Sjur Robert Nilsen om ungguttenes utvikling, Oilers og neste sesong

Sjur Robert Nilsen er hovedtrener i Sparta og assistenttrener i landslaget. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Nitten.no tar en prat med Spartas hovedtrener etter at laget røk ut av sluttspillet.

Sparta vant både den første og andre matchen i sin kvartfinaleserie mot Stavanger Oilers, og var ergerlig nær 3-1-ledelse med seks minutter igjen i kamp tre, men endte til slutt opp med å tape fire strake kamper og bli slått ut.

Serien var intens, tøff og vidunderlig underholdende.

Nå er sesongen altså over for Sparta, mens Stavanger Oilers skal videre til semifinale. Det betyr at Todd Bjorkstrand skal forberede spillerne sine på flere tøffe kamper, trolig mot Storhamar, mens Sjur Robert Nilsen runder av sesongen i Sparta og begynner å kikke mot neste sesong.

Først tar han seg tid til en prat med Nitten.no.

– Hvilke tanker sitter du igjen med etter sesongen til Sparta?

– Ambivalent. Litt både og. Jeg synes vi, gjennom seks kamper mot Stavanger, ga det vi hadde. Mer enn det kan man kanskje ikke kreve. Jeg synes vi spilte opp mot det vi har. Kampserien ble avgjort her i Sparta Amfi, men jeg synes vi var så nærme i de to siste kampene i DNB Arena, som gikk til sudden, og som vi kunne tatt med oss. Det var veldig jevnt. Den største forskjellen var målvaktspillet. Vi var heller ikke like skarpe ved en del målsjanser. I sum vant vi skuddstatistikken. Det var jevnt i skudd, i overtall og undertall, sier Nilsen til Nitten.no.

– Hvor fornøyd er du med utviklingen til de unge spillerne?

– Det har vært en del ting som har skjedd i år, med en spiller tatt i doping og ting som påvirker både spillere og trenere. Vi fikk skader på to backer, Mikkel (Søgaard) og Christopher (Henriksen) som skulle ha spilt i topp seks. En del spillere har derfor fått en ganske bratt læringskurve.

– Er det noen du vil trekke fram spesielt?

– Både under kampene og når jeg ser situasjoner på video på Interplay etterpå, må jeg si at Emil Lilleberg imponerer meg. Han spiller et veldig, bra, modent backspill, med god avstandskontroll, og er en klippe som defensiv back.

– Det så, spesielt innledningsvis, ut som at dere i Sparta traff godt med taktikken i serien mot Stavanger Oilers. Hva ble utslagsgivende for at Oilers gikk videre?

– Til syvende og sist var det nok rutine og spesielt den spissen forwardene deres har. Det ble 0-2 her i Sparta Amfi, og vi slapp til kun 20 skudd, men du så at spillere som (Stephan) Vigier, (David) Morley og (Mario) Lucia har en mer offensiv spiss når det kommer til den siste tredjedelen, sier Nilsen.

– Jeg synes ikke vi helt klarte å bryte igjennom da de begynte å ligge litt mer lavt, spesielt i de to siste kampene, da de bestemte seg for å tette mer igjen i midtsonen. Vi begynte å ta pucken mer hjemover da, i stedet for å vende spillet. Vi begynte å spille litt mer omstendelig. Vi fikk ikke så mye overganger mot dem. Og da vi først fikk dem, synes jeg vi slurvet litt.

Spartas unge keeper Jens Kristian Lillegrend (21) fikk sitt gjennombrudd denne sesongen, med 29 kamper i grunnserien, og spilte fantastisk i de første kampene mot Stavanger Oilers i sluttspillet.

I sluttspillet kommer kampene tettere og er enda mer intense enn i grunnserien. I kamp fire var det tydelig at spillet til Lillegrend bar preg av slitasjen, da han slapp inn fem mål i 3-6-tapet i Sparta Amfi. I kamp fem slapp han inn fire mål på 16 skudd og ble byttet ut med Samuel Ward halvveis.

– Var du inne på tanken om å bytte ham ut med Samuel Ward allerede før kamp fire?

– Vi vurderte det. Jeg pleier å si at man at ikke skal ta meg på at man ikke har tenkt over noe eller diskutert noe, for da gjør man ikke jobben sin. Det var en stor diskusjon, det var det, etter den tredje kampen, ut ifra statistikk fra hele sesongen og feelingen på hvor de var hen. De har jo vært jevne hele sesongen, og begge har vist en tendens til å få en liten dipp etter tre-fire kamper. Nå valgte vi å gå med Jensa, og sett i ettertid skulle kanskje ha byttet. Man skal være ærlig; Jensa er ung og på vei opp, men til syvende og sist var det målvaktspillet som avgjorde. Men hvordan skal man erfare? Jo, gjennom å erfare. Det er nok en mental utfordring å være på tå hev hele tiden. Det er en veldig utsatt posisjon. Vi har jo noen muligheter offensivt også.

– Sparta fordelte istiden mye jevnere mellom spillerne enn Stavanger Oilers gjorde. Oilers har kjørt topptungt hele sesongen. Har Oilers-fansen grunn til å være bekymret for at slitasjen skal bli for stor?

– Ja, spesielt nå når de går inn i en semifinaleserie hvor Vålerenga og Storhamar har hatt en vesentlig enklere reise. Men så er jo guttene profesjonelle og bør jo orke dette. Men i den kommende semifinaleserien må de nok spille med litt mer folk. Jeg tror det blir jevnt nå.

Vet du allerede nå om enkeltspillere som kommer til å forsvinne?

Nei. Vi skal ta en evaluering her med laget på torsdag. Nå begynner vi med litt individuelle samtaler. Det er kontinuerlige evalueringer. Økonomi blir en viktig del her. Det er ikke sikkert at vi klarer å beholde alle vi ønsker. Det ser ut til at vi får med oss alle backene, kanskje unntatt Dylan Zink, men det får vi se an.

– Andreas Klavestad og Nicklas Jessesen har ikke kontrakt, men det er folk vi gjerne vil ha med videre. Jessesen fikk ikke være med i sluttspill, litt fordi Mikkel viste såpass greit spill de tre kampene han fikk på slutten av sesongen, så vi gikk for mer rutine i sluttspillet, men Jessesen har vist mye siden han kom inn. Klavestad har et godt sluttspill bak seg. Han har hatt det de siste tre sesongene. Jeg hadde kanskje håpet på mer fra ham under seriespillet. I år har han fått mye sjanser. Han startet i backpar med Zink og fikk mye istid i fem mot fem og fem mot fire, men det var ikke før i sluttspillet her at han sto fram som den offensive backen vi håper han skal bli.

– Hva med Tommy Kristiansen?

– Tommy har en «out» i kontrakten. Tommy har vært en veldig viktig spiller for oss siden han kom tilbake. Han har satt ny personlig rekord i antall mål. Han er en drivende spiller i garderoben, med sin tilstedeværelse, og kjører på under hver trening og er et eksempel til etterfølgelse der. Så får vi se hva Tommy faller ned på. Vi får ikke styrt det.

– Tommy har kanskje tre gode år igjen. Vil vi neste år være der at vi kan være en ordentlig utfordrer i serien og NM? Det tror jeg kanskje ikke. Jeg håper at vi kan være nærmere. Jeg håper at Tommy vil være med på den byggefølelsen, men jeg har også respekt for ham hvis han velger noe annet.

Tommy Kristiansen skrev på Twitter etter tapet i den siste kvartfinalekampen at Stavanger-fansen hadde spandert øl på Sparta-spillerne på puben etter kampslutt. Det er sånn sportsånd alle setter pris på.

Sjur Robert Nilsen var ikke til stede der, men er veldig imponert over hvor det gode forholdet som fansen til Stavanger Oilers og Sparta har til hverandre.

– De har gjennom noen år nå fått et bra forhold, og er sammen både før og etter kamper. Det er sånn vi vil ha det. Hockeykamper skal være en fest. Vi skal heie på vårt lag, men jeg håper det utvikler seg mer mot sånn vi ser hockeyfansen er mot hverandre i Mellom-Europa i stedet for sånn vi ser en del fotballfans er mot hverandre. Hockey skal være en trygg arena, avslutter Nilsen.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar