, men enkelte bransjer har likevel innført dette gjennom sine tariffavtaler. Advokatfullmektig Nicolas Løland Dolva i NISO poengterer at man eksempelvis har innført minstelønn i byggebransjen.

– Sporten blir stadig mer profesjonell, og rettighetene må følge etter. For meg er det et åpenbart misforhold mellom lønnen og arbeidsytelsen dersom en spiller tjener 1500 kroner i måneden, men deltar på alle klubbens aktiviteter, sier Løland Dolva til Nitten.no.

Billig eierskap
Klubbene sitter på eierskapet til spillere som har proffkontrakter, mens spillere på amatørkontrakter kan skifte klubb når som helst, uten at nåværende klubb kompenseres.

– Vi mener at det må kunne stilles krav til en viss grad av avlønning før profesjonell kontrakt kan inngås, sier Walltin.

Hoel mener at klubber som ikke har råd til å betale en spiller minst 4000 kroner i måneden, bør ha spilleren på amatørkontrakt, slik at vedkommende i det minste kan skifte klubb dersom et annet lag tilbyr en proffkontrakt.

– Vi har full forståelse for at det er store økonomiske forskjeller i norsk hockey, men i Get-ligaen er løsningen ganske enkel: Da må man velge å ha en importspiller mindre eller å betale noen av de andre spillerne mindre, sier Jesper Hoel.

Importspillere har heller ikke krav på minstelønn, men ettersom Utlendingsdirektoratet (UDI) opererer med et minimumskrav til lønn på 242.966 kroner før utstedelse av arbeidstillatelse, har importspillerne i praksis en minstelønn.

– Vi er klar over at en del klubber vil få utfordringer dersom minstelønnen blir for høy. Dette må det også tas hensyn til. Vårt svar til dette er imidlertid at dette handler om prioritering og eksponering av lønnsutgifter innenfor budsjettrammen, og at klubben alternativt får signere spilleren på en amatørkontrakt. Det inngås kontrakter med til dels dyre utenlandske spillere, så pengene er der, sier Løland Dolva.

Neste forhandlingsrunde mellom NISO og NHO Idrett/Abelia er i oktober.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar