Norsk trener fronter gigantsatsing i Sveits: – Jeg ser på dette som en «once in a lifetime»-mulighet

Slik vil det moderne sportskomplekset som bygges i Zug se ut når det står ferdig. Dan Remy Tangnes gleder seg til å ta det i bruk.

Dan Remy Tangnes hadde planer om å ta et friår fra hockey – helt til EV Zug kontaktet ham med et tilbud han ikke klarte å motstå.

Et halvt år senere er Dan Remy Tangnes (39) svært glad for at han takket ja til trenerjobben i EV Zug. Han har ledet klubben til finale i cupen, etter seier mot Goliat-laget SC Bern i semifinalen denne uka. I tillegg er EV Zug serieleder i National League (NLA), den øverste divisjonen i ostelandet.

Det er selvfølgelig så bra som det kan få blitt. Likevel er ikke dette den eneste årsaken til at han er så glad for at han tok med seg familien sin til Zug i sommer.

– Dette er en klubb som er inne i en stor forandringsprosess, som skal begynne å satse mer på spillerutvikling og bygge noe som ikke bare har sjansen til å vinne ett år, men mange år, over lang tid. Vi har en eier som har brukt mye penger på å skape en organisasjon som skal få fram egne talenter, som har brukt mye penger på et spillerakademi og bygger et nytt treningssenter her for over en milliard kroner. Det brukes mye ressurser her, for å skape en maktfaktor i sveitsisk hockey. Jeg håper å være en stor del av det, sier Tangnes til Nitten.no.

Eieren heter Hans-Peter Strabel. Strabel er en medisinsk forsker og entreprenør, og utviklet sammen med noen kolleger den mest brukte orale medisinen i behandlingen av multippel sklerose. En betydelig andel av det han har tjent på dette, bruker han nå på det favorittlaget han har hatt siden han ble hockeyinteressert som åtte år gammel gutt – EV Zug.

Infrastruktur
Det byggeprosjektet Tangnes snakker om, kalles «On Your Marks» (OYM) og skal som kanskje kan sammenlignes med Toppidrettssenteret i Norge. OYM skal bli et treningssenter som er bygd for å maksimere forutsetningene for idrettsutøverne, gjennom å kombinere moderne treningsfasiliteter med forskning og rehabilitering. Senteret skal stå ferdig om et drøyt år.

Dr. med. Marco Toigo, dr. Hans-Peter Strebel og Stefan Roth står bak OYM-satsingen. Foto: oym.ch

– Strabel vil at jeg skal være involvert i dette. Han har investert veldig mye av sin private formue i dette prosjektet. Det er et frittstående selskap utenfor hockeyen, men ettersom han eier begge deler, kommer dette til å gå hånd i hånd. Derfor vil han at jeg skal sørge for at vi kan bruke dette på en effektiv måte, forteller Tangnes.

– Jeg har kommet inn seint, men er veldig involvert i hvordan vi skal drive det. Det er veldig mye jobb, men det er veldig moro å bygge opp noe fra grunnen av. Jeg har jo bakgrunn som ungdomstrener og jeg synes det er veldig gøy å være med på helhetskonseptet.

– Det er derfor jeg håper at jeg kan være her en stund, for å hjelpe til med å bygge opp noe fra grunnen av. Jeg ser på dette som en «once in a lifetime»-mulighet.

Tangnes er meget begeistret for filosofien til klubbeieren.

– Jeg synes han er veldig sunn. Han bruker ikke pengene på dyre, utenlandske spillere. Det får klubben gjøre. Han bruker heller ressursene på infrastruktur og ledere og trenere som kan skape en organisasjon over tid som skal være holdbar, sier Tangnes til Nitten.no.

Utfordrer Goliat
En slik satsing er sannsynligvis akkurat det EV Zug trenger for å kunne utfordre SC Bern på lang sikt. Selv om hockeyinteressen er stor i hele Sveits, og Zug drar nesten 7000 tilskuere i snitt per kamp – i en by med 30.000 innbyggere – er SC Bern i en helt egen klasse.

Tilskuersnittet til Bern er i skrivende stund på 16.230. Det er nesten det dobbelte av nummer to, som er ZSC Lions. EV Zug er nummer tre. Dette betyr selvfølgelig at SC Bern også har en helt annen økonomi enn de andre lagene i NLA.

– Bern har vært en maktfaktor i mange år her, konstaterer Tangnes.

Nordmannen, som tidligere har vært trener i Rögle og Linköping i Allsvenskan og SHL, overtok EV Zug etter tyskeren Harold Kreis, som ledet klubben i fire år. Han fikk sparken etter en sesong hvor EV Zug ble nummer to i grunnserien og røk ut i første runde av sluttspillet.

Tangnes forteller at forutsetningene er litt annerledes for ham enn de var for Kreis.

– Det er alltid krav, men kravene til meg blir litt annerledes enn for Kreis. Jeg har jo ikke en CV med masse titler og fullt premieskap, men jeg har en «track record» på å utdanne unge spillere som i dag spiller i SHL og NHL og høyt oppe i hockeyhierarkiet. Jeg kommer til å bli dømt etter resultatene, men samtidig vil jeg også bli bedømt på den filosofien og identiteten jeg prøver å skape i klubben her, sier Tangnes til Nitten.no.

– Hvordan har det vært å overta som trener i et helt nytt land? Har det vært like lett som det ser ut?

– Nei, det har det ikke. Det har vært annerledes å komme til et nytt land, ny kultur, en annerledes hockey. Lederskapet blir utfordret på en annen måte. Du må tilpasse deg et helt nytt land, helt enkelt. Det har tatt tid, den omstillingen, men det har vært en positiv omstilling så langt.

Annerledes
Dan Remy Tangnes forteller at en av de store forskjellene på hockey i Sveits i forhold til Sverige, er at spillet i Sveits ikke er like godt organisert. Spillernes individuelle ferdigheter holder et veldig høyt nivå, men strukturen er ikke like prioritert som han var vant med.

– Svenskene har tradisjon for å være veldig organiserte, ydmyke og setter alltid den defensive jobben først og bygger ut i fra det. Her er det omvendt. Hvis du ikke kan score mål og skape målsjanser … hockeyen er mer åpen her. Det blir langt flere målsjanser.

– Det vi har jobbet mye med i Zug, er å få en større forståelse for helheten. Det gir oss en «edge» overfor de andre lagene, mener Tangnes.

En annen utfordring, er at lagene i NLA har trenere fra forskjellige land og forskjellige hockeykulturer. Det gir stor variasjon i spillestil.

– Ser man på hockey i Sverige, spiller alle lag helt likt. Her er det større forskjell på lagene, for de har impulser fra hele verden, sier 39-åringen fra Oslo til Nitten.no.

Dessuten er overgangssystemet ganske unikt. Det er flere trader i Sveits enn i Sverige. I motsetning til i NHL, hvor spillernes kontrakter gjelder uansett hvilken klubb spilleren tilhører, betyr en trade i Sveits at man må forhandle fram nye kontrakter. Og free agent-markedet åpnes lenge før spillerne faktisk er free agents.

EV Zug har allerede nå hentet inn spillere til sesongen 2019/20. Førstekeeperen til SC Bern – Leonardo Genoni – skal etter denne sesongen til Zug. Lugano-forwarden Gregory Hoffman og Lions-forwarden Jerome Bachofner er også klare for EV Zug – men ikke før neste sesong. De spillere altså sesongen ut for lag de ikke har noen framtid i.

– Du vet allerede nå hvordan laget ser ut 19/20. Som trener snakker du med (eksterne) spillere om ny kontrakt allerede i oktober/november. Det er litt spesielt.

I EV Zug har eksempelvis Dominik Lammer ny klubb klar fra neste sommer av.

– Han skal spille for Lugano neste år, men vi skal prøve å få ham til å gjøre sitt beste for oss denne sesongen. Det er veldig annerledes enn alle andre serier.

– Det høres uansett ut til at du har landet drømmejobben?

– Jeg hadde vært åtte år i Sverige, i Allsvenskan og SHL. Egentlig hadde jeg tenkt til å ikke gjøre noen ting, men da denne muligheten her dukket opp, følte jeg at det var en mulighet man ikke kunne takke nei til. Iallfall når man kunne ta med seg hele familien ned her. Foreløpig er jeg veldig fornøyd. Så lenge du vinner kamper, er jo alle fornøyde, men familien trives også veldig bra her, avslutter Dan Remy Tangnes.

Sjansen for at han vinner en tittel i sin første sesong, er definitivt til stede. I cupfinalen møter EV Zug bunnlaget i NLA – Rapperswil-Jona Lakers. Finalen spilles 3. februar.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar