NISO vil ikke utnytte Storhamars CHL-kamp

Jesper Hoel spiller for Manglerud Star og er styremedlem i NISO. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Storhamars Champions Hockey League-deltakelse gir spillerne et essepar på hånden i forhandlingene med klubbene om en ny avtale, men ifølge NISO-leder Joachim Walltin har ikke spillerforeningen planer om å utnytte dette.

Tirsdag 13. november kan 69 spillere i Get-ligaen bli tatt ut i streik. Forhandlingene mellom klubbene, representert ved NHO Idrett/Abelia, og spillerne, representert ved spillerforeningen NISO, har ikke klart å komme til enighet om en avtale og møtes derfor hos Riksmekleren mandag 12. november.

De 69 spillerne vil bli hentet ut fra Vålerenga, Manglerud Star, Stjernen, Storhamar, Sparta og Stavanger, opplyser NISO.

– Vi har beveget oss en del fra de opprinnelige kravene og mener vi har vært løsningsorienterte i møtene så langt. Vi har gjennomført undersøkelser der vi spurte medlemmene om viktigheten av kravene og kampviljen for å få disse gjennom. På bakgrunn av styrken i disse tilbakemeldingene og liten vilje til å finne løsninger hos motparten, endte vi opp i mekling, sier forbundsleder Joachim Walltin.

Risikerer millionbot
På Hamar er man bekymret for at konflikten skal påvirke klubbens deltakelse i Champions Hockey League (CHL). Returkampen mot Skellefteå spilles i Nord-Sverige 20. november. Første kamp endte 4-4 og sammenlagtvinneren går videre til kvartfinale i CHL.

CHL-reglementet tilsier at uteblivelse fra kamp medfører en bot på 2,5 millioner kroner, skriver Hamar Arbeiderblad.

– Vi må først finne ut hvordan reglementet er hvis en uteblivelse skyldes streik. Storhamar er i dialog med Norsk topphockey, Norges ishockeyforbund og CHL for å finne en god løsning, sier daglig leder Anne Karin Bjørvik i Storhamar til lokalavisen.

Denne situasjonen gir utvilsomt NISO et essepar på hånda. Suksess i CHL er sjelden kost for norsk ishockey og Storhamar vil med seier i returkampen bli det første norske laget i kvartfinale i den fire år gamle turneringen.

– Vi har ikke noe spesielt fokus på Storhamar og den aktuelle kampen i CHL er såpass langt frem i tid at det vil være et veldig stort press på partene for å komme til løsning før den tid. Vårt fokus i mekling, og eventuelt under en streik, er å komme til enighet om et resultat som vil være bra for våre medlemmer, sier Walltin til Nitten.no.

Christian Larrivée jubler etter 1-1 scoringen mot AIK Skellefteå. Kampen endte uavgjort 4-4. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Involverer flere idretter
Forhandlingene inkluderer ikke bare ishockey, men også fotball og håndball. Det gjør det i utgangspunktet vanskeligere for NISO å bruke CHL-kampen som pressmiddel, men samtidig gjelder kravet om minstelønn kun ishockey og håndball, ettersom fotball allerede er på det nivået de to mindre lagidrettene vil opp på.

NISO har også stilt krav når det gjelder karriererådgivning og hjelpetilbud vedrørende mental helse.

– Det har ikke vært noen konkrete forhandlinger mellom partene etter det siste møtet. Da vi skilte lag sist, sto vi ganske langt fra hverandre, sier Manglerud Stars Jesper Hoel, sitter i NISO-styret og er med i forhandlingsutvalget.

Hoel synes det er vanskelig å svare på om Storhamar-situasjonen vil bli utnyttet i forhandlingene, men påpeker at denne CHL-kampen er en liten sak i det store bildet.

– Dette er jo forhandlinger som inkluderer både fotball og håndball, ikke bare ishockey, påpeker Hoel, som legger til at «ingen ønsker å ødelegge for Storhamars CHL-deltakelse».

Forhandlingene mellom klubbene og spillerne har kun to ganger tidligere resultert i streik. Det var i 2001 og 2011. Begge gangene var det fotballspillere som ble tatt ut i streik.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar