Norge – Latvia 1-4: Dette lærte vi av Norges siste VM-kamp i 2019

Petter Thoresen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Norge avsluttet VM i Slovakia med tap for Latvia etter tre baklengsmål på sju minutter.

Tapet betyr at Norge ender VM som nummer seks av de åtte lagene i gruppe B, med seks poeng etter sju kamper. Petter Thoresens utvalgte vant mot Østerrike og Italia, men tapte resten av kampene.

Norge avsluttet VM med bare elleve forwards i lagoppstillingen, ettersom Thomas Valkvæ Olsen fikk en hodeskade i forrige kamp, mens Tommy Kristiansen og Mats Rosseli Olsen ble skadd tidligere i mesterskapet. Disse skadene var selvsagt ubeleilige, men at sluttresultatet hadde blitt særlig annerledes, er det nok vanskelig å argumentere for.

Latvia vant fortjent 4-1 mot Norge i siste gruppekamp, etter at det ble 38-20 i skudd i favør latvierne.

Norge er uansett klar for A-VM i 2020 også, takket være seirene mot Østerrike og Italia.

Dette lærte vi av den sjuende og siste kampen for Norge i VM:

1) Landslagssjef Petter Thoresen valgte å sette inn Henrik Haukeland i målet framfor Henrik Holm. Basert på innsatsen i VM fram til i dag, var dette ufortjent. Holm har ikke spilt seg ut. Samtidig liker jeg tanken. Haukeland fikk ikke særlig hjelp av utespillerne i de innledende kampene, der Haukelands hovedgeskjeft var å plukke pucken ut av målet. Thoresens budskap om at Haukeland fortjente én kamp med god hjelp av utespillerne, er et budskap jeg likte.

2) Latvia ga Sverige tøff kamp mandag, tok ledelsen 3-2 litt ut i tredje periode og utlignet til 4-4 drøyt tre minutter før slutt, før Dennis Rasmussen ga svenskene seieren med 5-4. Latvierne kjører sine beste forwards knallhardt. Rudolfs Balcers spilte 21:37 per kamp i VM før møtet med Norge, Teodors Blugers 23:05, Lauris Darzins 19:54 og Ronalds Kenins 19:21. Fem av forwardene deres lå under ni minutter.

3) I det norske laget var forwardene ganske jevne i prestasjoner under VM, men jeg ville nok ha gitt Tobias Lindström mer istid. Han lå på 15:54 i snitt før kampen mot Latvia. Lindström har etter min mening vært den beste forwarden til Norge i dette mesterskapet, med sin evne til å vinne dropper og sin offensive produksjon.

Lindström satte inn 1-0 mot Latvia i første periode. Dette var hans fjerde mål og sjette poeng på sju kamper.

4) Andreas Martinsen har hatt et fint VM og trolig styrket sine aksjer overfor NHL-klubbene. Han har ikke utmerket seg voldsomt, men det faktum at han plukker med seg seks poeng (seks assists) på sju matcher, teller positivt.

5) Rudolfs Balcers er virkelig en bra spiller. Hans pasning til 1-1-scoringen til Miks Indrasis var det vanskelig å stanse.

22 år gamle Balcers gjorde fire mål og seks poeng på åtte kamper for Latvia i VM i fjor, og avslutter VM i 2019 med åtte poeng på sju kamper. Han har altså 14 poeng på sine 15 første kamper i A-VM.

Balcers fikk 36 kamper for Ottawa Senators i NHL denne sesongen, og gjorde 14 poeng der også. Han leverte i tillegg 17 mål og 31 poeng på 43 matcher i AHL. Den tidligere Stavanger Oilers-spilleren kommer sannsynligvis til å etablere seg for godt i NHL i løpet av neste sesong.

6) All ære til Patrick Thoresen for å erkjenne at Latvia var det beste laget i andre periode i pauseintervjuet med Latvia, men når en spiller innrømmer slikt, er det normalt et tegn på at det har vært en åpenbar kvalitetsforskjell på lagene. Canada Latvia vant skuddstatistikken 14-2 i andre periode.

14-2!

Norge hadde to skudd på målet til Elvis Merzlikins på 20 minutter.

Latvia ledet skuddstatikken 31-10 etter to perioder. Haukeland spilte godt, for å si det sånn.

7) Norge åpnet tredje periode mye bedre, og skapte en del farligheter, men så eksploderte sikringsskapet og det ble bekmørkt. I løpet av noen sekunder serverte først Holøs en håpløs pasning tversover og hjemover i ingenmannsland, så bommet Alexander Bonsaksen med sin pasning til Michael Haga, som dermed ble satt under press. Han fikk sendt pucken tilbake til Bonsaksen, som videreførte den til Mathis Olimb, som bommet og dermed hadde Latvia etablert seg i sonen. Noen sekunder senere scoret Janis Jaks 2-1 for Latvia.

Legg på litt gammel musikk og spill av videoen på dobbel hastighet, så har du en Charlie Chaplin-sketsj.

8) Latvia avgjorde kampen raskt etter dette. Målet til Jaks kom etter 46:59 minutter. Rihards Marenis økte til 3-1 et snaut minutt senere, før Ronalds Kenins økte til 4-1 etter 54:13. Norge slapp altså inn tre mål på 7:14 minutter.

9) Det viktigste er at Norge beholdt plassen i VM. Norge var egentlig ikke i nærheten av en kvartfinale. Russland, Sveits, Sverige og Tsjekkia går videre fra gruppe B, Østerrike rykker ned og Latvia, Norge og Italia er klare for A-VM i 2020 også.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar