P.K. Subban har et godt svar på hvorfor spillere i NBA er mer frittalende enn kollegaene i NHL

LeBron James er ett av mange eksempler på at basketballstjernene lufter sine egne meninger i offentligheten.

Så sent som mandag stilte LeBron James opp i et TV-intervju med programleder Don Lemon hos CNN, hvor superstjernen snakket om hvorfor han deltar i den offentlige, politiske debatten og hvor han igjen kritiserte USAs president Donald Trump.

– Det jeg har lagt merke til de siste månedene, er at han bruker sport for å splitte oss, og det er noe jeg ikke kan relatere meg til, sa James, og viste til Colin Kaepernicks knestående positur under nasjonalsangen i protest mot politivolden i USA, samt til Stephen Curry, som nektet å besøke Det hvite hus etter at hans NBA-lag vant tittelen som eksempler hvor Trump har brukt sport til å så splittelse i den amerikanske befolkningen.

– Jeg kan ikke sitte her og ikke si noe, sa James.

Hvis man har fulgt med NHL en stund, vet man at det er ytterst få hockeyspillere der som ville ha gjort noe tilsvarende som LeBron James her. Mens Kaepernicks stille protest spredte seg til utallige NFL-spillere, er det så langt bare én NHL-spiller – så vidt Nitten.no kan komme på – som har protestert under nasjonalsangen som spilles før alle idrettskamper i USA. Den daværende Tampa Bay Lightning-spilleren J.T. Brown løftet en knyttet neve i luften før en bortekamp forrige sesong.

En av få andre NHL-spillere som virkelig byr på seg selv, er Nashville Predators-backen P.K. Subban. Han har en god teori om hvorfor NBA-spillere er mer frittalende enn NHL-spillere.

– Hvis vi snakker om sport, la oss snakke om penger, for det er egentlig hva dette handler om. Hvis du ser på NBA, er realiteten den at de beste spillerne tjener mer penger utenfor banen enn de gjør på banen, og derfor kan de være mer ærlige og frittalende. Spesielt i basketball har spillerne større innflytelse fordi de tjener mer penger, sier Subban i et intervju med Sportsnets radioprogram Good Show.

Ifølge Sportsnet tjener 134 spillere i NBA minst ti millioner dollar kommende sesong, mens det bare er 14 spillere i NHL på det nivået.

– En spiller som LeBron James signerer også avtaler med Nike verdt en halv milliard dollar eller en milliard dollar, og han får bare 30 millioner fra basketballaget sitt, så det er vanskelig å kontrollere en sånn spiller fordi realiteten er at han ikke trenger lønna fra basketballaget. Han er sikret økonomisk for livet og han er ikke det eneste eksempelet. Sånn er det for mange NBA-spillere, mens i hockey er det ikke sånn i det hele tatt, sier Predators-backen.

– Historien viser at majoriteten av hockeyspillere har sin største inntekt fra spillerkontraktene sine og det gir ligaen mer kontroll over spillerne. Det gjør ikke ligaen god eller dårlig. Det gjør ikke spillerne gode eller dårlige. Det er bare virkeligheten. Alt handler om dollar, mener Subban.

Hør hele intervjuet her.

 

Toppfoto: P.K. Subban kysser kjæresten Lindsey Vonn. Fotokreditering: Danny Moloshok / Reuters / NTB scanpix

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar