Sju spillere som kan overraske i NHL denne sesongen

Ty Rattie scorer på Malcolm Subban i Vegas Golden Knights forrige sesong. Foto: Perry Nelson / Reuters / NTB scanpix

Sesongoppkjøringen går mot slutten. I neste uke starter alvoret. Her er ti spillere som kan komme til å prege sesongen 2018/19.

Nitten.no har i en podkast tidligere sett på hvilke spillere som kan komme til å blomstre for fullt denne sesongen og hvilke spillere som kan komme til å slukne.

Det kan derfor virke som en unødvendig gjentagelse å hente fram spillere som kan overraske, men i denne artikkelen skal vi ikke se på spillere som har preget NHL tidligere.

I stedet skal vi se på spillere som enten ikke har klart å etablere seg i NHL ennå eller ikke er gamle nok til engang å ha forsøkt det før nå i høst.

Først vil vi understreke at sesongoppkjøringen alene ikke er et godt grunnlag for å gjøre slike vurderinger. I starten av sesongoppkjøringen kommer lagene i NHL inn med 50-60 spillere i stallen – og da snakker vi om etablerte NHL-spillere, prøvespillere, AHL-spillere og juniorer – og kvaliteten på både det laget man stiller med selv og det laget man møter, er ofte langt unna NHL-nivå.

Eksempelvis scoret Zach Senyshyn (21) to mål for Boston Bruins mot regjerende mester Washington Capitals, men hvis man kikker på lagoppstillingen til Caps i denne matchen, ser man at bare fire av spillerne fra fjorårets Stanley Cup-finale var med her. Resten var juniorer og spillere på AHL-nivå. Jo nærmere vi kommer sesongstarten 3. oktober, jo sterkere lag ser vi.

Vi vurderer derfor både sesongoppkjøringen, antatt talentnivå og sjansen for å få en plass i laget sitt når vi setter sammen denne listen.

Det var introen. Her kommer listen:

Ty Rattie, Edmonton Oilers
I skrivende stund har 25-åringen gjort sju mål og ti poeng på fire matcher. Rattie fikk bare 14 matcher i NHL forrige sesong, og nærmet seg status som «flopp» etter at han ble draftet tidlig i andre runde av St. Louis Blues i 2011. Han har imidlertid god fart og er en habil avslutter – og enda viktigere: Han fungerer godt i rekke med Connor McDavid og Ryan Nugent-Hopkins. Dette ser ut til å bli den selvskrevne førsterekka for Edmonton Oilers i sesongstarten.

Rattie kan fort bli en 50-poengsspiller hvis denne rekkekombinasjonen fungerer hele sesongen.

 

Dillon Dubé, Calgary Flames
En 20 år gammel senter som verken er stor eller tung, og som ble draftet i andre runde for to år siden. Det var ventet at Dubé ville trenge tid i AHL før han ble NHL-klar, men han har vært en av Calgarys beste spillere i alle matchene han har spilt i sesongoppkjøringen. Han har fire mål og seks poeng på fem matcher. «Han så bra ut mot Bryan Little og Mark Scheifele her om kvelden og har bestått alle tester. Han kan spille hvor som helst og vil gjøre hva som helst for å få spille. Han har bygd inn dybde i spillet sitt i ung alder», sier Flames-manager Brad Treliving til Sportsnet.

Det er neppe rom til ham på senterplass, der Sean Monahan, Mikael Backlund, Derek Ryan og Mark Jankowski virker sikre. Johnny Gaudreau og Matthew Tkachuk er bankers på venstreving og James Neal og Elias Lindholm på høyre, men bak der er det rom. En tredjerekke med Dubé, Ryan og Austin Czarnik eller Andrew Mangiapane kan bli svært underholdende, dersom kjemien sitter og det defensive arbeidet holder mål.

 

Dennis Cholowski, Detroit Red Wings
Mens Mike Green er ute med en skummel virussykdom, er det en ekstra backplass ledig i motorbyen. Dennis Cholowski ble draftet i første runde i 2016, og er ferdig med juniornivået etter 27 poeng på 32 matcher for Portland Winterhawks forrige sesong. Det var ventet at han skulle få et år eller to i AHL før han ble NHL-klar.

Uten Green mangler imidlertid Detroit en back som kan styre et power-play, og det er en ferdighet Cholowski er i besittelse av. Som om ikke Greens fravær er nok, er angivelig også Trevor Daley, Jonathan Ericsson og Danny DeKeyser usikre til seriestarten. Det betyr at Cholowski, Libor Sulak, Joe Hicketts og Filip Hronek får sjansen helt innledningsvis, men av denne gruppen ser det ut til at Cholowski står først i køen.

Får han spille, er det naturlig at han også får power-play-tid, og da blir Cholowski raskt en verdifull spiller.

 

Ty Smith, New Jersey Devils
Mens Rasmus Dahlin og Andrej Svetsjnikov er elitetalentene som får mye fokus nå og kommer til å få enda mer fokus fremover, er det flere spillere i sommerens draft som pusher på for å få en plass i NHL på første forsøk. Backen Ty Smith er en av dem. Han ble draftet som nummer 17, men står nå oppført som en av åtte backer i Devils på klubbens nettside.

Det er overraskende. At han «bare» er 180 centimeter høy og 79 kilo tung, gjør dette enda mer overraskende. Han har vist smart offensivt spiller og taklet press godt hver gang han er utpå isen. «Det vi virkelig liker med ham, er at han finner måter å justere seg på. Selv om han har en tøff periode, finner han ut av det og justerer spillet sitt resten av kampen», sier trener John Hynes ifølge NJ.com.

Devils kan komme til å gi Smith plass i tredje backpar, på venstresiden, bak Andy Greene og Will Butcher. Mest sannsynlig står det mellom Mirco Mueller og Ty Smith om den plassen.

 

Daniel Brickley, Los Angeles Kings
Vi holder oss på backplass. Brickley er en litt eldre spiller – 23 år gammel – og ble ikke hentet gjennom draften, men fra college. Han var en av de aller beste spillerne i NCAA forrige sesong og gjorde ti mål og 35 poeng på 40 matcher. Brickley er dessuten fysisk voksen, med sine 191 centimeter og 92 kilo.

I sesongoppkjøringen har Brickley spilt sammen med Drew Doughty. Det vitner om at klubbledelsen har tro på ham. På venstresiden har Kings ellers Jake Muzzin og Dion Phaneuf, som begge er selvskrevne. Det er også Alec Martinez og Derek Forbort. Brickley kjemper mot Oscar Fantenberg og Paul LaDue, men det ser ut til at den tidligere collegespilleren leder an i kampen om en plass i laget.

Fantenberg og LaDue må igjennom waivers, så det kan være at Kings velger å sende ned Brickley før sesongstarten, men i så tilfelle er det fullt mulig at han hentes opp igjen før jul. Om han får spille sammen med Doughty, kan Brickley fort bli en av 2018/19-sesongens mest fremtredende førsteårsbacker i NHL.

 

Roope Hintz, Dallas Stars
Uavhengig av hvor god Roope Hintz er, kan det være på tide for Dallas å avslutte Brett Ritchie-eksperimentet. Både Brett og broren Nick i Anaheim har vært store skuffelser på NHL-nivå. Brett Ritchie gikk fra skuffende 24 poeng på 78 matcher sesongen 2016/17 til enda mer skuffende 14 poeng på 71 matcher forrige sesong.

Roope Hintz har gått den motsatte veien. Han virket ikke spesielt lovende med sine 35 poeng på 70 matcher for Texas Stars i AHL forrige sesong, men har vært fremragende i sesongoppkjøringen og kjemper nå med Ritchie, Devin Shore, Jason Dickinson, Remi Elie og Gemel Smith om de tre siste plassene i startoppstillingen.

Sannsynligvis skal én av dem sendes ned til AHL. Hintz er den eneste som ikke må gjennom waivers, og således det naturlige valget, men ettersom Stars ikke kom til sluttspill i fjor, bør klubbledelsen ta sjansen på friskt blod. Spesielt når alternativet er blodfattige Brett Ritchie.

 

Evan Bouchard, Edmonton Oilers
Her skal vi benytte sjansen til å fremheve Nitten. Før sommerens draft rangerte vi Bouchard som det fjerde største talentet i 2018-kullet og skrev at «Bouchard fremstår som NHL-klar med sine 188 centimeter, 87 kilo og 87 poeng på 67 kamper i et uvanlig svakt London Knights-lag».

Det er fremdeles ti backer oppstilt på Edmontons lagside, men Andrej Sekera er langtidsskadd, så i realiteten er Evan Bouchard blant de ni siste. «Han er foran aldersnivået sitt, det er helt sikkert. På samme alder var ikke jeg i nærheten av hvor han er. Han legger ned arbeidet og har offensive instinkter på elitenivå. Det finnes ikke noe tak for denne gutten», sier lagkamerat Kris Russell ifølge Edmonton Sun.

Fem spillere er sikre: Adam Larsson, Oscar Klefbom, Darnell Nurse, Matt Benning og Russell. Den sjette plassen i laget og den sjuende i troppen står mellom Bouchard, Ethan Bear, Jakub Jerabek og Jason Garrison. Jerabek og Garrison har ikke imponert i sesongoppkjøringen. Jerabek kan bli værende som sjuendevalg, ettersom han har enveiskontrakt, mens Garrison er på prøvespill og trolig ute av dansen nå. Det er derfor sannsynlig at enten Bouchard eller Bear får plass i startoppstillingen.

Hvis Bouchard får sjansen, har han ferdigheter nok til å kunne bli en kandidat til Calder Trophy denne sesongen.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar