Nitten.no vurderer: Fordel Storhamar før finalene

Storhamar må regnes som klar favoritt i NM-finalen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Fredag spilles den første finalekampen mellom Storhamar og Frisk Asker.

Det er liten tvil om hvem som går til finalen med favorittstempelet på seg. Det er Storhamar. Samtidig skal man ikke undervurdere betydningen av at Frisk Asker stiller med garvede veteraner som Anders Bastiansen, Mats Frøshaug og Cato Cocozza. Askerlaget har vist at det klarer å holde nervene under kontroll, selv når kampene blir store og andre lag lar seg prege av omgivelsene.

Frisk Asker kom til finalen gjennom å slå seriemester Vålerenga 4-2 i semifinalen, etter å ha tatt seg forbi Lillehammer med 4-3 i kvartfinalen. Storhamar vant 4-0 mot Stjernen i første runde og 4-2 mot Stavanger Oilers i andre runde.

Fredag spilles finalekamp én på Hamar, med start klokken 19.00. Match nummer to begynner 18.30 i Askerhallen søndag. Deretter er det kamp tre på Hamar tirsdag 19.00 og kamp fire i Asker torsdag 19.00. Resultatene i disse kampene avgjør om det blir en kamp fem, seks og sju.

Her er Nitten.nos vurdering av de to finalelagene:
(NB! Alle statistikk er hentet fra hockey.no/live. Feil kan forekomme)

KEEPERE:
Frisk Asker: Nicklas Dahlberg

Storhamar: Oskar Östlund

Nicklas Dahlberg har vært Frisk Askers beste spiller i dette sluttspillet. Vi kan vel gå så langt som å kalle ham den beste spilleren i sluttspillet, uansett klubb. Han har reddet 93,0 prosent av de 437 skuddene som har kommet.

Det er mektig!

I tillegg har han holdt innslupne mål nede på 2,39 i gjennomsnitt per kamp. I semifinalen mot Vålerenga reddet han hele 93,5 prosent av skuddene. Og han ble pepret, spesielt i kamp fem, der han holdt nullen til tross for at oslolaget utfordret ham med 51 skudd.

Det Storhamars keeper Oskar Östlund har levert i sluttspillet, er statistisk sett enda bedre. Hans redningsprosent er på skyhøye 94,2 – og i tillegg har han bare 1,44 innslupne mål per kamp.

Hvis Storhamar hadde møtt tøffere motstand enn Stjernen i første runde, og Östlund hadde levert tilsvarende tall, hadde han vært den ubestridte MVP-en i årets sluttspill.

Konklusjon: Jevnt

 

BACKER:
Frisk Asker: Nicolay Andresen, Victor Björkung, Patrick Bovim, Max Krogdahl, Christian Kåsastul, Sean McMonagle, Kristoffer Thomassen, Henrik Ødegaard

Storhamar: Jimmy Andersson, Christian Bull, Kurt Davis, Aaron Irving, Joel Johansson, Lars Løkken Østli, Andreas Øksnes, Simen Løvhaug Hansen, Lars Erik Hesbråten

Storhamar har ikke lenger Kodie Curran, og han kan ikke erstattes, men innenfor rammen av det realistiske, må vi kunne si at Aaron Irving er en så god erstatter som det var mulig å finne. Irving har hele fem mål i dette sluttspillet, og tolv poeng på ti kamper. Han er aktiv offensivt og har et meget effektivt skudd. Frisk Askers offensive back er Sean McMonagle, som også har gjort et meget bra sluttspill. Han står med elleve poeng på tretten kamper.

Offensivt har Storhamars backer mer å by på. Joel Johansson, Kurt Davis og Christian Bull er også spillere som liker seg veldig godt når pucken er i besittelse av deres lag. Vi har tidvis sett at det bor fryktelig mye i Victor Björkung hos Frisk Asker, men i sluttspillet har han ikke fått det ut i særlig grad.

Defensivt har imidlertid Frisk et par bautaer i Henrik Ødegaard og Christian Kåsastul. Sistnevnte må vel sies å ha et slags «coming out party» i årets sluttspill. Han var et skikkelig irritasjonsmoment for Vålerenga i semifinalene. Ødegaard ble matchet mot Vålerengas fenomenale førsterekke og kom fra det med bare -3. Det står faktisk respekt av det.

Konklusjon: Fordel Storhamar

 

FORWARDS:
Frisk Asker: Hampus Gustafsson, Endre Medby, Kyle Bonis, Mikkel Christiansen, Anders Bastiansen, Sebastian Johansen, Viktor Granholm, Garret Thompson, Petter Kristiansen, Cato Cocozza, Mats Frøshaug, Magnus Geheb, Fredrik Lystad Jacobsen

Storhamar: Victor Svensson, Patrick Thoresen, Troy Josephs, Mikael Zettergren, Christian Larriveé, Eirik Salsten, Robin Dahlstrøm, Niklas Fogström, Steffen Thoresen, Smen André Edvardsen, Kjetil Martinsen, Mikael Dokken, Martin Rønnild

Hvis vi kikker på lagoppstillingen til Frisk Asker i forrige match, ser vi at askerlaget stilte med en spiller i fjerderekka si som har sju mål i dette sluttspillet – Mikkel Christiansen. Pluss en spiller i tredjerekka som har gjort elleve poeng på tretten matcher – Endre Medby. Og en førsterekke med Anders Bastiansen, Garret Thompson og Viktor Granholm som ikke gjør mye feil utpå isen, samt en andrerekke – Kyle Bonis, Hampus Gustafsson og Sebastian Johansen – som kan matche de beste andrerekkene i Get-ligaen.

Det blir tøft for Storhamar å møte denne gjengen.

Hamarlaget kan på sin side vise til Patrick Thoresen og Victor Svensson, den nest beste løperduoen i Get-ligaen bak Tobias Lindström og Rasmus Ahlholm, med hardtarbeidende Eirik Salsten ved siden av seg. I tillegg har Mikael Zettergren våknet skikkelig – han har gjort elleve poeng på ti kamper – og Troy Josephs og Robin Dahlstrøm har hjulpet Christian Larriveé tilbake til statusen som offensiv trussel.

Storhamar har fem forwards som har gjort minst ett poeng per kamp i sluttspillet, mens Frisk Asker bare har én (Hampus Gustafsson). Nå bør det bemerkes at Frisk Asker heller ikke spilte fire kamper mot Stjernen, så det har vært noe vanskeligere for spillerne deres å pynte på statistikken.

Vi kommer heller ikke utenom bredden i Storhamar. Det spørs om det ikke blir enda tøffere for Frisk Asker å møte den gjengen.

Konklusjon: Liten fordel Storhamar

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar