Sik skal Norge bli enda bedre på U20-nivå

Mathias Emilio Pettersen avgjorde den siste kampen i U20-mesterskapet på overtid. Norge vant dermed 3-2 mot Østerrike.

Landslagstrener Anders Gjøse snakker med Nitten.no om hvilke tanker han gjør seg etter at Norge ble nummer tre i sin VM-gruppe for U20.

Norge endte på tredjeplass med B-VM med åtte poeng etter fem kamper. U20-landslaget åpnet med tap 3-5 mot Hviterussland (Norge ledet 3-0) og 0-4 mot Tyskland, men vant deretter 5-0 mot Frankrike, 4-2 mot Latvia og 3-2 mot Østerrike. Tyskland gikk ubeseiret igjennom turneringen.

Samuel Solem (Brynäs), Robin Haglund (Stavanger Oilers) og Mathias Emilio Pettersen (Denver Pioneers) ble beste poengplukkere med seks poeng hver.

– Hvor fornøyd er du med mesterskapet?

– Jeg vet ikke om jeg har det nok på avstand til å si noe om det, men jeg føler vel at det er her vi står. Jeg føler at vi totalt sett får ut det vi sitter inne med, sier landslagstrener Anders Gjøse til Nitten.no.

Anders Gjøse. Foto: sparta.no

– Tyskland var vel overlegne?

– Jo, jeg synes Tyskland var solide. De var veldig disiplinerte, metodiske og tunge. Når vi har hatt sommersamlingene våre, har vi jobbet utrolig mye med duellspill, puckdueller og kroppsdueller. Det er et halvt år siden. For mange av spillerne våre er for langt unna den hverdagen vi møter i VM. Du må hundre prosent inn i alle dueller hver gang. Der synes jeg Tyskland var det absolutt beste laget. De vant mange dueller og var tunge.

– Hva er du mest fornøyd med?

– Den første kampen er jo sur. Vi har jo absolutt mulighet til å vinne den. Samtidig, sånn som matchbildet mot Latvia var, så kunne vi fort ha tapt den. Alt i alt blir vel totalen ålreit. Jeg er fornøyd med utviklingen gjennom mesterskapet. Uavhengig av forventning, er det tøft med tap i de to første kampene. Den måten gutta gikk ut på, med fokus og kvalitet, i de tre siste kampene, er sterkt gjort etter å ha startet med to tøffe i trynet. Forsvarsspillet i egen sone synes jeg er bra. Det skaper stabilitet i kampene og gjør at vi oppnår de resultatene vi gjør.

Tysklands keeper Hendrik Hane slapp kun inn fem mål på fem kamper og endte med en redningsprosent på 94,9, med kruttsterke 0,98 innslupne mål per kamp. Norges Jørgen Hanneborg var ikke langt bak. Han sto bare tre matcher, men endte med 94,2 i redningsprosent og 2,00 i innslupne mål per kamp. Jonas Wang Wikstøl sto de to andre kampene og endte med den fjerde beste redningsprosenten i turneringen med sine 89,47 prosent.

– Jørgen Hanneborg skilte seg ut som den beste keeperen?

– Ja, det gjorde han, i og med at han også sto mest. Begge keeperne har noen veldig store og gode redninger. Så lenge vi har det forsvarsspillet vi har, handler det om at de tar det de skal. Latvia har vel 17 skudd på mål i første periode, men 14-15 av dem er fra utsiden og kommer langs isen. De må gjøre sin jobb og det gjorde det.

– Er dette potensielle A-landslagsspillere?

– De har jo utgangspunktet. Så handler det om den jobben de gjør og de valgene de tar for utviklingen sin. Begge to har spilt tre VM på rad, så sånn sett bør de jo bli A-landslagsaktuelle keepere etter hvert.

Landslagstreneren kvier seg naturlig nok for å kommentere spillernes innsats opp mot hverandre. På backsiden mener Gjøse at spillerne gjorde det litt bedre enn det var grunn til å forvente, men samtidig er det rom for forbedring der.

– Vi hadde et trenerforum med forbundet, alle juniortrenere og hockeygymnas-trenere etter samlingen i november, der ett av mine punkter var backspill på blålinja i angrepssonen. Vi ender vel med null backmål i turneringen. Det er et utviklingspunkt for norsk hockey, mener jeg. Backspill i etablert angrep.

– Er det noe vi kan lære av Sverige der. Svenskene har hatt et backprosjekt som har gitt fenomenale resultater?

– Ja, vi diskuterer det mye. Det har skjedd en del ting i forbundet det siste halvåret også. Det er mye som ligger og vaker, som kommer til å merkes fram i tid. Først må ting identifiseres og så må det lages en bra plan på det. Det føler jeg er veldig på gang. Med Ole-Kristian Tollefsen inne, som også var i VM, er det flere øyne som ser og konkretiserer ting og bidrar til å få ting ut. Det er helt klart et punkt på forbundssiden.

– Hva har svenskene gjort?

– Mitt inntrykk er at det ikke er så mye hokuspokus, men de er flinkere til å gjennomføre. De har greid å være tydelige på hvordan man skal jobbe, og de får dette ut til klubbene og ned til spillerne. Det er basisgreier som pasningsmottak i høyt tempo, blikket opp samtidig som man flytter beina. Det er grunnleggende ting som de øver mye på. De er flinkere til å gjennomføre og til å terpe dette.

– Norges yngste spiller i turneringen, den 17 år gamle backen Emil Lilleberg, endte med tre assists og +2. Hva kan du si om innsatsen hans?

– Han synes jeg var veldig god. Han var en nøkkelspiller i det defensive. Utfordringen vår generelt mot Tyskland var at det gikk for tregt da vi vant pucken, og da ble det enda mer forsvarsspill, men han var flink både til å bryte opp og til å enkelt sette i gang spillet med puck. Han er effektiv. Han har et stort potensial.

– Hva er inntrykkene dine på forwardsiden?

– Vi må ha mer skudd og mer kvalitet i skuddene. Vi er ofte i posisjon til å skape situasjoner foran mål, men velger å bli på utsiden, gjerne i ankomst. Du får ikke så mange store målsjanser, du må skape dem på en annen måte når det er høyere tempo og folk er kjappere på. Vi må bli mer konsekvente. I forhold til hvor mye puck vi har, skaper vi for lite målsjanser.

– Punkt nummer to på løpersiden duellspillet og det å beskytte puck, det å klare å se opp og orientere seg i forkant når vi vinner puck. Det merket vi for eksempel mot Tyskland, som ga oss lite. Spillerne må ha orientert seg og ha en løsning klar. Vi er for åpne og litt for naive. Vi må involvere kroppen mer i duellspillet.

– Hvilke enkeltspillere markerte seg, i dine øyne?

– Jevnt over synes jeg Solem leverer et bra mesterskap. Han utmerker seg. Emilio også, selvfølgelig, som åpner opp mye og har mye puck og vil være involvert og kommer til mange målsjanser. Det var som forventet at han ga oss en spiss der.

Totalt sett synes Anders Gjøse at det norske U20-landslaget leverte et ålreit mesterskap.

– Vi får ut det vi har. Det er mange som leverer som forventet. Og det er bra.

– Hva blir fokuset fram mot neste VM?

– Vi traff bra på hva vi trenger å jobbe med denne sesongen inn mot VM. Hovedlinjene er fortsatt det samme. Men det har blitt en litt annen struktur i forbundet, som gjør at vi har muligheten til å nå enda mer ut til spillerne i hverdagen. Jeg har lyst til å påvirke mer. Selv om jeg jobber med duellspill, avslutninger og slikt i mai, juni og juli, er det fortsatt et halvt år unna VM. Det er i hverdagen vi må pushe intensiteten og nivået for gutta. Det er der de skaper det som sitter i ryggmargen. Vi vil hjelpe og tilrettelegge mer for spillerne i hverdagen.

– Det er nøkkelen?

– Ja, jeg synes det. Dette og å få delt erfaringer og informasjon enda mer med de som jobber med dem i hverdagen. Det er mange flinke folk, men de jobber ofte enten frivillig eller på deltid. Men vi har begynt. Vi har hatt flere samlinger bare det halvåret her, med gode møter og erfaringsdelinger og videoer, sier Anders Gjøse til Nitten.no.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar