Over to år siden forrige tap – nå mener treneren at flere av gulljentene må ut av Norge

Serievinnerne 2019: Stavanger Oilers. Foto: Stavanger Hockey

Stavanger Oilers sikret søndag seriemesterskapet igjen – selv om en fjerdedel av sesongen gjenstår.

Det unge stavangerlaget vant 4-1, 6-0 og 7-0 i de tre kampene mot Wing sist helg, og søndagens 7-0-seier sørget for at seriemesterskapet er sikret allerede etter 15 av 20 serierunder.

Ingen er overrasket over det.

Stavanger Oilers vant «The Double» forrige sesong og har faktisk ikke tapt en kamp i serie- eller sluttspill siden 2-4-kampen mot Vålerenga 5. februar 2017.

Det er altså over to år siden sist Stavanger-jentene tapte en kamp her i Norge. Siden tapet mot Vålerenga i februar 2017 har Stavanger Oilers spilt 47 kamper og vunnet alle 47 (kun én etter overtid) med en målforskjell på 334-34.

– Vi vil jo holde dette oppe. Det er en drivkraft for oss, innrømmer kaptein Stine Kleven overfor Nitten.no.

Jevnt, godt og ungt lag
Man kan tilgis for å tenke at dette skyldes at Stavanger Oilers har toppet laget med de beste veteranene i norsk kvinnehockey, for resultatene tilsier at et All Star-mannskap står bak, men faktum er at dette Oilers-laget består av stort sett bare lokale jenter og har en snittalder på 17,7 år.

Den yngste som har spilt i serien denne sesongen, er 14 år gamle Nora Hundsnes Pollestad. Den beste poengplukkeren i laget akkurat nå, er 15 år gamle Lotte Pedersen.

– Vi vinner som et lag, og det gjør det kjekkere. Det er ikke én spiller som scorer ti mål, det er mange som produserer. Derfor er det ofte fint spill foran målene og derfor er det så kjekt å gå på trening, forteller Kleven.

Kapteinen gir trener Marcus Forgaard mye av æren.

– Dette har mye med treneren vår å gjøre. Han er ekstremt flink. Han kjører oss hardt når det er på sin plass og gjør morsomme ting når det passer seg, sier Kleven.

En titt på poengoversikten hos hockey.no/live understreker Klevens poeng. Bak Lotte Pedersens 25 poeng, følger Stine Myreng Kjellesvik (17) med 24, Kaja Egeli Kristensen (17) med 22, Susanne Sandanger Andersen (16) med 18, Hedda Håvarstein (17) med 16 og Christina Furseth (16) med 14. Alle har spilt 15 kamper. I tillegg ser vi Line Døhlen Berntsen (22) med 13 poeng på 12 kamper og kaptein Stine Kleven (22) med 10 poeng på 13 kamper.

Proft drevet
Vålerenga er nærmeste utfordrer og har også et meget bra lag. Stavanger Oilers vant knepent 2-1 og 1-0 da lagene møttes over to kamper i november. Oslolaget har imidlertid også tapt to kamper mot Sparta (0-5 i begge på grunn av bruk av ikke spilleberettiget spiller) og én mot Wing. Derfor er seriemesterskapet sikret for Stavanger Oilers allerede før sesongen skal avsluttes med to bortekamper mot Hasle-Løren og tre hjemmekamper mot Vålerenga.

– Hvorfor er Stavanger Oilers så dominerende nå?

– Det er vel bare det at vi har blitt satset på. Vi har treninger mandag, tirsdag, torsdag og fredag, og trener fysisk to dager i uka i tillegg. Stavanger Hockey, og nå Oilers, har lagt til rette for at vi skal få lov til å gjøre det vi synes er kjekt. Det er mye av årsaken til at vi har blitt så gode, mener Kleven.

Damelaget til Stavanger Oilers har egen garderobe og spillerne slipper derfor å dra på utstyret fram og tilbake fra kamper og treninger. Andre lag i kvinnenes eliteserie er heldige om de få to istreninger i uka.

Spillerne har også tilbud om å trene med aldersbestemte lag på herresiden, for å få tøff matching der. I tillegg trekker Stine Kleven fram Wang Toppidrett som en viktig bidragsyter til suksessen. Nesten halve laget går på skole der.

Ettersom spillerne har så gode treningsmuligheter, har også trener Marcus Forgaard åpninger for å gå dypt ned i materien, i stedet for å kjøre enkle treningsøkter.

– Jeg har spilt hockey selv og vet hva slags arbeid som må legges ned. Jeg har kjørt på, for at jentene skal bli tatt seriøst på likt nivå som guttene. Vi jobber seriøst med små detaljer. Det er hardt bak som ligger bak dette, poengterer Forgaard.

Stavanger har et rimelig profesjonelt opplegg for elitekvinnene, med andre ord.

– Ja, jeg vil si det sånn, istemmer Kleven.

Ishockey er likevel en stor utgift for spillerne. De må betale for utstyr og reiser selv, og selv om de har noen sponsorer, er de i en annen verden enn herrelaget.

Kan dominere i mange år – kanskje tiår
Stavanger Oilers, godt hjulpet av Stavanger Hockey, har stablet et meget godt damelag på beina, og spillerne der er unge. I tillegg forteller Stine Kleven at Ernst Falch gjør en fantastisk jobb med rekruttering til stavangerhockeyen, så byen ser en stadig økning i antall barn som spiller hockey, både på gutte- og jentesiden.

Trener Marcus Forgaard ser derfor ingen tegn til at Stavangers dominerende posisjon innenfor kvinnehockey skal svekkes med det første.

Han er verken hoven eller arrogant, men tar bare utgangspunkt i fakta som treningsmuligheter og rekruttering når han svarer på Nittens spørsmål om vi nå ser starten på en mangeårig stavangerdominans.

– Det vil nok bare fortsette, sier Forgaard til Nitten.no.

– Ligger det en fare her i at spillerne ikke får god nok matching og etter hvert vil stagnere?

– Det kan være, spesielt for de som går ut av Wang. Hvis de ønsker å utvikle seg videre, så er nok det rett tidspunkt for å dra til Sverige eller andre land for å bli bedre, tror Forgaard.

Lagledelsen ønsker framover å krydre spill i hjemlig serie med deltagelse i turneringer utenlands, for å få flere kamper per sesong og tøffere matching.

– Vi spilte mot et eliteserielag i Trollhättan og fikk kjenne på det å tape med sju-åtte mål. Vi ser på muligheten for å hive oss på flere turneringer neste sesong. Hadde vi hatt økonomi til det, hadde vi nok avsluttet med en turnering i år også, sier Forgaard.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Over to år siden forrige tap – nå mener treneren at flere av gulljentene må ut av Norge”

  1. Veldig moro med Stavanger dame laget. I Sarpsborg så blir damelaget satset mer på i år enn det har blitt gjort de 3 siste årene. Og hadde sin første seier på 2 år tidligere i sesongen. Merker det har vært bedre i år med 5 lag, enn 4 lag som det har vært de siste årene. Hadde gjerne sett at det ble lagt til 2 lag til kanskje.

Legg igjen en kommentar