Norge – Latvia 2-3: Dette lærte vi av Norges åpningskamp i VM

En skuffet Mathis Olimb snakker med journalistene etter tapet mot Latvia. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

OSLO (Nitten.no) Norge – Latvia 2-3 (2-0, 0-1, 0-1, 0-1): Norge vaklet de første minuttene, kom tilbake og scoret to mål på sine første seks skudd, men ga fra seg initiativet og tapte i spilleforlengning da Rudolfs Balcers herjet for Latvia.

Åpningskampen i VM var utpekt som en av nøkkelkampene for Norge før mesterskapet startet. Med seier ville Norge henge godt med i kampen om en kvartfinale, men med tap ville håpet henge i en meget tynn tråd. Landslagssjef Petter Thoresen uttalte selv til Nitten.no før mesterskapet at kampen fort kunne bli avgjørende for drømmen om kvartfinale.

Latvia tok kommandoen fra start og var det klart mest aggressive laget de første minuttene. Norge så tidvis både nervøse og uorganiserte ut defensivt, men tok likevel ledelsen da Anders Bastiansen dro et lekkert håndleddsskudd opp i vinkelen bak Latvia-keeper Elvis Merzlikins. Norge tok over spillet og bare fire minutter senere doblet Norge ledelsen ved Alexander Bonsaksen, som klinket til med et godt plassert slagskudd fra blålinjen.

Norge spilte med mer selvtillit etter målene og så ut til å kontrollere kampen, men i andre periode kom Latvia igjen raskest ut av startblokkene. Halvveis ut i perioden pådro Mathis Olimb seg en unødvendig utvisning i offensiv sone. Latvia scoret ikke i overtallsperioden, men beholdt trykket og Norge klarte ikke å organisere seg. Latvia utnyttet muligheten Norge ga dem og tidligere Stavanger Oilers-spiller Rudolfs Balcers fikk dermed redusere med et velplassert skudd i nettaket.

Norge fikk etter hvert sjansen i tre overtallsspill på rekke og rad, og fikk satt opp spillet tidlig hver gang. Faktisk burde Norge ha fått sjansen i fem mot tre, men dommerne overså en soleklar «delay of game», da Latvia klarerte pucken rett over vantet kun sekunder inn i det norske overtallsspillet. Mathis Olimb er en av VMs beste spillere med puck og styrte mye av det som skjedde med en mann mer på isen. Effektiviteten matchet derimot ikke spillet og andre periode ebbet ut med norsk ettmålsledelse.

I tredje periode var Latvia det klart beste laget og kontrollerte det meste som skjedde på isen. Det var derfor fortjent da latvierne utlignet midtveis i siste periode. Mathis Olimb fikk en stor mulighet til å avgjøre kampen helt på tampen. Norges beste spiller fikk pucken i droppsirkelen til høyre for Merzlikins, dro til med et håndleddsskudd og strakk armene i været. Videodømming måtte til for å avgjøre om pucken var inne, men bildene viste tydelig at pucken tok i krysstangen og aldri krysset mållinjen.

Dermed måtte det spilleforlengning til for å avgjøre Norges åpningskamp i VM. Der tok det bare sekunder før Rudolfs Balcers lekte seg forbi det norske forsvaret og satte den avgjørende pucken i målet, akkurat slik landslagssjef Petter Thoresen avslørte at han fryktet til Nitten.no før mesterskapet.

  • De gamle er fortsatt eldst

Anders Bastiansen fyller 38 år i oktober. Han er fem år eldre enn den nest eldste i troppen, men spiller hockey som han var ti år yngre. Bastiansen har vært en av landslagets viktigste spillere i mange år og fortsetter å produsere for Norge i internasjonale mesterskap. Han scoret et nydelig mål mot Latvia da han fant en ledig luke over høyreskulderen til  Elviz Merzlikins. Bastiansen ble Norgesmester helt tilbake i 2002, og er en av landslagets mest meriterte spillere. Han har vunnet den svenske Elitserien og det svenske sluttspillet flere ganger for Färjestad og i 2011 ble han også kåret til sluttspillets mest verdifulle spiller. I 2015 valgte han å gjøre comeback i den norske ligaen og har vært en viktig bidragsyter for Frisk Asker de siste sesongene

  • Mathis Olimb er den offensive dynamoen

Mathis Olimb styrer det meste som skjer offensivt for Norge. Han er trolig en av VMs beste spillere med puck, men kan tidvis bli litt vel leken. Tidvis minnet han meg om svenskene slik de opptrådde mot Hviterussland i sin åpningskamp på fredag, overlegne med puck, men tidvis nesten arrogante og nonchalante. Man kan slippe unna mot Latvia og Hviterussland, men vil trolig bli hardt straffet mot bedre motstand. Av og til er det mest fornuftig å spille trygt og enkelt.

Norge er likevel helt avhengig av eldstebror Olimb for å prestere offensivt i VM. Mot Latvia viste han noe av hva som bor i ham. Elegant med pucken, meget bra blikk for spillet og den som skal styre det norske overtallsspillet. Han kan og bør nok skyte oftere, spesielt i overtall. Han var svært nære ved å avgjøre kampen for Norge på tampen i tredje periode, men hadde ikke de nødvendige millimeterne på sin side. Alt skal innom ham i overtall.

  • Effektiviteten i overtall må matche spillet

Norge fikk spille i overtall tre ganger mot Latvia. Det var tydelig å se at Petter Thoresen og trenerteamet har jobbet bra med power play i oppkjøringen til VM. Norge fikk satt opp oppstillingene raskt hver gang og spilte seg til flere sjanser i løpet av de seks minuttene. Mathis Olimb er utvilsomt den som skal styre spillet med sitt hovmesterblikk og gode pasninger, Tobias Lindström står på kontoret til Alexander Ovechkin og venter på skuddmuligheter og Stefan Espeland står på blålinjen for å friste boksen til motstanderne lenger ut. Til tross for vedvarende press og flere gode sjanser mot Latvia ble overtallsspillet tidvis noe ensformig, nettopp fordi alt skulle innom Olimb. Norge kunne med fordel brukt skuddet til Espeland oftere for å fremstå mer uforutsigbare. Kanskje får vi se mer av dette mot Tyskland?

  • Norge må skyte mer

En vis mann sa en gang at «Du bommer 100% av skuddene du ikke tar». Du har kanskje hørt om ham. Wayne Gretzky. Det er mannen med flest scoringer i NHL-historien. 894 i tallet.

Mot Latvia maktet Norge bare å sette 15 skudd på mål. Det holder sjelden til å vinne hockeykamper. Her har Thoresen en jobb å gjøre før kampen mot Tyskland i morgen.

  • Holøs er Norges iron man

Jonas Holøs er et fysisk monster. Han var på isen i 22 minutter og 42 sekunder mot Latvia og kommer trolig til å spille enda mer utover i mesterskapet. Holøs har vært en viktig brikke for Norge i mange år og fortsetter å være vår beste og viktigste back. Han spiller i alle situasjoner; overtall, undertall og fem mot fem og må være på sitt beste for at Norge skal demme opp for det som venter senere i VM. Mot Latvia ble han også kreditert med andreassist på Bastiansens 1-0 scoring.

  • Gode i droppsirkelen

Puckbesittelse er viktig dersom du ønsker å vinne hockeykamper og den får du ved å vinne dropper. Mot Latvia vant Norge langt flere dropper enn sine motstandere, men klarte ikke å utnytte fordelen. Det viktigste er tross alt ikke hvor mye du har pucken, men hva du gjør med pucken når du har den. Latvia presset hardt og Norge fremsto tidvis usikre og nervøse med puck i egen sone.

  • Bra disiplin

I oppkjøringen til VM slet Norge med mye utvisninger og således mye tid i undertall. På åtte kamper pådro de seg 51 utvisninger og landslagssjefen uttalte før mesterskapet at dette måtte lukes bort fordi man ville bli hardt straffet mot god motstand i VM. Mot Latvia havnet kun Mathis Olimb i fryseboksen i to minutter. Riktignok var det på en unødvendig utvisning i offensiv sone, men ellers opptrådde Norge stort sett med stoisk ro og kontroll, til tross for at de ofte ble hengende bak i duellene mot et Latvia som dominerte kampen deler av kampen.

  • Førsterekka må jobbe bedre defensivt.

Norges førsterekke med brødrene Olimb, Tobias Lindström, Jonas Holøs og Daniel Sørvik var på isen ved Latvias to første scoringer. I begge tilfeller opptrådde den offensive trioen i overkant passivt i backcheckingen. Førsterekka er i utgangspunktet den som skal score målene for Norge og bidra offensivt, men det er i overkant naivt å la motstanderne, i dette tilfellet Latvia, komme i overtall mot eget mål gang på gang. Dette straffet seg med to mål imot mot Latvia, som før VM var ansett som det nest svakeste motstanderlaget i gruppen, og vil kunne bli enda hardere straffet mot bedre motstand senere i mesterskapet.

  • Balcers kan hevde seg i NHL

Rudolfs Balcers ble tungen på vektskålen for Latvia. Han var lite synlig i større deler av kampen, men scoret to av tre latviske mål og ble også kåret til kampens beste spiller. Balcers har hatt en meget god rookiesesong for San Jose Barracuda i AHL, og spås å ha gode muligheter til å ta en plass i San Jose Sharks i NHL neste sesong. Spesielt Balcers andre mål viste hva den unge latvieren er god for. Det så nesten for lett ut da han danset seg forbi to norske spillere, dro pucken rundt en ellers god Lars Haugen og plasserte den i det åpne buret.

  • Unsung hero

Johannes Johannesen var på isen ved begge Norges mål, men ikke ved noen av Latvias tre. Han endte dermed med +2 i den etter hvert så omdiskuterte pluss/minus-statistikken. Den unge Stavanger Oilers-backen spilte over 18 minutter og så lovende ut. Johannesen har allerede prøvd lykke i Frölunda i den svenske Elitserien og vendt hjem til Norge, men er fortsatt bare 21 år gammel og kan definitivt få sjansen igjen hvis han fortsetter å prestere i VM.

avatar

Journalist hos KS Publikasjoner og Mediehuset Nettavisen.

Legg igjen en kommentar