Norge – USA 3-9: Dette lærte vi på skolen i dag

Eirik Salsten fortviler, mens amerikanerne jubler. Det ble nok en tung norsk dag i Herning. Foto: David W. Cerny / Reuters / NTB scanpix
Eirik Salsten fortviler, mens amerikanerne jubler. Det ble nok en tung norsk dag i Herning. Foto: David W. Cerny / Reuters / NTB scanpix

NEW YORK (Nitten.no) Norge – USA 3-9 (0-3, 1-4, 2-2): Norge spilte 221,47 minutter uten å score mål. Da scoringene omsider dukket opp, var det altfor sent.

Ingen norske spillere hadde scoret siden seieren mot Tyskland. Det ble 0-7 mot Finland, 0-5 mot Canada og 0-3 mot Danmark. I åpningsminuttene mot USA søndag var det åpenbart at Petter Thoresens spillere var fast bestemte på å gjøre noe med dette.

Norge var det beste laget innledningsvis og kom til flere ålreite sjanser, blant annet fikk Martin Røymark en saftig retur å forsyne seg med.

Scoring ble det likevel ikke.

I stedet ble Røymark litt senere utvist for boarding. De amerikanske spillerne er nådeløse når de får spille i overtall og var kontante også mot Norge. Det tok bare 34 sekunder før Patrick Kane satte inn 1-0, assistert av Charlie McAvoy og Cam Atkinson.

Snaut fire minutter senere satte samme Kane inn 2-0 i et nytt overtallsspill, denne gang etter at Tobias Lindström ble utvist for hekting. Det tok bare sju sekunder for amerikanerne å score i dette overtallet.

Dette var brutalt.

Norge forsøkte virkelig å gi amerikanerne trøbbel og spilte langt bedre enn i de foregående kampene, men tok unødvendige utvisninger og ble straffet med to baklengsmål på til sammen 41 sekunder i undertall.

Man kan si at de to utvisningene var strenge, spesielt den første. Men hvorfor gi dommerne en anledning til å ta en utvisning i situasjoner hvor det ikke er umiddelbar fare for scoring? Det er for udisiplinert. I 2018 tar dommerne deg dersom du slår med kølla på hansken til puckfører. Det bør ikke overraske noen.

De to baklengsmålene sugde energien ut av det norske laget. 15,25 minutter ut i første periode satte Charlie McAvoy inn 3-0.

Helt på tampen av åpningsperioden fikk Mathis Olimb pucken for helt åpent mål etter en ny retur fra Keith Kincaid, men pucken var ikke samarbeidsvillig og avslutningen fra Olimb gikk stang ut. Noen sekunder senere ble han utvist for holding.

USA utnyttet også dette overtallsspillet. Idet åtte sekunder gjensto av utvisningen til Olimb, satte Dylan Larkin pucken i krysset bak Lars Haugen til 0-4.

Tre utvisninger – tre baklengsmål.

27 minutter ut i matchen scoret Kristian Forsberg for Norge, etter et fint framspill fra Lindström. Forsberg kom alene med Kincaid og avsluttet godt.

Den målløse ørkenvandringen tok samtidig slutt, etter 221,47 minutters spill.

Litt senere ble amerikaneren Tage Thompson utvist i to pluss ti minutter for takling mot hodet. Dermed fikk Norge for første gang i matchen sjansen til å spille i overtall. Det førte til flere solide målsjanser, men uten samme kvalitet i avslutningene som amerikanerne byr på, endte det uten tellende resultat.

I stedet scoret Alec Martinez 5-1 for USA etter at de ble fulltallige. Norges keeper Lars Haugen var uheldig der – han reddet tilsynelatende skuddet fra Martinez, men pucken spratt over ham og rullet i over streken bak ryggen på den norske keeperen.

Etter dette tok landslagssjef Petter Thoresen ut Haugen og satte inn Henrik Haukeland i stedet.

Det ble baklengsmål for Haukeland også. Alexander Bonsaksen gamblet på at han skulle rekke pucken før Dylan Larkin ved vantet, men klarte det ikke, og Larkin fikk sendt den videre til Johnny Gaudreau, som dermed var uten norske forsvarere foran Haukeland og hadde med seg Anders Lee i tillegg. Haukeland var uten sjanse til å sideforskyve raskt nok da Gaudreau spilte pucken til Lee rett foran mål, slik at Lee kunne styre inn 6-1 i åpent mål.

Cam Atkinson scoret 7-1-målet. Gode lag har ofte flyt også, og Atkinsons avslutning var på vei utenfor mål, men ble styrt inn i buret av Haukeland selv. Ingen tabbe, bare ren uflaks. Trøsten får være at det er bedre å ha uflaks på 1-6 mot USA enn 0-0 mot Sør-Korea …

I tredje periode økt Colin White til 8-1, etter at videobilder førte til at dommerne godkjente scoringen som det fra TV-bildene så ut til at Henrik Haukeland reddet.

Ken André Olimb reduserte til 2-8 i spill fem mot tre, før hans bror Mathis Olimb satte inn 3-8. Begge målene kom etter at amerikanerne satte inn Scott Darling i buret for å hvile Keith Kincaid.

Norge klarte helt på tampen også å unngå baklengsmål i et undertallsspill, da Jonas Holøs satt i to minutter for en hekting.

Neal Pionk satte inn 9-3 like før slutt med en god avslutning, men New York Rangers-backen fikk også skyte upresset. Scoringen kom med litt over tre minutter igjen å spille, noe som førte til at tosifret var innenfor rekkevidde. Det unngikk vi, i det minste.

Det ble tap, som ventet, mot USA. Et litt mer brutalt tap enn Norge hadde ventet, men samtidig var det utrolig viktig å få scoret noen mål selv, slik at norsk måltørke ikke er et tema før mandagens skjebnekamp mot Sør-Korea.

Bestemannsprisen i VM så langt må tildeles den norske fansen. Foto: David W. Cerny / Reuters / NTB scanpix
Bestemannsprisen i VM så langt må tildeles den norske fansen. Foto: David W. Cerny / Reuters / NTB scanpix
  • Kvalitetsforskjellen var svært synlig

Spillemessig var det ikke enorm forskjell på lagene, ikke før de norske spillerne ga opp, men kvaliteten på pasningene og avslutningene holdt et helt annet nivå hos amerikanerne enn nordmennene. Det er ingen overraskelse for noen, selvsagt, men likevel verdt å påpeke.

  • Baklengsmålene renner inn

Etter seks kamper i dette verdensmesterskapet står Norge med 31 baklengsmål. Det er et snitt på over fem per kamp. Norge er ikke bedre enn at keeperne helst bør stjele én kamp per mesterskap og det har ikke skjedd ennå. Vi kan på ingen måte laste keeperne for at det er blitt et magert VM, men hadde håpet på litt bonushjelp fra deres kant.

  • Tomålsledelser må tas vare på

Norge ledet med to mål mot Latvia, men tapte i sudden death. Norge ledet med to mål mot Tyskland, men vant først etter straffeslag. Poengfangsten etter seks av sju matcher er tre poeng, men burde ha vært seks. Det kan bli ekstremt kostbart, hvis Norge taper mot Sør-Korea mandag. Norge kunne – og burde – ha stått med seks poeng nå og vært foran Tyskland og Latvia, sistnevnte på innbyrdes oppgjør.

  • Quinn Hughes er en spennende tenåring

Det er ikke ofte topplag som USA stiller i VM med spillere som ennå ikke er gamle nok til å ha blitt draftet i NHL. Quinn Hughes er et unntak. Backen, som spiller med 43 på ryggen i Danmark, er nummer fem på draftrankingen vår og kommer til å bli valgt tidlig i NHL-draften i Dallas 22. juni. Han er helt eksepsjonelt god på skøytene.

  • Merkelig Coach’s Challenge fra USA

Hva amerikanerne tenkte på da de utfordret dommernes godkjenning av Norges 3-8-scoring, er det ikke godt å svare på. Kampen var allerede avgjort, og de bør ha hatt videobilder i båsen sin som viste situasjonen tydelig. Det var ingen obstruksjon av keeper der – og det var heller ingenting som lignet på det. Dette var å kaste bort et minutt av livet til alle involverte, alle tilskuere og alle TV-seere. Merkelig!

  • Norges målsetting kan fortsatt innfris

Stortapene for Finland, Canada og USA, samt det vonde 0-3-tapet for Danmark, har bidratt til at landslaget er blitt heftig kritisert av engasjerte, norske hockeyfans i sosiale medier. Det er kanskje fortjent, men det er samtidig verdt å huske at det viktigste for Norge i dette verdensmesterskapet er å unngå nedrykk. Sånn måtte det nesten bli, når vi mangler viktige spillere som Mats Zuccarello, Mats Rosseli Olsen, Andreas Martinsen og Patrick Thoresen.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar