Om framtiden til Mats Zuccarello

Mats Zuccarello jubler for scoring. Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports

31-åringen kan fritt velge klubb fra 1. juli i sommer.

Fans både i Norge og Dallas er spente på hvor Mats Zuccarello skal spille hockey i framtiden.

I New York skriver Larry Brooks for The New York Post at Rangers kan ha interesse av å komme med et tilbud. Zuccarello spilte for blåskjortene fra desember 2010 og fram til 23. februar 2019.

Etter én Stanley Cup-finale, 509 grunnseriekamper og 352 poeng ble han tradet til Dallas Stars. Der ble han påført et armbrudd i debuten, men kom tilbake på isen – med en plate i armen – for å hjelpe texaslaget i sluttspillet.

Zuccarello måtte fryse ned armen mellom kampene for å fungere. Han var ikke frisk nok til å vise seg fra sin beste side, men spilte likevel en viktig rolle med sine 11 poeng på 13 kamper.

Nå som Dallas Stars er slått ut, etter å ha møtt sin overmakt i formlaget St. Louis Blues, er tiden inne for å tenke på framtiden.

Den kontrakten som Mats Zuccarello satte navnet sitt på 2. mars 2015, er i praksis nå fullbyrdet. Når kalenderen treffer 1. juli, kan han inngå en ny. Før vi kommer dit, har Dallas Stars eksklusiv forhandlingsrett.

Forrige gang Zuccarello og hans agent Craig Oster var i forhandlinger, var det med Glen Sather og New York Rangers. Sather truet med å trade publikumsfavoritten dersom han ikke signerte en ny kontrakt før overgangsvinduet stengte. Resultatet ble at Zuccarello signerte på en svært klubbvennlig avtale med 4,5 millioner dollar i årslønn.

Denne gang slipper han slike trusler. Mens han i 2015 var en såkalt «restricted free agent» (RFA) og kun hadde anledning til å forhandle med New York Rangers, er han nå «unrestricted free agent» (UFA) og kan forhandle med alle lag i NHL etter 1. juli.

Det økonomisk fornuftige er å vente til 1. juli, for å se om man kan få en budkrig med flere klubber og dermed presse opp lønnstilbudet.

Samtidig er det tre vektige grunner til å si fra seg den muligheten og inngå en kontrakt før man kommer til 1. juli:

  • Zuccarello trives i Dallas og i Stars-organisasjonen.
  • Det er lavere skatt i Texas. En spiller som tjener fem millioner dollar per år, betaler 600.000 mindre i skatt i Texas enn eksempelvis New York.
  • Dallas Stars har et godt lag med både stjerner og unge stortalenter og vil kunne kjempe om Stanley Cup i mange år framover.

Stars-manager Jim Nill fortalte Nitten.no i slutten av februar at han har beundret Mats Zuccarello helt siden OL i Vancouver i 2010, og at Nill hentet ham til Dallas fordi nordmannen er en ledertype både i garderoben og på isen.

– Det er vanskelig å finne slike spillere. Det er derfor slike spillere er spesielle, sa Nill den gang.

Nå sier dessuten en av Sportsnets ekspertkommentatorer at han er sikker på at Zuccarello blir værende i Dallas Stars.

– Det ser ikke ut til at Zuccarello drar noe sted, men heller signerer en ny kontrakt der. Zuccarello kommer til å signere med Dallas. Det er min forståelse, sier Nick Kypreos hos Sportsnet.

Vi vet ikke hva Kypreos baserer sin uttalelse på, men vil anta at han ikke fremstiller dette så tydelig uten å ha en viss innsikt i hva Dallas-manager Jim Nill planlegger. Noen timer senere bekrefter dessuten Nill dette.

– Det å få ham tilbake rett før sluttspillet var essensielt. Han passet som hånd i hanske. Jeg mener at han var en viktig del av suksessen vår, og vi vil gjerne beholde ham her, sier Dallas-manager Jim Nill ifølge NHL.com.

Trener Jim Montgomery har også fortalt Zuccarello at han håper å se ham i laget neste sesong.

Dallas Stars må gi New York Rangers sitt førsterundevalg i 2020 hvis Zuccarello blir værende i Dallas, men den prisen virker klubben villig til å betale.

Etter det Nitten.no erfarer, ønsker også Zuccarello å bli værende i Dallas.

– Dette er mitt lag nå. Vi får se hva som skjer. Jeg er av den typen som liker at noen tror på deg og ønsker deg, sier Zuccarello.

Selv om begge parter er interessert i å forlenge samarbeidet, er det ikke sikkert at det kommer til å skje. Dallas Stars og Mats Zuccarello må først bli enige om hva som er riktig lønn og kontraktlengde. Deretter må den lønna få plass under lønnstaket til Dallas Stars.

Texasklubben har fem RFA-spillere nå i sommer: Esa Lindell, Mattias Janmark, Brett Ritchie, Jason Dickinson og Julius Honka. Lindell, Janmark og Dickinson kommer trolig til å bli prioritert her.

I tillegg er Marc Methot, Jason Spezza, Ben Lovejoy, Roman Polak og Taylor Fedun UFA-er, akkurat som Mats Zuccarello. I denne gruppen er det nok bare Zuccarello som prioriteres.

Hvis Martin Hanzal må legge opp på grunn av ryggskaden sin, hvilket ser sannsynlig ut, har Dallas Stars 23-27 millioner dollar tilgjengelig før lønnstaket nås, og åtte plasser i troppen som må fylles.

Det bør gå greit, selv med ny kontrakt til Mats Zuccarello. Det blir mer problematisk dersom Hanzal fortsetter karrieren (Han tjener 4,75 millioner dollar neste sesong), men ikke verre enn at det kan løses ved å investere mindre penger på backplassene eller trade reservekeeper Anton Khudobin og erstatte ham med en billigere spiller.

Alt tyder med andre ord på at Mats Zuccarello blir værende i Dallas Stars.

Eksklusivt intervju med Dallas-manager Jim Nill om Mats Zuccarello

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar