Om framtiden til Stjernen og Bengt-Åke Gustafsson

Bengt Åke Gustafsson er ferdig som trener. Kanskje for godt. Foto: Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix

Den svenske trenerlegenden Bengt Åke Gustafsson har trukket seg fra jobben i Stjernen. Overfor Nitten.no forteller han at denne trenerjobben kan ha vært hans siste.

– Akkurat nå skal jeg ta det helt med ro. Det er følelsen nå. Jeg skal hente meg inn og få litt energi i kroppen. Akkurat nå føles det som at det er nok. Hvis det skulle dukke opp noe spesielt, vet man jo at det vil krible i kroppen igjen, hvis det høres virkelig spennende ut, men akkurat nå føles det som at det er nok, sier Gustafsson til Nitten.no.

60-åringen har vunnet både OL- og VM-gull som trener for det svenske landslaget. Han vant to VM-gull som spiller, og var i årevis en stjerneback for Washington Capitals i NHL. Der satte han for øvrig klubbrekord i poeng av en rookie med sine 60 poeng sesongen 1979/80.

De siste årene har han vært trener i Sveits, KHL, Tyskland og nå sist her i Norge. Det ble imidlertid ikke noe lykkelig eventyr i Stjernen.

Fredrikstad-klubben ligger på åttendeplass i Get-ligaen og har sluppet inn over 160 mål på 38 kamper – altså mer enn fire i snitt per kamp. Det har vært en brutalt tung sesong, der skader og en alvorlig økonomisk situasjon har bestemt fargebruken i større grad enn sportslige resultater.

Ikke råd til stjernespiller
Gustafsson ba til slutt Stjernen om å bli fristilt fra kontrakten, som i utgangspunktet var gjeldende til og med 2019/20-sesongen.

Overfor lokalavisen Fredriksstad Blad forteller svensken at denne sesongen har gått tungt innpå ham.

– Jeg forsto egentlig alvoret da jeg for kort tid siden var hjemme i Sverige. Da fikk senket skuldrene, mens da jeg mandag var tilbake i Stjernehallen, følte jeg meg helt energiløs igjen, sier Gustafsson til f-b.no.

Dette bekrefter han overfor Nitten.no.

– Jeg hadde problemer med å sove i desember. Jeg ble liggende og fundere om nettene. Jeg la for mye energi i dette. Det ble for mye og jeg skjønte at jeg ville gå på veggen om jeg skulle fortsette sånn.

– Hva kommer dette av – skyldes det at spillerstallen er dårligere enn du trodde, alle skadene eller den dårlige økonomien i klubben, eller en kombinasjon av alt dette?

– Skadene har påvirket mye. Vi har hatt 10-11 mann borte i enkelte matcher. Det er slitsomt. Man får ingen stabilitet i laget. Men det begynte allerede i høst. Vi hadde siktet oss inn på en toppspiller, men så sprakk budsjettet og det ble kaos, og vi fikk ikke inn den spilleren vi ventet på. Så forsvant både Hampus Gustafsson og Antti Kauppila, så det ble rotete, utdyper Gustafsson.

Stjernen hadde før denne sesongen håp om å spisse spillerstallen med en førstesenter og kanskje til og med en målfarlig ving, men etter at en sponsor hoppet av, og økonomien i klubben ble blottstilt, ble disse planene skrinlagt.

– Vi snakket om å få inn 1-2 toppspillere hele sommeren. Helt til den sponsoren hoppet av og det ble stopp i dette, bekrefter Gustafsson.

Nå har Stjernen ni strake tap, med en samlet målforskjell på 10-49.

Gulliksen overtar
Sportssjef Rune Gulliksen har fått permisjon fra jobben sin i Hamar kommune og overtar trenerjobben ut sesongen. Det virker som en fornuftig løsning, med tanke på klubbens stramme økonomi.

– Vi har hatt en dårligere økonomi enn ønsket, men vi har bra kontroll på det nå. Vi skal lønne Rune, men det er helt riktig at dette kunne blitt dyrere for oss. Sånn sett ble det en bra løsning, sier daglig leder Trygve Skøien i Stjernen til Nitten.no.

I pressemeldingen fra klubben, poengterer Stjernen tydelig at klubben forespeilet Gustafsson andre forutsetninger enn det som ble realiteten. De to partene skilles likevel som venner.

– Det har ikke gått som vi ønsket, verken Bengt-Åke eller vi var fornøyde. På grunn av økonomi, fikk vi ikke det laget vi så for oss. Bengt-Åke hadde nok inntrykk av at vi lå litt høyere sportslig, erkjenner Skøien.

Gulliksen har nå som mål å jobbe hardt for å snu den negative trenden og forberede spillerne inn mot sluttspillet.

– Dette er en gruppe som ligger litt nede når det gjelder den mentale biten. Fokuset mitt er å prøve å snu trenden. Hvis dette bare hadde handlet om å fullføre sesongen, hadde jeg aldri tatt trenerjobben, sier Gulliksen til Nitten.no.

Han setter pris på at Bengt Åke Gustafsson var ærlig med klubben om hvor tynget han var av situasjonen i Fredrikstad.

– Det er respektabelt at han da velger å si det som det er. Det er veldig bra og voksent gjort, sier Gulliksen.

Rune Gulliksen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Stjernen skal ut i tøffe kamper mot Vålerenga (borte), Frisk Asker (hjemme) og Storhamar (borte) denne uka, for det blir en pause i kampprogrammet.

– Det viktigste nå er å får tilbake gleden. Og kjenne at vi skal kunne jobbe med de tingene som gjør oss i stand til å vinne matcher. Denne uka er tøff for oss, så er det ni dager med landslagspause og den kommer bra for oss. Vi ønsker å prestere så fort som mulig, men det er en vei å gå for oss når vi har tapt så mange kamper over tid. Det viktigste er hva vi gjør i treningshverdagen. Så får vi se, konstaterer Rune Gulliksen.

Venter på ny arena
Dette er de kortsiktige planene. På lang sikt er skriften vanskeligere å lese. Stjernen venter på at en ny arena skal komme på plass, men dette ligger fortsatt noen år fram i tid. Ventetiden er bortimot uutholdelig for en klubb som sliter med en gammel arena uten tiltrekningskraft. Det ble solgt 1021 sesongkort denne sesongen, men tallet på tilskuere som har kjøpt billett utenom dette, har i enkelte kamper vært under 100.

– Arenaen er en greie i det hele. Vi har satt ned forskjellige utvalg som jobber mot en arena og hvordan den skal se ut. Det er en viktig brikke, men det er stykke fram dit. Vi vil jo bygge et godt lag før den tid, sier daglig leder Trygve Skøien.

Økonomien tilsier ikke en dyr sportslig satsing neste sesong. Den er i det minste under kontroll nå.

– Det var utrolig å se hvordan sponsorer stilte opp da vi slet i høst, sier Skøien til Nitten.no.

Den mest naturlige løsningen er å satse på unge, lokale spillere. Det er billigere enn å hente inn importer fra utlandet eller fra andre norske klubber. Dessuten kan muligens lokale talenter bidra til å øke entusiasmen i lokalbefolkningen, hvis klubben lykkes med å selge et budskap om at Stjernen vil bygge for en lokalt forankret og bærekraftig toppklubb i framtiden.

– Vi hadde kanskje fått større engasjement i lokalbefolkningen hvis vi gjorde dette, men nå gikk vi jo ut og sa at vi skulle skaffe gode utlendinger, og så fikk vi ikke økonomi til det. Hadde vi sagt at vi skulle bygge rundt unge spillere, hadde nok det hjulpet, sier Skøien.

Men det er et problem med denne løsningen også.

Et stort problem, faktisk.

– Fredrikstad har én isflate. Da får du et bestemt antall spillere du kan plukke av. I Oslo har du kanskje 600—700 seniorspillere du kan plukke fra. Det har vi ikke i Fredrikstad. Vi har ikke nok unge talenter, så vi er avhengig av å spe på med andre, konstaterer Trygve Skøien.

Fokus: Nåtid
Dermed er den langsiktige lagbyggingen i Stjernen i praksis satt på vent. Alt handler nå om å gjøre en så god figur som mulig ut denne sesongen. Det blir Rune Gulliksens oppgave.

Han skyver dermed til side alle tanker om spillerforsterkninger for neste sesong, og vier heller ingen tid til hvem som skal trene laget neste sesong.

– Nå har vi akkurat mistet en trener og ansatt en trener, så det kan vi ikke ha fokus på. Nå får vi ha fokus på å vinne kamper. Hvem som skal trene laget neste sesong, får vi ta senere, sier Gulliksen til Nitten.no.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar