Norge – Tsjekkia 2-7: Dette lærte vi av denne blytunge kampen

Henrik Haukeland prøver å stanse pucken. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Russland og Tsjekkia har maltraktert Norge i starten av VM, men det finnes lyspunkter. Vi lover! 

Petter Thoresen valgte å kjøre den samme oppstillingen og de samme femmerne mot Tsjekkia som mot Russland. Ettersom Norge tross alt skapte en hel del framover mot det som er en av gullfavorittene, var det en naturlig beslutning.

Tsjekkia fikk en pangstart på matchen. Filip Hronek, som var meget god i seieren mot Sverige fredag, satte inn både 1-0 og 2-0 før første periode var halvspilt. Tobias Lindström scoret et flott reduseringsmål, men tidlig i andre periode forsvant all spenning fra kampen da Michael Frolik satte inn sitt andre mål for kvelden og sørget for 4-1-ledelse til Tsjekkia.

Det ble etter hvert en nokså deprimerende kamp å skrive om, men vi har plukket ut ti punkter fra denne matchen også.

Først kan vi tilby dere den korte oppsummeringen av matchen mot Slovakia:

Det endte med tap 2-7, og det var fortjent nok.

Så den lange oppsummeringen. Her er ti ting vi lærte i Norges andre kamp i VM i Slovakia:

1) Norge savner Lars Haugen. Vi trenger keeperspill på høyt nivå. Det leverer Henrik Haukeland ofte, men ikke på tsjekkernes to første mål. Både 1-0 og 2-0 er scoringer som må forhindres hvis Norge skal ta poeng mot gigantene. Skuddet som ga 4-1 var nok heller ikke umulig å stanse.

2) Undertallsspillet til Norge satt bedre nå, etter at man gjorde den justeringen som vi etterlyste i fredagens artikkel. Nå sto ikke backene på hver sin side av mål hele tiden, men passet i stedet på at den ene backen flyttet seg en meter eller to inn sentralt, slik at det ikke var å fritt spillerom for motstanderen midt foran målet til Norge. To av Russlands mål fredag skyldtes dette.

3) Dessverre kom det en scoring fra samme sted på isen nå, fordi Michael Frolik klarte å styre pucken i mål til 3-0, til tross for at Johannes Johannesen markerte ham. Dette baklengsmålet er definitivt ikke noe trenerne får gjort noe med. Her må Johannesen være tøffere i nærkampen. Mye tøffere. Sånt forsvarsspill straffes ikke bare i VM, men også i Get-ligaen.

4) Overtallsspillet fremsto strukturert og godt planlagt. Tobias Lindström reduserte til 1-2 med et patentert Lindström-skudd i et overtallsspill. I neste overtall var Andreas Martinsen nær ved å utligne til 2-2 med en fin styring. Dessverre var det Tsjekkia som scoret mål, gjennom Michael Frolik. Igjen skulle vi gjerne ha sett en redning, men det skyldes kanskje først og fremst patriotisme og ikke et reelt syn på hva man kan forvente?

5) Radko Gudas er fortsatt en respektløs råtass. Han går inn i taklinger for å påføre maksimal effekt, hvilket dessverre ofte medfører at motspillere blir skadet. Denne gang gikk dette utover Mats Rosseli Olsen. Han måtte hjelpes i garderoben etter at Gudas gikk nådeløst inn mot kneet til nordmannen. Vi krysser fingrene for at smellen ikke er verre enn at han kan spille i neste kamp, men dette så virkelig stygt ut.

Norge er ikke rikere på kvalitetsspillere enn at vi trenger en kar som nettopp scoret to mål i den avgjørende kampen i sluttspillfinalen i Sverige og som dessuten har vunnet Champions League tre ganger.

6) «Vi møter et lag som er større og sterkere. Vi har problemer mot lag som er sterkere … I dag har vi tapt for mange nærkamper til at vi kan konkurrere mot Tsjekkia», sier Roy Johansen, som er Viasats ekspertkommentator, etter at Michal Repik setter inn 5-1 for tsjekkerne.

Johansen har et poeng.

Den norske troppen er i gjennomsnitt 27,91 år gammel, 182,96 centimeter høy og veier 87,32 kilo, ifølge Eliteprospects.com. Tsjekkias snittvekt er 90,63 kilo. Snitthøyden er 185,20 centimeter.

Det tyngste laget i VM er Russland, med 93,44 kilo i snitt. Bare Sverige og Storbritannia har en lavere snittvekt enn Norge, og kun Sveits har en lavere snitthøyde.

7) Vi har målscorere i laget. Selv om det er blitt to tunge tap i VM-starten, har de spillerne vi trenger å se i målprotokollen dukket opp der. Først Thomas Valkvæ Olsen (mot Russland), så Tobias Lindström og deretter Sondre Olden, som scoret Norges 2-5-mål med en fin styring etter at skudd fra Mathis Olimb.

Når vi kommer til de kampene hvor Norge har et mer realistisk håp om poeng, blir dette viktig.

8) Landslagssjef Petter Thoresen treffer godt med sin oppsummering mellom andre og tredje periode:

– Vi gjør enkle personlige feil. Vi tar ikke kølla til han som styrer pucken i mål (3-0-scoringen, red.anm.). Vi må ta mer kamp. Vi ble litt små i denne perioden og kjørt ordentlig med. Når vi først kommer oppover i banen, må vi få puckene ned til målvakten. Vi driver og skal tre i midten, så bryter dem og så blir det 40 sekunder til i egen sone.

9) Henrik Holm kom inn fra start i tredje periode, men fikk ikke mer hjelp enn Haukeland gjorde. Filip Chytil styrte inn 6-2 etter 1,30 minutter av sisteperioden, mens Dominik Kubalik økte til 7-2 etter at Alexander Reichenberg blottla Norge ved å slå en feilpasning i egen sone da det norske laget stormet framover for å kontre. Mer slurv, altså.

10) Hvordan skal man vurdere det norske landslaget etter to kamper i VM? Masse slurv og personlige feil og skuffende keeperspill. Men vi skal ikke glemme at dette var kamper vi uansett taper ni av ti ganger. Undertallsspillet ble justert til det bedre, overtallsspillet ser brukbart ut og vi har målscorere i laget. Vi tror fortsatt at VM i Slovakia kan bli veldig morsomt for norske hockeyfans.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Norge – Tsjekkia 2-7: Dette lærte vi av denne blytunge kampen”

 1. Bra oppsummert Roy.
  Synes vi er bedre offensiv kontra forrige VM

  Håper du kan lage en artikkel om Sverige-Norge, hva bør/skal vi gjøre. Hvem bør vi passe ekstra på av svenskene.

  Ang dommerne så merkelig nok har de tatt for lite utvisninger på hekting/holding
  Men vi må holde oss unna utvisnings boksen.

  Store spørsmålet er også om klarer vi å føre kampene mot dårlige lag som bare vil slå unna?

Legg igjen en kommentar