Norge – Italia 7-1: Dette lærte vi av lørdagens storseier

Alexander Reichenberg ser pucken gå i mål etter sin egen styring. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Norges plass på øverste nivå er sikret etter lørdagens seier.

Østerrike imponerte ikke under matchen mot Norge fredag. Petter Thoresens landslag vant fortjent 5-3 på Norges nasjonaldag. Lørdag ble det veldig åpenbart at Østerrike likevel er et betydelig bedre lag enn Italia.

Ingen bør overraskes av dette. Italienerne kom til møtet med Norge med null scoringer og 38 baklengsmål på fem matcher så langt i VM i Slovakia. Selv bunnlaget i gruppe A, Storbritannia, hadde bedre statistikk enn dette (null poeng og 4-31 i målforskjell).

Mest sannsynlig er det nettopp Storbritannia og Italia som rykker ned fra A-VM.

Norges plass er iallfall sikret, takket være fredagens seier mot Østerrike og lørdagens trepoenger mot Italia.

Seieren mot Italia så ikke ut til å bli særlig komfortabel. Norge hadde mye puck, men skapte ikke all verden med den i løpet av de første to periodene. Alexander Reichenbergs mål i første periode var det eneste målet etter 40 minutter.

Mathias Trettenes økte til 2-0 tidlig i tredje periode, men Angelo Miceli reduserte like etterpå til 1-2. Dette var Italias aller første scoring i VM.

Dommerne tok en titt på scoringen, ettersom pucken tilsynelatende gikk i mål via skøyta til Miceli, men det er lovlig så lenge det ikke skjedde via en bevisst bevegelse med skøyta. Micelis skøyte ble kun truffet av pucken, derfor var dette en helt lovlig scoring.

Det italienske målet så ut til å vekke de norske spillerne.

Michael Haga sørget like etter for 3-1-ledelse, med sitt første mål for mesterskapet, da han styrte pucken i mål etter en nydelig pasning fra Thomas Valkvæ Olsen. Så økte Tobias Lindström til 4-1 med et backhandskudd fra nesten død vinkel, som Italias keeper var gjestfri nok til å slippe inn døra.

Etterpå styrte Sondre Olden inn 5-1, mens Martin Røymark kontret inn 6-1.

Norge avsluttet med en scoring i overtall, av Stefan Espeland, slik at sluttresultatet ble 7-1 for Norge.

7-1-seieren var ikke engang flatterende. Norge var så mye, mye bedre enn Italia.

Dette lærte vi av Norges sjette kamp i VM i Slovakia:

1) Christian Bull er smart. Han skjønner at det er viktigere at keeperens utsikt til skuddet er dekket enn at han bruker tid på å lade kanonen.

2) Det italienske landslaget er eksepsjonelt dårlig langs vantene. Jeg har aldri sett en italiensk seriekamp før, men mistenker at spillerne sjelden involverer seg i dueller langs vantene der.

3) Alexander Reichenberg har vært produktiv offensivt, og scoret også 1-0-målet mot Italia med en styring av et skudd fra Erlend Lesund. Andreas Martinsen noterte seg også for en assist her.

Hvis Reichenberg klarer å fjerne slurvefeilene defensivt, får han trolig mer istid. Tolv andre forwards i den norske troppen hadde før kampen mot Italia spilt mer per kamp enn Reichenbergs 10:33 minutter.

4) VG-journalist Vegard Aulstad har dog kanskje et poeng i at Reichenberg burde få prøve seg mer i power-play. Norge kom til møtet med Italia med en stakkarslig power-play-uttelling på 5,88 prosent.

5) Italia bommet på hundre prosent av de skuddene de ikke tok. Skuddstatistikken var 21-11 i favør Norge etter to perioder. De blåkledde fyrte av litt flere skudd i tredje periode, men det var stort sett etter at matchen var avgjort.

6) Viasats ekspertkommentator Roy Johansen uttalte etter Angelo Micelis scoring at han trodde den ville bli annullert fordi pucken gikk i mål via skøyta hans, men regelverket til Det internasjonale ishockeyforbundet fastslår at slike mål kun skal annulleres dersom pucken går i mål som følge av at man enten sparker eller bevisst styrer den. Hvis man bare treffes, godkjennes det som scoring.

7) Kun sju norske spillere scoret mål på de fem første kampene. Det er lite. Sju norske spillere scoret mål mot Italia. Det er mye.

8) Det tok lang tid før Norge sikret seg seieren i denne kampen. Italia hadde skuddvegring, men Henrik Holm fikk likevel nok å gjøre til at han igjen etterlot seg et inntrykk av at han er en bunnsolid keeper.

9) Norges beste spillere så langt i VM, har etter undertegnedes mening vært Henrik Holm, Jonas Holøs og Tobias Lindström.

10) Thomas Valkvæ Olsen ble sendt i garderoben etter en stygg og fullstendig unødvendig takling av Anthony Bardaro helt på tampen av tredje periode, da Norge ledet 6-1. Valkvæ Olsen var allerede ute av balanse og på vei ned i isen da Bardaro gikk inn med rumpa først mot hodet til Leksand-spilleren. Valkvæ Olsens hode fikk seg en trøkk der. Vi får håpe det ikke er snakk om en skade, men at han gikk av isen av forsiktighet.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar