Psykolog skal gjøre Ryan Merkley til draftens største kupp

Temperamentet til Ryan Merkley skremte bort flere klubber, men ikke San Jose Sharks. Foto: Jerome Miron / Reuters / NTB scanpix
Temperamentet til Ryan Merkley skremte bort flere klubber, men ikke San Jose Sharks. Foto: Jerome Miron / Reuters / NTB scanpix

DALLAS (Nitten.no): – Jeg skal inn i en garderobe med voksne menn og fedre og da kan jeg ikke oppføre meg sånn, sier Ryan Merkley.

17-åringen var 2018-draftens mest usikre kort. Han ble rangert som nummer 17 av Nitten.no, mens hockeyprospect.com hadde ham på 70.-plass og International Scouting Service vurderte ham til 47.-plass. Ingen av talentspeiderne hadde noe å utsette på hans hockeyferdigheter. Alle er bekymret for hans oppførsel.

Derfor er det forståelig at Ryan Merkley så ut som den lykkeligste personen i Dallas da San Jose Sharks leste opp navnet hans med sitt 21.-valg i første runde.

– Ja, det var en stor lettelse, sier Merkley til Nitten.no.

– Jeg var ikke sikker på hvor jeg ville bli tatt. Det er noen gode spillere igjen også, legger han til.

Ontariogutten er en fantastisk back offensivt og gjorde 55 poeng på 62 kamper som 16-åring i OHL. Denne sesongen ble det 67 poeng på 63 matcher, samt seks poeng på seks kamper i sluttspillet.

Han er eksepsjonelt god på skøyter og kan kontrollere et overtallsspill som få andre juniorer. Merkley klarer imidlertid ikke å kontrollere temperamentet sitt like elegant.

Det skremte 20 andre lag fra å velge ham her i Dallas fredag.

– Det motiverer meg definitivt! Når alle snakker om meg som et topp 10-talent og 20 lag hopper over meg, motiverer deg meg til å bli bedre, innrømmer han.

17-åringen er ikke redd for å snakke om dette problemet.

– Jeg vet hva jeg har gjort galt. Jeg kjenner til uvanene mine og vet hva jeg må jobbe med hvis jeg skal nå det neste nivået. Jeg må investere alt i å bli bedre, vise folk hva jeg kan gjøre og forbedre spillet mitt generelt.

– Du er altså innstilt på å jobbe med temperamentet ditt?

– Jeg må jobbe med konkurranseinstinktet mitt. Jeg liker å vinne. Jeg er definitivt ikke noen fan av å tape. Det er nok en stor del av årsaken. Jeg må lære meg å håndtere det bedre.

– Hva blir neste skritt?

– Agenten min, J.P. Barry, har satt meg i kontakt med en psykolog, en mental trener, som skal hjelpe meg med å håndtere disse tingene. Jeg vet at det er viktig. Jeg skal inn i en garderobe med voksne menn og fedre og da kan jeg ikke oppføre meg sånn, erkjenner Merkley.

– Hvor lei er du av å snakke om dette?

– Det blir gammelt etter hvert, men jeg må gjøre det flere ganger, for jeg har aldri snakket med dere om dette før, så jeg må nok snakke om dette igjen og igjen.

– Føler du at du blir urettferdig hardt kritisert sammenlignet med andre spillere i draften?

– Litt. Det er hva det er. Jeg regnet med det. Det kom ikke uventet på meg. Jeg må bare tåle det, sier Merkley til Nitten.no.

San Jose Sharks virker ikke engstelige for å satse på backtalentet. Merkley trodde før draften at californialaget var hans kanskje beste sjanse til å bli draftet i første runde.

– Jeg møtte dem på talentsamlingen i Buffalo før testene. De sa at de var veldig spente på innsatsen min i testene. De sa at de skulle følge med. Jeg antar at de ble imponert. Jeg gjorde det bra der. Jeg ga alt jeg hadde i testene der. Så møtte jeg deres manager, Doug Wilson, rett etter at jeg hadde gått av sykkelen. Senere hadde jeg lunsj med dem, og fikk en ganske god følelse. Jeg skjønte at de var seriøst interessert. Men jeg var spent. Jeg var ganske nervøs.

Han våknet 07.30 fredag etter en dårlig natts søvn. Det ble lange og nervøse 13 timers venting før Sharks leste opp navnet hans. Han gleder seg til å forsøke å vise San Jose at de har valgt rett spiller.

– Jeg vokste opp som en stor Leafs-fan, men San Jose er et bra lag i en flott by med varmt vær. De har spiller som kan hjelpe meg, som Brent Burns, Marc-Edouard Vlasic, Joe Thornton, Joe Pavelski – dette er flotte rollemodeller å se opp til. Dette er karer som har spilt tusenvis av kamper.

– Hvor langt unna er du å være NHL-klar?

– Jeg trenger et år til i juniorhockey for å komplettere spillet mitt og vise folk at jeg kan bli voksen og bedre defensivt. Jeg tror jeg vil være klar når jeg kommer til mitt fjerde år som junior. Kroppsspråket mitt er blitt bedre. Defensivt er jeg også litt bedre. Dette skal bli enda bedre neste år, sier Merkley til Nitten.no.

Lykkes han, er sjansen stor for at San Jose Sharks har gjort et av draftens største kupp.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar