Roy Johansen: – Tjenestefeil å ikke satse på mikrobrikker

Roy Johansen. Foto: Roy Kvatningen

Vålerengas suksesstrener Roy Johansen er klokkeklar i sitt syn på mikrobrikker.

VÅLERENGA (Nitten.no): Nitten.no har tidligere skrevet om «brikken som kan forandre norsk hockey som vi kjenner den». Mikrobrikker er på full fart inn i hockeyens verden, og med dem vil mengden tilgjengelig informasjon eksplodere.

Istid vil bli målt nøyaktig. Spillernes fart, skuddenes hastighet. Nesten uansett hva du lurer på, kan mikrobrikkene gi deg svaret. Hvor mange skudd ble reddet med snapphansken? Hvor mange vellykkede pasninger gikk i lengderetning? Hvor stor prosentandel av skuddene har laget ditt med den ene eller andre rekkekombinasjonen?

Menneskets fantasi er den eneste begrensningen.

I NHL blir dette innført i samtlige kamper fra starten av neste sesong. Her i Norge har Storhamar fått systemet implementert, men det gir hamarlaget kun denne informasjonen fra hjemmekampene deres. De andre norske lagene får informasjon fra Storhamar de gangene de spiller i CC-Amfi.

Dette er selvfølgelig ikke nok til å skaffe seg et komplett bilde. Det får man ikke før alle lagene i Get-ligaen har installert systemet, som kalles Wisehockey, er utviklet i Finland og som Innit AS har lisensen til i Norge.

– Det er kjempeinteressant! Det er en masse muligheter nå, innenfor analyse. Jeg mener at vi i Vålerenga må være helt framme her når vi får en ny arena, og få montert inn sensorer og brikker, som kan måles opp mot spillerne fysisk, avstander og hvordan de opptrer i forhold til hverandre. Her ligger det uendelig med muligheter. Med dette kan vi drive utvikling mye mer spesifikt, sier Vålerenga-trener Roy Johansen til Nitten.no.

Johansen ser klare fordeler med å kunne bruke dette både i kamp og trening.

– Jeg håper inderlig at et sånt type system blir implementert i den nye hallen.

Grafikk fra match mellom Storhamar og Lillehammer. Foto: Wisehockey
Grafikk fra match mellom Storhamar og Lillehammer. Foto: Wisehockey

For 10-12 år siden lå norsk hockey faktisk i front av den internasjonale utviklingen innenfor analyse. Den gang var Johansen og Tom Jøstne i Stockholm og fortalte 150 svenskene trenere om hvilke muligheter som ligger i Interplay.

– De applauderte og syntes det var helt fantastisk. Det er 10-12 år siden. Nå har det kommet masse nytt og det er helt andre krav til analysesystemene enn det var den gang. Her går utviklingen veldig fort, så her gjelder det å følge med på hva som blir morgendagen, sier Johansen.

Utfordringen er at dette koster penger. Kanskje opp mot én million kroner per klubb. Det er en heftig investering for norske klubber, selv om systemet også kan brukes til å forbedre publikumsopplevelsen under kampene og på sikt være ett av flere grep for å øke tilskuertallene.

Det er mange aktører som har interesse av at norsk hockey investerer i avansert teknologi som dette så raskt som mulig. Norges Ishockeyforbund, Norsk Topphockey, hovedsponsor Get, rettighetseier TV 2 og Norsk Tipping er alle tjent med at Wisehockey blir et hverdagsverktøy i Get-ligaen.

– Jeg mener at det kanskje bør være halleiers ansvar, i hvert fall når det bygges nye haller. De som bygger haller, må bygge for morgendagen og ikke gårsdagen, foreslår Roy Johansen.

Han er også klar på at norsk hockey ikke har noe valg. Enten implementerer man dette mens systemet er ferskt og man har sjansen til å legge seg i forkant av en del andre nasjoner, eller så implementerer man det etter at alle andre har gjort det og har blitt hengende etter.

– Det er egentlig tjenestefeil å ikke være med på dette. Vi må ligge i front hvis vi skal henge med på utviklingen. Pri én er å få opp nye haller, som kan ta inn mer publikum, som igjen kan få opp økonomien.

Nå er det nye haller under bygging eller planlegging i Oslo, Fredrikstad og Asker. For Norge, som har færre spillere og mindre økonomiske muskler enn konkurrentene internasjonalt, kan det være ekstra viktig å benytte sjansen til å legge seg i forkant her.

– Ja, jeg tror det. Du må være god på det du kan få gjort noe med, og du må være best på noe. Dette er et område vi kan være best på. Vi har kompetansen og kan få personellet til å håndtere det. Det er en del ting vi kan være best på. Vi kan trene best. Analyse er også et område vi kan være gode på. Det er et område vi en periode var best på. Nå som mikrobrikker kommer inn, kan vi fort bli distansert, konstaterer Vålerenga-treneren.

Denne brikken kan forandre norsk hockey som vi kjenner den

Vil jobbe for at alle lagene får mikrobrikke-systemet

Her er et glimt av framtiden i hockey

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar