Slapp av, det er bare sport!

Foto: Skjermdump fra TV2sumo.no

Når hetsen går så langt at en dommer trekker seg fra jobben, må vi stoppe opp og tenke over hva vi driver med.

Sport er følelser. Sport skal være følelser. Det skal aldri være trusler. Aldri. Det er helt uakseptabelt å true et annet menneske. At det finnes mennesker som ikke klarer å forholde seg til dette, er fryktelig skuffende å se. Vi lever i 2019, ikke steinalderen.

Dommer Roy Stian Hansen har trukket seg fra finalekamp seks mellom Storhamar og Frisk Asker etter trusler mot seg selv og familien, forteller hockeypresident Tage Pettersen til Hamar Arbeiderblad.

Vi kunne ha gått i detalj gjennom de kontroversielle episodene fra finalekamp fem, som Frisk Asker vant 3-2 etter spilleforlengning, men det er faktisk irrelevant hva som skjedde der. Vi vet alle sammen at dommere gjør feil, akkurat som spillere gjør feil, som trenere gjør feil og som vi alle sammen gjør feil.

Les også: Vanvittig videodrama i finalekamp fem

Dommere gjør innimellom helt avgjørende feil. Det gjør både trenere og spillere også. Svært mange ishockeyresultater kommer av avgjørende feil.

Det er fortsatt irrelevant i denne sammenhengen.

Ingenting kan rettferdiggjøre trusler mot en dommer og hans familie.

«Perspektiv er noe man burde kunne få kjøpt på flaske og satt intravenøst», skriver Erlend Loe i «Naiv.Super». Det er et av mine favorittsitater.

Ishockey er bare sport. Altså underholdning i konkurranseform. Hvis du er supporter av et lag, er det selvsagt lov til å bli både hoppende glad og ekstremt skuffa, men livet ditt står ikke og faller ikke med utfallet av en sportshendelse.

Det virker for meg som om noen fans tror at jo sterkere de reagerer på noe, jo bedre fans er de. Det er patetisk perspektivløst. Når du blir mer rasende på en dommeravgjørelse i ishockey enn på at folkevalgte jukser med reiseregningene sine, har du feil fokus.

Slapp av, det er bare sport!

Samtidig er det en grunn til at dommere i de aller fleste idretter og ligaer ikke får dømme kamper hvor deres egne lag eller hjembyer er involvert. Det setter et enormt press på en dommer, fordi man kan mistenkes både for å favorisere hjemmelaget eller for å overkompensere av frykt for å bli beskyldt for hjemmedømming. Ingen av delene er gunstig.

Vi vet jo at Det internasjonale ishockeyforbundet ofte bruker dommere fra Canada i finaler selv om Canada er ett av lagene der, men det betyr ikke at denne modellen bør kopieres her i Norge.

Når Roy Stian Hansen fra Hamar og Jørn McCall Ekeberg fra Asker settes opp til å dømme en finalekamp mellom Storhamar og Frisk Asker, havner de i denne situasjonen. Uavhengig av hvor bra de dømmer, vil det ene laget tape og da er sjansen stor for at fans tenker sitt – selv når det ikke har rot i virkeligheten.

Når forbundet likevel velger å sette dem opp som finaledommere, er det nesten en fallitterklæring mot de øvrige dommerne i Norge. Det må nesten tolkes som at de andre dommerne er såpass mye dårligere at den beste løsningen er å bruke de dommerne som vil være under aller mest press.

Det virker merkelig. Norske dommere er ganske bra, etter min mening. Jeg er ikke enig i lista de har valgt i sluttspillet – står det i regelboka at slashing er ulovlig, bør det også dømmes utvisning for det på isen, men de dømmer rettferdig.

At Roy Stian Hansen fra Hamar og Jørn McCall Ekeberg fra Asker settes opp som finaledommere, er kritikkverdig så lenge det finnes alternativer.

At Roy Stian Hansen blir utsatt for trusler mot seg selv og familien, er en skandale.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar