Partene ble enige – unngår streik i Get-ligaen

Thomas Urdal Johnsen og Joachim Walltin tar hverandre i hendene, mens Edvard Os fra Riksmekleren er fornøyd tilskuer. Foto: Roy Kvatningen

Riksmekleren hjalp spillerne og klubbene med å komme til enighet. Dermed blir det ikke streik i Get-ligaen.

OSLO (Nitten.no): Det var varslet at 69 spillere i seks av Get-ligaens ni klubber ville bli tatt ut i streik fra og med midnatt, altså natt til tirsdag, dersom forhandlingene mellom spillerforeningen NISO og arbeidsgiverne i NHO Idrett/Abelia ikke ble enige om en avtale mandag.

Striden sto blant annet om minstelønna i ishockey og håndball. Spillerne i disse to idrettene krevde å få samme minstelønn som det er i fotballen – altså 4000 kroner per måned. I tillegg krevde NISO også stillingsbrøker og merbetaling, samt karriererådgivning og hjelpetilbud vedrørende mental helse.

Nå er partene enige.

– Partene har oppnådd en minnelig løsning, som innebærer at det ikke ble noen streik, sier riksmeklerens mann, Edvard Os.

Delvis seier for begge parter
I striden om minstelønn på 4000 kroner per måned for ishockey og håndball, slik man har i fotball, ble partene enige om å sende en anmodning til Norges Ishockeyforbund og Norges Håndballforbund.

– Det står ingenting om en sum i den løsningen som partene har kommet fram til, men de er enige om en fremgangsmåte for hvordan dette skal behandles videre, sier Os.

I praksis betyr det at forhandlingsutvalget «anmoder de to særforbundene om å oppjustere gjeldende minimumslønn for utøvere med profesjonell kontrakt, der hensynet til både utøver og klubb ivaretas, med virkning fra det tidspunkt dette tidligst kan gjennomføres i henhold til hvert enkelt særforbunds regelverk.»

I overenskomsten er det også ført inn detaljer om mental helse, reisetid, kampfiksing og doping samt «karriereforberedende tiltak». Ingen av punktene har tallfestede detaljer, men er nokså vage i formuleringene.

Det viktigste punktet er nok «karriereforberedende tiltak», der «partene erkjenner at profesjonelle utøvere for håndball, fotball og ishockey har en yrkeskarriere som krever omstilling til et annet yrke» og derfor anmoder særforbundene og interesseorganisasjonene for å se på muligheten for å tilby tiltak overfor utøverne mens de fortsatt er idrettsaktive.

– Det har vært utfordrende forhandlinger. Vi begynte ganske langt fra hverandre, men har beveget oss godt mot hverandre, og vi er fornøyde med at vi har fått en endelig løsning som gjør at klubbene kan fortsette sitt gode arbeid framover, sier Thomas Urdal Johnsen hos NHO Idrett/Abelia.

– Hva var det vanskeligste temaet å bli enige om?

– Det med minstelønn er selvsagt et viktig tema med store utfordringer på. Nå blir det prosesser her med særforbundene. Grunnen til at vi er veldig fornøyde med det, er at vi har gode erfaringer fra tidligere forhandlinger og prosesser med særforbundene. Det er ansvarlige aktører som tar utøverne på alvor. Vi er optimistiske der. Ellers har det vært dette med karriere og mental helse, som er viktige og utfordrende temaer. Jeg synes begge parter skal berømmes for at man tar dette på det største alvor, sierJoachim Walltin i NISO til Nitten.no.

Positivt for Hockey Classic og Storhamar
Dette betyr uansett at torsdagens serierunde spilles som normalt, samt at Storhamar kan stille med fullt mannskap i lørdagens «Hockey Classic» i Håkons Hall på Lillehammer, der man håper å gjenta fjorårssuksessen med 10.000 tilskuere.

Storhamar unngår også en hodepine i CHL, der returkampen mot Skellefteå skal spilles 20. november, altså tirsdag i neste uke.

Forhandlingene mellom klubbene og spillerne har kun to ganger tidligere resultert i streik. Det var i 2001 og 2011. Begge gangene var det fotballspillere som ble tatt ut i streik.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar