– Patrick Ulriksen er en grovt undervurdert back

Patrick Ulriksen. Foto: Oilers.no

– Han er en gigant for oss bak der, sier David Morley om sin lagkamerat i Stavanger Oilers.

MANGLERUD (Nitten.no): Det er flere måter å se en ishockeykamp på, så rart det enn høres ut. Du kan se kampen på vanlig måte, hvor du stort sett følger pucken. Eller du kan fokusere på en bestemt spiller eller en bestemt posisjon.

Hvis du ser kampene til Stavanger Oilers på vanlig måte, er det ikke alltid du legger merke til Patrick Ulriksen. Men hvis du fokuserer på Patrick Ulriksen spesifikt, er sjansen stor for at du legger merke til at han eksepsjonelt ofte tar gode beslutninger.

I torsdagens match mellom Stavanger Oilers og Manglerud Star i «Garasjen», fulgte jeg spesielt nøye med på nettopp Ulriksen. Og det var umulig å ikke bli imponert over hans defensive posisjonering, hans effektive måte å plassere sine 174 centimeter i veien for motstandernes planer og hans kvikke tankegang med pucken under kontroll.

Gif-klippet under, sakset fra TV2sumo.no, er et eksempel på det siste. Her velger Oilers-backene å bytte mens forwardene la press på hjemmelaget i egen sone. Ulriksen kommer inn fra båsen og går rett etter pucken i høyre rundvant, og spiller den umiddelbart inn i det området hvor man oftest scorer mål.

Resultatet ble at Robin Haglund satte inn 1-0 for Stavanger Oilers.

Bilder fra TV2sumo.no

– En gigant for oss
Etter kampen snakket jeg med David Morley, som kjenner Ulriksen veldig godt. De to spilte sammen for Lillehammer forrige sesong og kom til Stavanger Oilers samtidig i sommer. Jeg fortalte Morley at jeg hadde latt meg imponere av Ulriksen.

– Jeg er ikke overrasket i det hele tatt. Jeg spilte mot ham det første året jeg var i Norge, og han var lett å legge merke til. Så spilte vi på lag sammen i fjor og han var utrolig god hele sesongen. Jeg mener at han er grovt undervurdert, sier Morley.

– Hele denne sesongen har han gjort nøyaktig det samme som jeg har sett ham gjøre i flere år nå. Han er en gigant for oss bak der og spiller mange tøffe minutter. Han er veldig god defensivt, men har også offensive evner. Han er en utrolig god spiller og en herlig lagkamerat i tillegg.

– Du kjenner norsk hockey ganske godt etter å ha spilt her i 2,5 år nå. Burde Patrick Ulriksen være aktuell for det norske landslaget, etter din mening?

– Ja, absolutt! Landslagsledelsen har selvsagt vanskelige beslutninger og mange gode spillere å velge blant, men jeg har spilt mot ham og vet hvor vanskelig det var, og jeg ser han i kamp og trening hver dag nå. Han er en toppklasseback. Jeg synes han fortjener en sjanse på landslaget og håper at han får den muligheten, sier Morley til Nitten.no.

David Morley fotografert under et intervju i DNB Arena i august. Foto: Roy Kvatningen

Tenker ikke på landslaget
Stavanger Oilers hadde dårlig tid etter 3-2-seieren mot Manglerud Star. Laget rakk så vidt en kjapp dusj før bussen måtte dra for å rekke flyavgangen fra Gardermoen til Stavanger. Nitten.no snakker derfor med Patrick Ulriksen på telefon fredag morgen i stedet.

28-åringen blir nesten litt paff når jeg starter med å spørre om han har landslagsambisjoner.

– Jeg tenker ikke på det i det hele tatt, sier han etter litt betenkningstid.

– Du vet jo hvordan det er for hockeyspillere, vi tenker dag for dag. Jeg har aldri satt meg ned og sagt at det er et mål. Klubbmål er viktigere for meg. Vi har ikke vært hundre prosent ennå, så det er det som står i fokus for meg, utdyper han.

Jeg nevner de flatterende uttalelsene til David Morley. Ulriksen begynner å le.

– Det er Morley, da. Jeg kjenner ham ganske godt. Han kom inn på bussen og sa «I was really pumping your tires, Patrick!». Ta det med en klype salt, humrer Oilers-backen, før han innrømmer at Morley sannsynligvis mener det han sier.

Fire klubber på fire år
Stavanger Oilers har vunnet sine to siste kamper og ligger nå på tredjeplass i Get-ligaen, ett poeng bak Storhamar og tre poeng bak Vålerenga (som har én kamp til gode på dem). Patrick Ulriksen er fornøyd med sesongen så langt, med tanke på at Oilers har et helt nytt trenerteam og har gjort store utskiftninger i spillerstallen.

– Jeg er kjempefornøyd. Jeg kjenner jo to av importene fra før av (Morley og Stephan Vigier, red.anm.), og de hjelper til med å få de andre nye inn. Brandon (Burlon) og de gutta der er utrolig fine folk, og juniorene kommer inn og leverer på bra nivå. Vi holder på å spille inn 20 mann der ti er gamle og resten er nye og juniorer. Til nå har vi gjort det veldig bra. Jeg er fornøyd i Stavanger, det er en utrolig proff klubb, mener Ulriksen.

Selv er han i sin fjerde klubb på fire år. 28-åringen kom inn i Get-ligaen for seks år siden, hos Frisk Asker. Der ble han værende i fire sesonger, før han gikk til Lørenskog i 2016. Etter en runde med permittering av spillere der, fristet det ikke å bli værende, så i 2017 dro han videre til Lillehammer.

Etter seks mål og 18 poeng på 44 matcher der, kom Stavanger Oilers med et tilbud han ikke klarte å si nei til.

– Så det er egentlig ganske tilfeldig at det er blitt fire klubber på fire år, forklarer oslogutten.

Lærte mye av Stefan Espeland
I hockeymiljøet beskrives Patrick Ulriksen som en spiller som har tatt nye steg år etter år.

– Jeg føler det, jeg også. Jeg føler at spillet med puck var min svakhet fra starten av. Jeg kom inn som 21-åring i Get-ligaen i Frisk og da var det forventet at jeg bare skulle kaste pucken ut av sonen. Jeg fikk ikke utviklet spillet så veldig mye i Frisk. Det siste året i Frisk tok jeg litt mer sjanser selv og følte at det var dritgøy å holde litt i pucken.

– I Lørenskog spilte jeg med Stefan Espeland. Han lærte meg utrolig mye om å holde i pucken og være kjølig. Fra da av synes jeg at jeg har hatt en ganske grei kurve oppover.

– På hvilken måte lærte du av Espeland – var det av å se ham i aksjon eller snakke med ham?

– Han ville ha pucken mest mulig. For ham var det ikke godt nok å kaste pucken ut, selv om han fikk den, forteller Ulriksen til Nitten.no.

Espeland snakket mye med Ulriksen om å holde i pucken, skaffe seg overblikk og spille til en medspiller.

– Han liker å spille med pucken og da fikk han den oftere. Han var veldig «på» meg (om dette). Når vi for eksempel spilte mot antatt dårligere lag, sa han alltid «Patrick, i dag skal du holde mer i pucken enn du føler deg komfortabel med». Så spillet med puck føler jeg at jeg har blitt bedre på. Spillet uten puck har alltid vært det samme.

Selv om utviklingen har gått rett vei i flere år, føler Patrick Ulriksen fremdeles at han har mer å gå på.

– Selvfølgelig. Du er aldri fornøyd. Jeg føler at jeg kan spille mer med puck. For meg ser det ut som at jeg kan lese spillet bedre enn jeg gjør. Når jeg agerer, synes jeg at jeg har mer å gå på. Alt handler om selvtillit, avslutter Ulriksen.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar