Norge – Russland 2-5: Ti ting vi lærte av åpningskampen i VM

Artjom Anisimov setter inn 2-0 for Russland. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Norge er i gang med sitt 14. strake verdensmesterskap på øverste nivå.

Forhåpentlig er ikke starten en indikasjon på hvordan resten av mesterskapet blir. Norge åpnet med tap 2-5 mot Russland, etter at scoringer av Jevgenij Dadonov (2), Artjom Anisimov, Nikita Kutsjerov og Nikita Gusev sørget for at Russland ledet 5-0 helt til sluttminuttene av tredje periode.

Klasseforskjellen mellom lagene førte til at de norske spillerne så seg nødt til å ta en del utvisninger, i tillegg til de unødvendige utvisningene som Norge ofte snubler inn i når det er VM. Dette russiske stjernegalleriet utnyttet de tallmessige overtakene gang etter gang.

Thomas Valkvæ Olsen pyntet på resultatet med en nydelig avslutning rundt fire minutter før slutt. Der fikk han vist at Norge har målscorere i VM-troppen, samtidig som Alexander Reichenberg fikk vist at han kan skape målsjanser.

Jonas Holøs pyntet ytterligere på sluttresultatet med et kanonskudd fra blålinja som gikk rett i krysset bak Andrej Vasilevskij. Andreas Martinsen fikk en assist her.

Selv om klasseforskjellen var enorm, skapte Norge en del målsjanser og kan ta med seg en hel del positivt fra åpningskampen i VM i Slovakia.

Nå er dessuten Norge ferdig med Russland for denne gang – det er positivt, det også.

Lagoppstillingene
Landslagssjef Petter Thoresen stilte med disse femmerne: Sondre Olden – Mathis Olimb – Patrick Thoresen – Erlend Lesund – Jonas Holøs; Michael Haga – Mats Rosseli Olsen – Thomas Valkvæ Olsen – Stefan Espeland – Alexander Bonsaksen; Mathias Trettenes – Tobias Lindström – Andreas Martinsen – Mattias Nørstebø – Johannes Johannesen; Martin Røymark – Kristian Forsberg – Alexander Reichenberg – Tommy Kristiansen – Christian Bull; Henrik Haukeland. Niklas Roest, Christian Kåsastul og Jonas Arntzen satt på tribunen.

– Det er et komplett mannskap på norsk side. Jeg har tro på at dette laget skal kunne gjøre noe ekstra, sier Roy Johansen, som er ekspertkommentator for Viasat og på plass i Bratislava.

Han siktet selvfølgelig til mesterskapet totalt sett og ikke matchen mot Russland. Ingen trodde på norsk poeng der.

Russland stilte med dette mannskapet: Mikhail Grigorenko – Jevgenij Malkin – Jevgenij Dadonov – Mikhail Sergatsjev – Nikita Nesterov; Alexander Ovetsjkin – Jevgenij Kuznetsov – Kirill Kaprizov – Dimitrij Orlov – Nikita Zaitsev; Nikita Gusev – Artjom Anisimov – Nikita Kutsjerov – Dinar Khafizullin – Vladislav Gavrikov; Ilja Kovaltsjuk – Sergej Andronov – Sergej Plotnikov – Alexander Barabanov; Andrej Vasilevskij.

Her er ti ting vi lærte av åpningsmatchen:

1) Patrick Thoresen var på plass i det norske laget og tok selvfølgelig plass i førsterekka. Det er en meget god nyhet! Basert på intervjuet til Viasat med Petter Thoresen før kampstart, virker det som at hensikten med å kjøre Storhamar-kapteinen rett inn på laget, først og fremst var å gi ham sjansen til å spille seg i form etter et flere uker langt skadeopphold.

Ettersom vi på forhånd ikke kunne regne med poeng her, og ettersom vi trenger en Patrick Thoresen i form senere i mesterskapet, og ettersom Norge hadde en ekstra forward tilgjengelig i denne kampen, virker dette fornuftig. Thoresen ble også spart utover i matchen.

2) Norge pleier å pådra seg en hel del utvisninger i VM, hvilket betyr at norsk suksess i stor grad vil avhenge av et godt undertallsspill. Hvor vellykket man er med valg av formasjon i undertallet, vil ofte avhenge av hvordan power-playet til motstanderen ser ut, men den norske formasjonen falt så til de grader igjennom i denne kampen.

Se på 1-0-målet:

Her får Jevgenij Dadonov posisjonere seg midt foran det norske målet, mens de norske backene står på utsiden av hver sin stolpe. Denne oppstillingen er velegnet for skudd fra distanse, for da vil keeper Henrik Haukeland se utgangen på skuddene og stort sett redde det som kommer. Når motstanderen setter opp for direkteskudd fra kloss hold, blir denne norske undertallsoppstillingen fatal.

Vi så det samme ved både 3-0- og 4-0-målene til Russland, som også kom mens Norge var i undertall. Avstanden mellom backene åpnet et nyttig rom for Russland rett foran Haukeland. Her er 3-0-målet til Nikita Kutsjerov:

4-0-scoringen til Dadonov var bortimot identisk med 1-0-scoringen hans.

Omtrent samtidig scoret for øvrig supertalentet Kaapo Kakko et ganske imponerende mål mot Canada:

3) Nå er det ikke så viktig å gjøre taktiske justeringer underveis i en kamp mot Russland, spesielt ikke når det står 0-2 etter første periode og 0-4 etter andre periode, men senere i mesterskapet håper jeg at vi ser justeringer i dette undertallsspillet hvis motstanderen så åpenbart har funnet et hull som kan utnyttes. Det kan godt være at Russland hadde utnyttet andre åpninger hvis det norske trenerteamet hadde flyttet inn én back mer sentralt eller bedt en forward falle ned hver gang pucken er dypt i sonen, men det vet man ikke med sikkerhet før man prøver.

4) Idet Artjom Anisimov (ja, jeg vet at du hater den norske skrivemåten av fornavnet hans, og det gjør jeg vel egentlig selv også, men jeg lager ikke reglene.) setter inn 2-0, slår det meg at Christian Kåsastul kanskje kunne ha gjort nytte for seg i denne matchen. Jeg forstår at Thoresen ikke har lyst til å kaste en urutinert back til bjørnene, men Kåsastul kan erte på seg mange bjørner med sin fysiske spillestil. Norge er sjanseløs på å spille ut russerne med tempo og teknikk, men hvis russerne blir grinete og mister fokus på spillet sitt, så ville det kanskje ha gitt det norske landslaget en sjanse. I første periode var iallfall nordmennene svært snille med russerne i nærkampene. Spesielt Jevgenij Malkin er kjent for å miste fokus hvis han føler at dommerne ikke beskytter ham.

5) Det var faktisk en hel del positivt å ta med seg fra denne matchen. Det norske laget var ikke redd for å forsøke å etablere spill i offensiv sone. Andrej Vasilevskij var på ingen måte arbeidsledig i det russiske målet, men ble tvunget til å stoppe flere gode målsjanser for Norge. Skuddstatistikken var 7-9 i første periode og 6-9 i andre periode, men endte faktisk 27-27. Dette norske landslaget skal absolutt kunne kjempe om kvartfinale.

6) I internasjonal hockey har vi de siste årene sett at lag som er spillemessig underlegne kan vinne mange kamper dersom de vet å angripe lynraskt med presisjon. Det å komme to mot én eller tre mot to, gir gjerne større målsjanser enn man får hvis man har presset en motstander inn i etablert forsvarsspill i egen sone. På dette feltet har Norge fremdeles veldig langt å gå. Dette er en av grunnene til at jeg gjerne skulle ha sett Tobias Lindström og Martin Røymark i samme rekke. Lindström har ikke den samme hurtigheten i beina som Røymark, men han har et klokt hode og de to spilte sammen i Vålerenga hele sesongen, så de kjenner hverandres bevegelsesmønstre godt.

7) Norge er ikke det eneste laget som kommer til å slite mot Russland, men denne kampen ga få svar på hvor sterk tittelkandidat Russland egentlig er. Offensivt er dette et utrolig sterkt lag, som mønstrer Malkin, Ovetsjkin og Kutsjerov i hver sin rekke. Alle tre har vunnet poengligaen i NHL. Det kan ikke ha vært mange landslag i VM-historien som har stilt med en Art Ross Trophy-vinner i både første-, andre- og tredjerekka si. Det store spørsmålet med årets utgave av Russland er hvor bra rødtrøyene er defensivt. Det får vi ikke svar på før de møter sterkere motstand.

8) Nå skal man ikke legge for mye vekt på at Norge scorer to mål i sluttminuttene, men hvis vi ignorerer at russerne slappet litt av etter at matchen var avgjort, og hvis vi fjerner de power-play-scoringene som kom fordi vi åpnet låvedøra inn til Norges mål med undertallsformasjonen, så sitter vi igjen med 2-2 her. En litt tøvete øvelse, selvsagt, men når det er VM trenger vi positive tanker inn mot neste match!

9) Vi har slitt mye med statistikkføring i norsk hockey og gjør det fremdeles. Hva er det man pleier å si – at felles skjebne er felles trøst? Det internasjonale ishockeyforbundet startet så fint med istid etter første periode, men idet kampen var ferdig, var det ikke mer enn åpningsperioden å finne når det gjelder spillernes istid.

10) Patrick Thoresen forteller til Viasat etter kampen at han ikke merket spesielt til skaden han håper å være kvitt nå.

– Det føltes ganske bra, faktisk. Jeg ble bare litt fortere sliten enn jeg er vant til, sier Norges nummer 41.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Norge – Russland 2-5: Ti ting vi lærte av åpningskampen i VM”

Legg igjen en kommentar