Norges mann i finalen om livet blant stjernene og muligheten for å ta med Stanley Cup til Oslo

Kim Brandvold gjør suksess som spillerutvikler i USA. Foto: Skjermdump fra nhl.com/Bruins
Kim Brandvold gjør suksess som spillerutvikler i USA. Foto: Skjermdump fra nhl.com/Bruins

Kim Brandvold er trener i apparatet til finalelaget Boston Bruins.

25 år gammel la Kim Brandvold fra Vålerenga opp som ishockeyspiller, etter 25 kamper for Manglerud Star, 18 U-landskamper, drøyt tre sesonger med collegehockey i USA og én sesong som profesjonell i CHL.

Han følte ikke at han var god nok til å ha en givende framtid som spiller, så han valgte å satse på spillerutvikling i stedet. Han fikk jobb i en hockeyhall i Boston-området. Der møtte han Paul Vincent, en legendarisk skøyte- og spillerutvikler i NHL, og forsto at han hadde funnet en karriere hvor han hadde sjansen til å bli god.

Drøyt ti år senere jobber han i trenerapparatet til Boston Bruins og forbereder stjerner som Patrice Bergeron, David Pastrnak og Brad Marchand på møtet med St. Louis Blues i Stanley Cup-finalen.

Det blir ikke større enn dette i ishockeyens verden. For noen europeere er det kanskje større å vinne OL-gull, men for de fleste i Nord-Amerika er Stanley Cup den pokalen som står øverst på pallen.

– Vi hadde et veldig bra år, i grunnserien også. Vi hadde en god del skader, men så har dette kommet sammen på slutten av året og alle er på sitt beste nå. Det var kanskje også litt gunstig at de lagene som alle trodde skulle være bra, tapte tidlig i sluttspillet. Det hjalp nok. Nå er vi her, i hvert fall, sier Brandvold til Nitten.no.

– Sett utenfra ser Boston ganske komplett ut. Hva tenker du om laget?

– Det er i hvert fall det beste laget som jeg har vært involvert med her. Nå har vi vært gode i sluttspillet. Vi har bra keeper, bra backspill, og systemene vi spiller, er veldig bra. Og så har vi som alle vet litt spisskompetanse foran, med noen som kan sette puckene, og i tillegg har vi bra dybde. Det virker som at vi kan bli vanskelige å slå. Men St. Louis er et innmari bra lag, det er ingen tvil om det.

Lederfigurer
– Hva anser du som de viktigste årsakene til at Boston er i finalen, er det samholdet eller ferdighetene?

– Det er en innmari fin gruppe med mennesker. Det er bra typer, som liker å være sammen hver dag. Det har mye å gjøre med de lederne vi har i laget, de som var med forrige gang Boston vant Stanley Cup, i 2011. De er veldig proffe og gode forbilder for de yngre. De er lette å ha med å gjøre.

Brandvold tenker på spillere som Patrice Bergeron, Zdeno Chara, Tuukka Rask, Brad Marchand og David Krejci, som alle feiret Stanley Cup-triumf i 2011.

Peter Chiarelli er utskjelt som manager etter fiaskoen i Edmonton Oilers, men den forrige Boston-manageren fortjener sammen med nåværende manager Don Sweeney ros for at alle disse nøkkelspillerne fortsatt er i Boston Bruins åtte år etter forrige triumf.

Normalt fører en Stanley Cup-seier til at stjernenes lønninger øker så kraftig at vinnerklubben ikke får plass til alle under lønnstaket, men i Boston er David Krejci den best betalte spilleren med relativt beskjedne 7,25 millioner dollar i årslønn. Bergeron ligger på 6,875 og Marchand på 6,125.

33 år gamle Patrice Bergeron regnes som en av de beste toveissenterne i NHLs historie. Han har vunnet Stanley Cup én gang, OL to ganger og VM én gang. Han er garantert en plass i Hall of Fame når han legger opp. At han tjener under sju millioner dollar per sesong, sier mye om det miljøet man har bygd opp over flere tiår i Boston Bruins. Og det sier mye om hva slags menneske han er.

– Han er en spesiell person, rett og slett. Mr. Perfect. Han er en som behandler alle rundt seg ekstremt godt og tar seg av alle, og i tillegg er han også en utrolig god spiller, som alle vet. Men det er hvordan han oppfører seg hver dag som står fram. Det er nesten vanskelig å tro at han er Patrice Bergeron, sånn som han oppfører seg i hverdagen. Det er veldig spesielt å få være rundt en sånn type dag ut og dag inn. Det er mye man kan ta av det selv, å forbedre seg selv. Mye av det jeg har lært de siste årene, er av de som har vært med lenge i gamet, som Chara og Bergeron, og hvordan de er i hverdagen. Hvor profesjonelle de er. De ligger på et helt annet nivå, sier Brandvold.

– Når man er yngre, er det lett å tenke «Der kunne jeg ha spilt» og «Det kunne jeg har klart», men man skjønner ganske fort at man ikke er i nærheten, når man møter disse folkene her. Når du blir kjent med dem og ser dem hver dag, skjønner du at du ikke hadde det samme trykket og drivet i det du dreiv med. Det er ganske stor forskjell, legger Brandvold til.

Han trekker fram Ole-Kristian Tollefsen og Patrick Thoresen som det nærmeste vi kommer i Norge når det gjelder trøkk i hverdagen.

Zdeno Chara viste hvilken ledertype han er i et ferskt intervju som må sies å ha gått viralt denne uka.

Chara fylte 42 år i å mars, men holder fremdeles et høyt nivå. Han har spilt 22:32 i snitt per match i sluttspillet, og han kommer inn i finaleserien med +11. Boston har scoret 17 mål med ham på isen i even strength i sluttspillet, og bare sluppet inn seks.

Hentet Halak for å spare Rask
Det er likevel en annen Boston Bruins-spiller som fortjener aller mest ros for innsatsen i sluttspillet. Målvakten Tuukka Rask har en redningsprosent på 94,2 så langt. Han har bare sluppet inn 1,84 mål per kamp. Finnen er bare 0,02 bak Jonathan Quicks rekord for best redningsprosent i sluttspillet i lønnstakæraen (siden 2005). Quick reddet 94,6 prosent av alle skudd da han ledet Los Angeles Kings til Stanley Cup-seier i 2012.

– Tuukka Rask leverer tall som overgår Tim Thomas i 2011. Jeg så at han ble spurt om han er «i sonen», men han svarte at han ikke visste hva det vil si. Jeg tolker det som at han er i sonen, jeg.

– Han var veldig god i hele år, i grunnserien også. Han har vært god veldig lenge. Det har vel litt å gjøre med at alt klaffer på én gang, med at laget spiller bra også. Men det er ikke noen tvil om at han er i sonen eller flyten nå. Hvis det fortsetter sånn, hjelper det innmari mye, mener Kim Brandvold.

Tim Thomas sikret seg status som Bruins-legende med en redningsprosent på 94,0 og 1,98 innslupne mål per kamp da Boston vant Stanley Cup i 2011. Tuukka Rask har altså enda bedre tall så langt.

En forklaring kan være at Rask bare startet 45 kamper i grunnserien. Det er stadig flere lag som mener at det er essensielt at førstekeeperen deres ikke spiller mer enn 60 kamper før sluttspillet starter. Denne sesongen blir den sjuende strake hvor vinnerlagets keeper har spilt mindre enn 60 kamper. Corey Crawford spilte 30 kamper i 2013 og 57 i 2015, Jonathan Quick spilte 49 kamper i 2014, Matt Murray 13 i 2016 og 49 i 2017, og Braden Holtby 54 i fjor.

– En kilde i Boston-organisasjonen fortalte meg at de satser på vitenskap og derfor spilte Jaroslav Halak mange kamper i første halvdel av sesongen. De hentet Halak fordi de ønsket å begrense hvor mange kamper Tuukka Rask spiller i grunnserien. Og (manager) Brian McLellan i Washington Capitals sa rett ut til meg at han er helt overbevist om at det at Philipp Grubauer ga Braden Holtby kamp om keeperplassen der i fjor medvirket til at de vant Stanley Cup, for Holtby ble ikke overarbeidet, sier Pierre LeBrun i Leafs Lunch.

Tuukka Rask er dessuten blitt en meget rutinert keeper. Han spiller med stor ro, beveger seg ikke for mye, men spiller med kontrollerte, gjennomtenkte bevegelser hele tiden.

– Han er en ekstremt god atlet. Det er ganske unikt hvor rask han er. Og så er han flink til å ikke hoppe rundt, men lese spillet og gjøre det han skal på en kontrollert måte. Det er sikkert ganske frustrerende å spille mot, ler Brandvold.

Mange som imponerer
– Hvordan er arbeidsdagen din nå som vi er på tampen av en lang og tøff sesong?

– Det er vanlige istreninger, som jeg er på is med. Og så har vi også de spillerne som er ekstraspillere, som vi har hentet fra farmerlaget i Providence. Det er ni spillere og to keepere. Vi har egen istrening for dem, etter at førstelaget har trening, så det blir en full dag, forteller 37-åringen fra Oslo.

– Torey Krug havnet i fokus i serien mot Carolina Hurricanes, mest fordi han ble utsatt for Justin Williams. Vet du hva det skyldes?

– Det er vel bare sånt som skjer når man konkurrerer mot hverandre ganske tett i match etter match. Spesielt i sluttspillet. Det er mye matchups, så det blir ofte de samme spillerne du spiller mot, og da er det ganske naturlig. Nå spiller Torey så bra at jeg tror det er lett å bli frustrert. Han er en som alltid spiller bra og klarer å håndtere pucken når han får den. Det var nok litt frustrasjon på grunn av det.

– Er det noen spillere du mener fortjener ekstra ros?

– Når man kommer så langt i sluttspillet, er det mange spillere. Torey Krug er jo kanskje en av dem som det ikke har blitt snakket så mye om. Han har vært fantastisk på begge sider av pucken. Det er et par svensker også. Joakim Nordström har vært utrolig god. Det har Marcus Johansson også.

En annen som imponerer Kim Brandvold, er mannen i boksen. Trener Bruce Cassidy. 54-åringen mislyktes i sin første jobb som hovedtrener i NHL, med et meget svakt Washington Capitals-lag i 2002/03 og 2003/04, og ventet tålmodig på en ny sjanse i rundt 14 år, før den kom hos Boston Bruins på tampen av sesongen 2016/17.

Brandvold jobbet sammen med Cassidy i farmerlaget til Boston, Providence Bruins, det siste året han var hovedtrener der. Da Cassidy ble forfremmet, ba manager Don Sweeney også Kim Brandvold om å bli mer involvert i Boston Bruins-hverdagen.

– Cassidy er en utrolig god trener. Han er innmari smart og ligger nok foran de fleste i å justere fra kamp til kamp og gjøre småting som gjør det vanskelig for motstanderen. I tillegg er han flink til å la spillerne spille, og ikke slå håndjern på dem. Det hadde vært morsomt om vi fikk fire seirer til og han får et bevis på hvor god han er som trener, sier Brandvold til Nitten.no.

Kommer pokalen til Oslo?
For oss nordmenn er det selvfølgelig ett spørsmål som er viktigere enn alle andre: Kommer Kim Brandvold også til å få 24 timer med Stanley Cup-pokalen dersom Boston Bruins vinner?

– Det vet jeg ikke noe om. Jeg vet at alle de som vinner pleier å få en dag med Stanley Cup, så det hadde vært moro, men jeg vet ikke hvordan det blir. Det har jeg ikke forhørt meg om eller tenkt så mye på i det hele tatt.

– Hva hadde du gjort om du fikk 24 timer med den?

– Det spørs hvordan det fungerer. Marcus Johansson er jo bosatt i Karlstad, og det er ganske nærme Oslo. Det hadde vært moro hvis det hadde vært mulig, men jeg vet ikke hva prosedyrene er på det. Det er nok forskjell på spillere og trenere, konstaterer Norges mann i Stanley Cup-finalen 2019.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar