Norge – Canada 0-5: Dette lærte vi av Norges tap mot Canada

Connor McDavid var kampen store spiller mot Norge. Her feirer han med Jaden Schwarz etter sin tredje scoring på Lars Haugen. REUTERS/David W Cerny

OSLO (Nitten.no) Norge – Canada 0-5 (0-3, 0-1, 0-1): Etter at Danmark slo Finland og Latvia tok poeng mot USA håpet nok noen at Norge skulle detonere en «hockeybombe» mot Canada. I Viasat-studio sa Mats Zuccarello at det ville være et mirakel. Connor McDavid brukte bare halvannet minutt på å vise hvorfor.

Connor McDavid herjer til daglig med verdens beste spillere i NHL og mot Norge var unggutten i usedvanlig lekent humør. Han fikk både tid og rom av sine norske motspillere og etter halvannet minutt takket han for muligheten og satte 1-0 i nettet bak Lars Haugen, som fikk fornyet tillit i det norske målet etter å ha sluppet inn seks mot Finland.

Noen minutter senere hang ikke Tommy Kristiansen med på McDavids retningsforandringer og måtte ty til ulovlige midler for å stoppe ham. To minutter i fryseboksen ble belønningen. Canada spilte seg frem til en rekke store sjanser, men overtallet ebbet ut uten mål for canadierne.

Nivåforskjellen på lagene ble etter hvert veldig tydelig. Canada eide pucken og Norge hang etter i stort sett alle dueller, men da McDavid ble vist ut for høy kølle drøyt halvveis i perioden ble håpet tent i den norske leiren. Bo Horvat ville det derimot annerledes og i undertall scoret han canadiernes andre. Vancouver Canucks-spilleren plukket opp pucken i egen sone etter et norsk skuddforsøk, tok seg over hele isen og satte enkelt pucken mellom bena på Lars Haugen. Til tross for at det var Norge som spilte i overtall fortsatte Canada å være det skapende laget og var bare millimetere unna sin tredje scoring da de satte et skudd i metallet.

McDavid var involvert i det aller meste som skjedde i første periode og med fire minutter til pause scoret han igjen, denne gangen liggende på isen etter å ha blitt hektet av en norsk spiller.

I andre periode hang Norge noe bedre med, men igjen var det Connor McDavid som stjal showet. Midtveis ut i perioden fikk han nok en gang gjøre som han ville og dermed sto det 4-0 før kampen var halvspilt.

Norge fryktet det verste da Ken Andre Olimb ble taklet og gikk i garderoben med noen minutter igjen av midtperioden, men han var heldigvis tilbake på isen da lagene kom ut til siste periode.

Den ble etter hvert en transportetappe for Canada. Horvat scoret sitt andre og lagets femte tidlig i perioden og Canada virket å være fornøyde med det. De fortsatte å kontrollere kampen uten å bruke for mye krefter.

Norge ligger nå nest sist i gruppe B og må ta poeng mot USA dersom de skal ha håp om kvartfinale.

Ken Andre Olimb spilte en god kamp og blir svært viktig mot Danmark fredag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
  • Klasseforskjell

Canada har vunnet VM to av de siste tre årene og det skal være nivåforskjell på Canada og Norge, men sjelden har det vært mer synlig enn i første periode i kveld. Nordmennene hang etter i alle dueller, slet med å få tak i puck og tilbragte det mest av perioden på hæla i egen sone. Som mot Finland var det ikke ventet at Norge skulle kjempe om seieren, men måten Norge fremsto i første periode bør likevel bekymre landslagstreneren. Connor McDavid og lagkameratene fikk gjøre akkurat som de ville, og selv i det norske overtallsspillet, var det canadierne som dominerte. Connor McDavid er verdens beste spiller og en fryd å se på, men sjelden har han hatt enklere spilleforhold enn i kveld. Det bedret seg noe i de to siste periodene, men trolig var det et resultat av at Canada giret ned. Man satt hele tiden med en følelse av at Canada hadde veldig mye mer inne, og dette ligner definitivt en kandidat til VM-gullet.

  • Ken Andre Olimb

Ken Andre Olimb har hatt et bra mesterskap for Norge. Det var derfor urovekkende da han forsvant i garderoben i andre periode etter å ha fått en smell i hodet. Han var derimot tilbake på isen i tredje periode og er klar mot Danmark i morgen. Lillebror Olimb har kanskje vært Norges beste så langt i turneringen og blir en nøkkelspiller også mot danskene i morgen. Han har imponert med imponerende arbeidsinnsats i alle deler av spillet og kanskje spesielt i undertall har han vist hvor god han er til å holde på pucken.

  • Unngå nedrykk

Norge kom inn i VM med en drøm om å spille kvartfinale. Drømmen lever nok ennå, men virker mindre og mindre sannsynlig for hver kamp som spilles. Etter danskenes seier mot Finland og Latvias poeng mot USA er Norge nå avhengig av å slå både Danmark og Sør-Korea og av å ta poeng mot USA, samtidig som andre resultater må gå Norges vei. Med tap mot Danmark i morgen vil nedrykk til B-VM plutselig være et realistisk scenario.

  • Thoresens disposisjoner

Det er lett å være etterpåklok, men det må være lov å spørre seg om Jonas Holøs burde ha spilt mot Canada. Holøs innrømmet i pausen at han kjente skaden som gjorde han usikker til kampen mot Canada, men spilte likevel over 25 minutter. Norge møter Danmark til nøkkelkamp i gruppe B allerede i morgen ettermiddag og restitusjonsperioden blir derfor minimal. Kanskje burde landslagsledelsen ha disponert annerledes og tvunget Holøs til å stå over.

Ken Andre Olimb ble sjekket for hjernerystelse etter en smell i hodet i andre periode, men kom likevel ut til siste periode og fullførte kampen for Norge. Igjen må det være lov å spørre seg om det var en fornuftig avgjørelse. Kampen var allerede tapt og kanskje burde man ha latt Olimb hvile i tredje periode for å være på den sikre siden.

  • Norge vant tribunen

Over 5000 tilskuere så Norge-Canada fra tribuneplass, de aller fleste norske. Til tross for at Norge tidvis ble utspilt og latterliggjort holdt supporterne trykket oppe på tribunen gjennom hele kampen. Mot Danmark blir nok kampen på isen lettere enn kampen på tribunen. Danskene har hatt fantastisk støtte gjennom hele mesterskapet og dratt tilnærmet fulle hus i alle sine kamper så langt.

avatar

Journalist hos KS Publikasjoner og Mediehuset Nettavisen.

Legg igjen en kommentar