Redningen som snudde kvartfinalen for Stavanger Oilers

Henrik Holm. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Svært få lag kommer tilbake i en best-av-sju-serie etter å ha ligget under 0-3 i kamper. Stavanger Oilers slapp å prøve – takket være Henrik Holm. Nå er laget klar for semifinale.

2848 tilskuere så Henrik Knold ta imot en pasning idet han krysset blålinja ved Spartas sone i DNB Arena. 22-åringen hadde allerede begynt å øke farten sin.

Han kikket opp og så at Stavanger Oilers byttet spillere. Akkurat nå var det bare én utespiller igjen foran ham. Knold roet ned farten. Han ville sannsynligvis ikke klare å runde backen, men han ville heller ikke bli hentet igjen bakfra, så han kunne roe ned farten uten å bli stresset.

Til venstre, halsende etter, kom lagkameraten Håkon Imset Stormli. Han var for langt bak til at de kunne få en to-mot-én-situasjon.

Henrik Knold valgte den smarteste løsningen: Et skudd mot bortre stolpe.

Det beste mulige utfallet for ham, var selvfølgelig at pucken gikk forbi Henrik Holm og inn i nettmaskene. Det kunne skje. Han fikk tid til å sikte. Avstanden var kort nok.

Det nest beste utfallet, var at skuddet traff mål og at Holm ga retur. I så fall kunne den returen komme tilbake til ham, eller kanskje gå ut til Imset Stormli.

Knold skjøt lavt mot bortre stolpe. Holm strakk ut sitt høyre leggskinn og sparket pucken ut igjen. Retur, altså. Og pucken gikk i retning Imset Stormli.

De vanskeligste redningene en keeper kan gjøre i hockey, er de hvor keeperen må sideforskyve, altså bevege seg fra den ene siden av målet til den andre, for å stoppe pucken. Ingen mennesker klarer å bevege seg like fort som en puck kan dersom den skytes eller sendes som en hard pasning. Derfor er keeperen alltid på etterskudd i slike situasjoner.

Når keeperen må sideforskyve raskt, handler det ikke lenger om solid posisjonering, men om desperasjon. Da handler det om å få en så stor del av kroppen foran mål før det er for sent – og så håpe at pucken treffer deg. Det handler om reflekser og om flaks.

Derfor står det i målscorernes lærebok at man bør prøve å tvinge keeperen til å sideforskyve. Det øker sjansen for å score. Sånn er det når man spiller TV-spillene til EA Sports og sånn er det i virkeligheten. Alle vet dette.

Henrik Knold også.

Han fikk ikke scoringen han ønsket seg, men han fikk det nest beste: En retur ut til lagkameraten, som nå hadde et vidåpent mål.

Og med «vidåpent», mener vi virkelig «vidåpent»:

Bilder fra TV2sumo.no

Håkon Imset Stormli begynte å strekke armene i været og for å juble. Så slo det ham at han ikke hadde sett pucken gå i mål. Han hadde rett nok et helt åpent mål og fikk pucken på køllebladet mindre enn to meter fra mållinjen. Han traff pucken skikkelig og så den gå i retning mot midten av målet.

Kunne det virkelig være sånn at han ikke hadde scoret på det åpne målet likevel?

Han snudde seg mot målet og så etter pucken. Den lå ikke i mål. De andre spillerne agerte som om den fortsatt var i spill. Og det var den jo!

Hva skjedde?

Bilder fra TV2sumo.no

Henrik Holm hadde ingen sjanse til å dekke målet, men han kunne kaste ut høyrebeinet og håpe at det ville være nok. Hvis Sparta-spilleren ikke forsøkte, eller ikke klarte, å løfte pucken, kunne det være nok.

Det var nok.

Håkon Imset Stormlis avslutning gikk rett i leggskinnet til Holm. Pucken spratt ut mot venstre rundvant. Stillingen var fremdeles 1-2. Og det var fremdeles nesten seks minutter igjen å spille. Seks minutter er mye tid når du bare trenger ett mål. Seks minutter er fryktelig lite tid når du trenger to mål.

Stavanger Oilers trengte fremdeles bare ett mål.

Sparta Warriors hadde vært så utrolig nær å ta ledelsen 3-1 i denne kampen, noe som sannsynligvis ville ha holdt til seier denne mandagskvelden. I så fall ville Sparta ha tatt ledelsen 3-0 i kamper i kvartfinaleserien mot Stavanger Oilers.

To og et halvt minutt før tredje periode tok slutt, utlignet Phil Lane til 2-2 for Stavanger Oilers. 7,37 ut i fjerde periode scoret Greg Mauldin vinnermålet.

Stavanger Oilers tok sin første seier i denne serien og reduserte til 1-2. Idet denne artikkelen skrives, er det blitt søndag kveld og Stavanger Oilers har vunnet tre kamper til.

Daniel Rokseth ble matchvinner i den viktige femtekampen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Stavanger Oilers gikk fra 0-2 til 4-2 og avansement. Det er sterkt. Slikt gir selvtillit. Det minner om NHL-sluttspillet i fjor, der Columbus Blue Jackets ledet 2-0 i kamper og var i overtid i den tredje mot Washington Capitals.

Det var spilt 16,25 minutter av fjerde periode da Seth Jones passet pucken til Cam Atkinson, lagets beste målscorer. Blåjakkene spilte i power-play, så Atkinson hadde tid til å sikte. Han valgte siktemålet og fyrte løs fra sin posisjon ved venstresiden av høyre droppsirkel.

Pucken gikk i stolpen.

Columbus var bare noen ytterst få centimeter unna å vinne matchen og ta ledelsen 3-0 i kamper. Det var en tøff serie mot Washington, hvor også de to første kampene hadde gått til overtid, men en 3-0-ledelse er som nevnt vanskelig for motstandere å hente opp.

Men pucken gikk altså i stolpen. Og Capitals vant kampen. Og den neste. Og den neste. Og den neste. Ganske raskt var det Columbus Blue Jackets som var slått ut. Washington Capitals gikk ikke bare videre til neste runde, men tok seg helt til finalen og vant sannelig den også.

Det må jo være inspirerende for Stavanger Oilers nå.

Sparta Warriors bød virkelig på kamp i denne kvartfinalen. Laget fra Sarpsborg vant 5-4 etter overtid i den første kampen. I den andre ble det 2-1-seier, blant annet etter en dominerende – men målløs – andreperiode som endte med 18-4 i skudd.

I den tredje kampen ble det altså nødvendig med overtid igjen. Så vant Stavanger komfortabelt 6-3, før det igjen ble overtid i kamp fem, som endte med 6-5-seier for Oilers.

Den sjette matchen tok Stavanger Oilers kontroll på tidlig. David Morley scoret allerede etter 1,27 minutter. Peter Lorentzen økte til 2-0 elleve minutter senere. Sparta-spillerne kjempet iherdig, og vant skuddstatistikken 30-20, men fikk ikke pucken forbi Henrik Holm en eneste gang.

Skuddstatistikken totalt i denne kvartfinaleserien endte med 193 til Sparta og 186 til Stavanger Oilers. Det vitner om jevne matcher. Samtidig er det fortjent nok at Stavanger Oilers går videre.

Spørsmålet er bare hvor mye det har kostet av krefter.

Det blir tøff motstand i semifinalen også.

Hvilket lag som blir slår følge med Stavanger Oilers, Storhamar og Vålerenga til semifinale, er foreløpig uvisst. Lillehammer snudde 1-3 til seier 6-3 borte mot Frisk Asker søndag, og utlignet dermed til 3-3 i kamper.

Den sjuende og avgjørende matchen spilles tirsdag.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar