Nye Jordal Amfi har kanskje en framtid som VM- og OL-arena likevel

7. januar 2017 ble den siste hockeykampen spilt på Jordal Amfi. Nå bygges Nye Jordal Amfi, som er ventet å stå ferdig … en vakker dag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det internasjonale hockeyforbundet (IIHF) vurderer å gjøre en endring som vil slå positivt ut for Oslos nye hockeystorstue.

President Rene Fasel i IIHF uttalte i helgen at han ønsker å endre størrelsen på banene i internasjonale turneringer og redusere isflatene til NHL-størrelse i stedet for å bevare den standarden som norsk og internasjonal hockey har fulgt i alle år.

Banene i NHL er 26 meter brede og 61 meter lange, mens de i internasjonale sammenhenger er 30 meter brede og 60 meter lange.

I Norge har Stavanger Oilers, Manglerud Star og Ringerike Panthers NHL-størrelse på sin hjemmebane, mens resten av topplagene har internasjonal størrelse (se oversikt her).

Det vakte likevel oppsikt da det ble kjent at Nye Jordal Amfi skal bygges med liten isflate, fordi dette vil medføre at det norske landslaget ikke kan spille kamper i VM- og OL-sammenheng der. Dermed vil heller ingen motstandere komme til Nye Jordal Amfi for å spille oppkjøringskamper til VM og OL.

Beslutningen om liten isflate ble møtt med hoderisting av landslagsspillerne.

– Jeg klarer ikke å skjønne hvorfor. Det blir helt håpløst. Det er helt utrolig når man har brukt 500 millioner kroner på en hall som skal være Norges fineste, sa landslagsspiller Martin Røymark til VG i november 2017. Den gang var han ikke i Vålerenga, men i Modo.

Nå er det altså håp om at Nye Jordal Amfi likevel skal kunne brukes i VM- og OL-sammenheng, enten det gjelder å arrangere slike store mesterskap eller å spille oppvarmingskamper til dem. Selv om tilskuerkapasiteten fremdeles er et hinder.

President Rene Fasel i IIHF synes at den lille isflaten bidrar til mer spenning og følelser hos publikum, skriver Sportsnet.

– Oftere og oftere når vi ser kampene, spesielt junior-VM her i Canada, er kanskje en av grunnene til at turneringene holder så høyt nivå nettopp størrelsen på isen, sier Fasel.

Han forteller at IIHF på sikt ønsker at det blir NHL-størrelse på banene i både VM og OL. Endringen kan komme allerede i 2022, når Finland arrangerer VM og OL går i Beijing.

– Det bør være målet vårt, at vi i framtiden har samme størrelse som man har her i Nord-Amerika, konstaterer Fasel.

Sportssjef Petter Salsten i Norges Ishockeyforbund forteller at han trodde at IIHF sto fast på stor banestørrelse.

– Dette kom ut av det blå, egentlig. Jeg trodde IIHF var mer eller mindre samlet om 30 ganger 60, men det er mulig at dette er en del av diskusjonen med NHL, sier Salsten til Nitten.no.

Salsten sikter da til forhandlingene om å få NHL-spillerne med i OL igjen, slik de var fra 1998 til 2014. Det spekuleres i at Fasel kommer med dette utspillet for å øke sjansen for at NHL lar spillerne delta i OL i 2022.

Norge har uansett ikke haller med stor nok tilskuerkapasitet til å arrangere VM alene, mener Salsten.

– Uansett så pusher dette, om det blir sånn, i retning av mindre baner her også. Vedrørende Jordal og andre små rinker, så blir de mer aktuelle for enkeltlandskamper og oppladningskamper, sier Salsten.

Sjansen for å se et VM-arrangement på norsk jord, er altså fremdeles liten. Men den er litt større i dag enn den var i forrige uke.

Gamle Jordal Amfi så sin siste ishockeykamp da Vålerenga tok imot Frisk Asker 7. januar 2017.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar