Norge – Sveits 1-4: Ti ting vi lærte da kvartfinaledrømmen forsvant

Vincent Praplan i action mot Henrik Holm. Foto: Reuters / Vasily Fedosenko

Norge våknet onsdag opp fra den søte drømmen om kvartfinale i VM i Slovakia. Man kan gjerne legge skylden for dette på Sveits, men de norske landslagsspillerne hjalp godt til.

Det endte 1-4 mot Sveits. Vi fikk ikke engang spenning i mer enn fem og et halvt minutt av første periode.

Stefan Espeland gikk av isen og etterlot et stort tomrom som la forholdene til rette for Andres Ambuhls 1-0-scoring. Alexander Reichenberg mistet pucken til Kevin Fiala før han rakk å starte et norsk angrep, og et par sekunder etterpå satte Nico Hischier inn 2-0 for Sveits. I tredje periode burde Mathis Olimb fått målpoeng for sin assist til sveitsernes 3-0-scoring. Ambuhl ble også kreditert 4-0-scoringen.

Tobias Lindström reduserte til 1-4 i sluttminuttene. Det var Vålerenga-kapteinens andre scoring i VM i Slovakia, og den femte irrelevante scoringen Norge har satt i dette mesterskapet.

Møtet med Sveits var en kamp Norge i realiteten måtte vinne for å klare å ta en plass i kvartfinalen. Russland, Sverige og Tsjekkia tar trolig tre av de fire plassene som gruppe B har i åttedelsfinalene, mens Sveits er en nasjon Norge tidligere har spilt jevnt mot i VM-sammenheng.

Skal vi dømme etter det vi har sett i VM så langt, er den tiden hvor Norge og Sveits var jevngode i hockey for lengst blitt historie. Det er nå bare Latvia som kan nekte Sveits en plass i kvartfinalene.

For Norges del handler nå resten av VM om å unngå nedrykk.

Her er ti ting vi lærte av Norges fjerde tap på fire kamper i VM:
1) Stefan Espeland skøyter av isen for å bytte, samtidig som Norge mister pucken. Romain Loeffel ser at det norske laget er i ubalanse på grunn av byttet og sender pucken rett til Christoph Baertschy på offensiv blålinje, som raskt spiller den videre til Andres Ambuhl.

Ambuhl får dermed komme helt alene mot mål og kan enkelt kjøre en dragning på Henrik Holm før han løfter pucken opp i nettaket til 1-0. Midtrabatten i Norges sone var åpen som en groupie på Mötley Crüe-konsert der. På dette nivået må man være smartere med byttene.

2) Nok en gang slipper Norge inn det første målet. Kamper som dette blir veldig annerledes hvis det er Norge som scorer først. I løpet av de fire første kampene i VM i Slovakia har det i snitt bare tatt fire minutter og tjue sekunder før motstanderlaget har satt inn 1-0. Blytungt!

3) Henrik Holm fremstår som langt tryggere bakerst enn Henrik Haukeland gjorde. Sveits representerer en annen motstand enn Russland, Tsjekkia og Sverige, men det er flere spillere i det sveitsiske laget som markerer seg bra i NHL. Holm virker sjelden stresset, posisjonerer seg bra og viser god returkontroll.

4) Norge sliter med å etablere seg i offensiv sone i overtall. Soneinngangene fremstår som planløse og impulsive.

5) Gang etter gang ser vi de norske spillerne slurve med soneutganger, altså når man har pucken og skal ut av egen sone. Nico Hischier satte inn 2-0 bare 34 sekunder ut i andre periode fordi Alexander Reichenberg gir bort pucken. Reichenberg er under press fra Kevin Fiala og mister pucken til Minnesota Wild-spilleren, som raskt gir den videre til målscorer Hischier.

Hischier er et enormt stort talent og viser prov på en superprosessor når han lurer Holm til å tro at han skal ta med seg pucken bak buret, men faktisk heller bråstopper og lirker pucken inn ved første stolpe. En god prestasjon av 20-åringen.

6) Mathias Emilio Pettersen er selvsagt god nok for dette norske landslaget. Jeg sa før VM at jeg tror at Pettersen hadde vært god nok til en topp 6-plass for Norge og alt jeg har sett så langt gjør meg enda sikrere på at det er tilfellet. Det er fryktelig synd at han ble skadd i collegesluttspillet og aldri fikk vist seg under den norske sesongoppkjøringen. Pettersen hadde vært en meget nyttig spiller å ha, spesielt i soneinngangene.

7) Andreas Martinsen får fortjent 2+10 minutter i fryseboksen for en albuetakling på Philipp Kurashev i andre periode. Martinsen hopper opp og kjører sveitserens hode inn i vantet. Stygg sak.

8) Mathis Olimb har i en årrekke vært en av Norges beste spillere. Han har spilt en sentral rolle i mange mesterskap nå. Olimb var en av dem vi håpte skulle hjelpe Norge til seier mot Sveits. Dessverre leverte han en svak kamp – og han toppet den svake kampen med en feilpasning rett til motspiller som ga Sveits en to-mot-én-situasjon som endte med at Gregory Hoffman styrte inn 3-0.

9) VM i Slovakia handler for Norges del nå kun om å unngå nedrykk. Det betyr at Norge bør slå Italia.

10) Ressursene er små i norsk hockey. Vi risikerer at de siste 15 årene blir stående som en storhetstid – i mangel på bedre ord – for det norske landslaget. Sveits har både passert Norge og bygd en solid avstand ned til oss. Danmark og/eller Latvia kan fort gjøre det samme.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Norge – Sveits 1-4: Ti ting vi lærte da kvartfinaledrømmen forsvant”

  1. Det første målet til Sveits er offside i innspillsfasen. Bekreftes av Petter Salsten som beklager til gutta at de ikke tok coach challenge.

Legg igjen en kommentar