På denne listen over de beste i NHL, dukker et overraskende navn opp

Andrew Shaw. Foto: AP Photo/Ben Margot

Ingen blir overrasket over å se Nikita Kutsjerov, John Tavares, Sidney Crosby og Connor McDavid på listen over de beste spillerne i poeng per 60 minutter istid i spill fem mot fem, men det er nok ikke så mange som hadde regnet med å finne Andrew Shaw blant disse superstjernene.

Andrew Shaw er der likevel.

27-åringen i Montreal Canadiens hadde før denne sesongen aldri gjort mer enn 39 poeng på en sesong i NHL. Han hadde faktisk bare krysset 30-poengsgrensen to ganger. Shaw har fremdeles bare én sesong med 20 mål.

To Stanley Cup-triumfer med Chicago Blackhawks bidro til å etablere Shaw som en god rollespiller, en tøffing som jobber hardt over hele isen, som kan rive i stykker motspillere over harde kampserier og bidra med en og annen scoring.

Dette bidro til at Shaw i 2016 fikk tilbud om en seksårskontrakt av Montreal Canadiens som var verdt 3,9 millioner dollar per sesong, eller 23,4 millioner dollar totalt. I norske kroner tilsvarer dette 200 millioner. En enorm pengesum, selvfølgelig, men langt unna kontraktene til de virkelige superstjernene i NHL.

To uker senere signerte eksempelvis Jamie Benn en åtteårskontrakt verdt 650 millioner kroner med Dallas Stars, mens Montreal ett år senere ga stjernekeeperen Carey Price en åtteårskontrakt verdt 715 millioner kroner.

Andrew Shaw leverte henholdsvis 29 og 20 poeng de to første sesongene med Montreal Canadiens. Ettersom han samtidig mistet til sammen 45 matcher på grunn av skader, var denne produksjonen på ingen måte katastrofal, men den var nok litt under forventning.

Denne sesongen har han gjort 40 poeng på 57 kamper. Det er noe helt annet. 40 poeng er karrierebeste. 22 assists er karrierebeste. Og hans 18 mål er bare to unna karrierebeste.

34 av poengene har kommet i tallmessig jevnt spill. Og det er dette vi skal se nærmere på nå.

De store stjernene spiller nemlig mye. De er selvskrevne i første overtallsoppstilling og de brukes også mer enn andre i fem mot fem.

Shaw spiller 15,50 minutter i snitt per kamp. NHLs poengkonge Nikita Kutsjerov spiller 19,58 minutter. Nummer to, Connor McDavid, spiller 23,03. Ingen av de ti beste poengplukkerne i NHL spiller under 18 minutter.

Slik ser poengligaen ut nå:

Kilde: NHL.com

Det er – som dere ser – en visuell «who’s who» av de største NHL-stjernene.

Men hvordan ville den ha sett ut dersom vi justerte for istid? Hvis vi ser på hvor mye superstjernene produserer per 60 minutter istid, tar vi bort fordelen av å få spille mye og får en mer reell sammenligning av produksjonen.

Og det er der navnet Andrew Shaw nokså sensasjonelt dukker opp.

Kilde: NaturalStatTrick.com

Ifølge Natural Stat Trick topper Nikita Kutsjerov også denne listen, med 3,39 poeng per 60 minutter istid i fem mot fem. Han topper suverent også, ettersom John Tavares på andreplass har produsert 3,05 poeng per 60.

Nummer tre er Mitch Marner, med 2,94, og nummer fire er Sidney Crosby med 2,93 poeng per 60.

Auston Matthews er nummer fem og Patrice Bergeron nummer seks. Enn så lenge er det bare de ypperste av de ypperste i NHL på listen, med andre ord.

Det unge fenomenet Brayden Point er nummer sju og så kommer Andrew Shaw på åttendeplass. Han har scoret 2,77 poeng per 60 minutter istid for Montreal Canadiens.

Æren tilfaller ikke Shaw helt alene, for vi ser rekkekamerat Max Domi på plassen bak med 2,76. Interessant nok er tredjemann i denne Montreal-rekka, Jonathan Drouin, helt nede på 104.-plass med 2,01 poeng per 60 minutter istid i fem mot fem.

Calgary Flames-stjernen Johnny Gaudreau runder av topp 10 med 2,76 poeng per 60.

Vi ser også at Patrick Kane er nummer elleve og Connor McDavid nummer tolv, begge med 2,75.

Det er flere navn i topp 25 som det er verdt å merke seg. Brett Connolly i Washington Capitals er nummer 13 med 2,73, mens klubbkollega Travis Boyd er nummer 23 med 2,51.

To unge svensker ligger på 20.- og 21.-plass: Elias Pettersson har gjort 2,62 for Vancouver Canucks og Andreas Johnsson 2,59 for Toronto Maple Leafs.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar