Sensasjonen Elias Pettersson – enda bedre enn forventet

Elias Pettersson feirer scoring mot Calgary Flames. Foto: Sergei Belski / Reuters / NTB scanpix

Trenerens plan om å skjerme Elias Pettersson måtte avbrytes. 19-åringen er for god.

Forrige sesong vitnet om at Sverige hadde fått fram enda et eksepsjonelt. Elias Pettersson ble poengkonge både i grunnserien i SHL og i sluttspillet der. Han ble kåret til årets forward, årets viktigste spiller, han vant SM-gull og ble verdensmester med Sverige.

Alt dette gjorde han som 19-åring.

Det er klart forventningene er store i Vancouver, ettersom byens NHL-lag Canucks draftet Pettersson som nummer fem totalt i 2017-draften.

Klubbledelsen ønsket å skjerme Pettersson i starten av denne sesongen, som er hans første i NHL. Ikke bare fordi han er ung, men også fordi han spilte ving forrige sesong og nå testes som senter – en mer krevende rolle defensivt – og fordi han fortsatt bare veier 80 kilo.

Derfor spilte han under ti minutter i NHL-debuten.

Pettersson leverte likevel både mål og assist.

Allerede i kamp to gikk trener Travis Green bort fra planen om å skjerme Elias Pettersson. Hvis noen skal skjermes, er det heller motstandernes backer – for å si det litt flåsete. Svensken vartet opp med to mål, én assist og tre poeng på 16 minutter i kamp to.

Nå står nykommeren allerede med fem poeng.

Og Vancouver er rammet av Elias Pettersson-feber.

«Det er ikke bare fintene som smelter hjerter i Vancouver. Det er ikke bare hans tre mål eller fem poeng på to kamper som blåser folk av veien. Det er ikke bare det faktum at han har vært Canucks’ beste offensive spiller og den nest beste er ikke engang på kartet. Det er det at han er den som jobber hardest. Han har vært en Vancouver Canuck i fem minutter og veteranenen i laget – ja, veteranene – ser allerede på ham som lederen i garderoben», skriver Jason Botchford i The Athletic.

Pettersson er ingen tungvekter, men spilleforståelsen hans gjør vekta irrelevant. Spilleforståelsen er … ja, hvilke ord skal man bruke for å beskrive den? Eksepsjonell. Utenomjordisk.

Mot Calgary skøytet han ut mot James Neal for å blokkere et skudd fra Neal. Pettersson er langt ifra den første som blokkerer et skudd fra Neal. Det spesielle er at Pettersson skøytet mot Neal for å blokkere et skudd allerede før Neal visste at han kom til å få pucken i skuddposisjon.

– Du kan ikke lære bort sånt, sier Brandon Sutter, en av veteranene i Vancouver-laget.

Kanskje er dette en overdrivelse, en tolkning farget av eufori. Kanskje. Men det er verdt å merke seg at 19-åringen kalles «Alien» fordi mennesker normalt ikke klarer å gjøre de tingene han gjør på en hockeybane.

Elias Pettersson jobber hardt og smart defensivt, har fenomenale dribleferdigheter, nådeløs skuddteknikk og en kreativitet som topper alt annet.

Noah Welch, som fikk 75 kamper i NHL og spilte sammen med Pettersson i Växjö Lakers, gjør lite for å dempe Pettersson-hypen.

– Han har dette gudegitte talentet som er blandet med besluttsomhet og et driv etter å være en elitespiller. Jeg er nok litt gammeldags som proff, i den forstand at unge spillere skal gjøre seg fortjent til respekt fra sine lagkamerater, men noen av de morsomste stundene jeg hadde forrige sesong, hadde jeg gjennom å se på Elias under oppvarmingene. Av og til måtte jeg holde hansken foran ansiktet mitt for å skjule at jeg lo og sa til meg selv «Jeg kan ikke tro at han nettopp gjorde det der, eller i det hele tatt tenkte på å gjøre det der. Det var latterlig», sier Welch til TSN.ca.

Det er så fristende å tenke sammenligninger. Så utrolig fristende. Jeg har lyst til å skrive at Elias Pettersson kommer til å vinne Calder Trophy, at han er bedre enn fjorårets vinner Mathew Barzal, at han er et større talent enn noen svensk forward noensinne, at han kan kjempe om å bli poengkonge i NHL allerede i debutsesongen.

Bare så det er nevnt: Forrige gang en rookie gjorde minst 100 poeng i NHL, var i 2005/06-sesongen. Da gjorde Alexander Ovetsjkin 106 poeng og Sidney Crosby 102. Det er slike sammenligninger det er fristende å komme med.

Men han har bare spilt to kamper i NHL.

Mange vil påpeke at han aldri har spilt en knallhard sesong over 82 kamper, slik man gjør i NHL. Det er sant, men samtidig litt villedende. Forrige sesong spilte Pettersson 44 kamper i SHLs grunnserie, 13 i sluttspillet, 12 for Sveriges U20-landslag og 7 kamper for A-landslaget. Det er 75 kamper, det.

Men han har altså bare spilt to kamper i NHL.

Vi får vente litt. Det er likevel disse tankene som svirrer i hodet når man ser Elias Pettersson. Han er så utrolig god. Og fortsatt bare 19 år gammel.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar