Slik ble de best i verden

Dominik Bokk er rangert som nummer 20 på Nitten.nos oversikt av de draft-aktuelle spillerne denne sommeren. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no
Dominik Bokk er rangert som nummer 20 på Nitten.nos oversikt av de draft-aktuelle spillerne denne sommeren. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

 

Nitten.no spør de største talentene i verden om årsaken til at de ble best i 2000-årskullet.

BUFFALO (Nitten.no): Etter at lysene ble slått av i ishallen i Herning og det norske landslaget reiste hjem fra VM med noen stygge tap, men fortsatt plass i det ypperste selskapet, er diskusjonen i gang om hvordan norsk hockey bør jobbe for å utvikle flere toppspillere.

Les mer: En diskusjon om norsk hockeys framtid

Under NHLs samling for de største talentene i verden som er født mellom 15. september 1999 og 14. september 2000, benytter Nitten.no sjansen til å spørre noen av spillerne der om hva de tror er årsaken til at de ble de beste spillerne i sin årgang.

En naturlig spiller å starte med, er Dominik Bokk (18). Han startet med ishockey som seksåring, etter at foreldrene tok ham med til en skøytearena og det viste seg at han både var god og syntes det var gøy.

Etter 34 mål og 71 poeng på 41 kamper for U19-laget til Kölner EC i 2016/17, reiste tyskeren for et år siden til Sverige og Växjö for sin egen utviklings skyld. Bokk gjorde 41 poeng på 35 matcher for U20-laget der, og fikk femten kamper for sluttspillmester Växjö Lakers i grunnserien i SHL.

Les også: Nitten.no rangerer talentene i 2018-draften

Dro til Sverige

– Da jeg var i Tyskland, trente jeg mye på egenhånd. Hjemme, på gata, i garasjen. Jeg spilte gatehockey hver eneste dag, enten med venner eller alene. Jeg ville hele tiden bli bedre og få spille i en større liga. Men jeg har åpenbart også hatt gode trenere og gode treninger i tillegg.

– Er det mulig å komme dit du er i dag uten å trene mye på egenhånd?

– Nei. Du er nødt til å ha ekstratreninger, både skyte pucker og fysisk trening, sier Bokk til Nitten.no.

Han er bestemt på å bli værende i Växjö også kommende sesong.

– Det er ikke den største byen, men jeg liker den virkelig godt. Den har alt og alt er i nærheten. Jeg har ikke førerkort, så jeg sykler rundt.

Enkelte spillere er heldigere enn andre. Jake Wise var en barnestjerne i og har de siste sesongene spilt for det amerikanske forbundets elitelag i USHL. Der er han omgitt av de beste spillerne landet har, noe som gir ham daglige inntrykk av hvor god han er sammenlignet med eliten.

– Det er definitivt en stor hjelp. Vi konkurrerer med hverandre, selv om vi også er glade i hverandre. Det å se hva de andre gjør, det å se hvor tunge vekter sidemannen din løfter, driver deg framover, også uten at du er bevisst på det. Jeg tror det er derfor det kommer så mange gode spillere fra USNDT-programmet, sier Wise, som gjorde 28 poeng på 18 kamper i USHL denne sesongen og planlegger å bruke sommeren på å studere video for å lære seg når han bør skyte i stedet for å sentre.

Mattias Samuelsson forelsket seg i sporten. Det har hjulpet ham til statusen som en av de høyest rangerte backene født i år 2000. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no
Mattias Samuelsson forelsket seg i sporten. Det har hjulpet ham til statusen som en av de høyest rangerte backene født i år 2000. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Forelsket i sporten

Hans lagkamerat Mattias Samuelsson, som ble født åtte år etter at pappa Kjell vant Stanley Cup med Pittsburgh Penguins i 1992, har et mer filosofisk svar.

– Jeg tror det helt enkelt er at jeg forelsket meg i spillet. Det har aldri vært noe slit å stå opp om morgenen for å trene. Det har vært noe jeg har hatt lyst til å gjøre. Når du forelsker deg i sporten i ung alder, får du lyst til å gjøre karriere. Da er det ikke så vanskelig å gjøre de små tingene som fører til at du utvikler deg som spiller, sier Samuelsson til Nitten.no.

Den 192 centimeter høye backen gjorde 14 poeng på 23 kamper i USHL og har planlagt å fortsette karrieren sin med NCAA-spill for Western Michigan University.

– Har du ofret noe når det gjelder ditt sosiale liv?

– Kanskje litt, men jeg tenker ikke på det på den måten. Jeg har gjort det jeg har hatt lyst til å gjøre. Hvis valget har vært mellom å henge med venner eller å trene, har jeg stort sett valgt å trene. Det er sånn jeg liker det, konstaterer backen, som for øvrig har den fjerde beste rekkevidden av de 120 spillerne som er til stede under talentsamlingen her i Buffalo. «Vingespennet» til Kevin Bahl ble målt til 2,07 meter, mens Samuelssons er 2,05 meter.

Egentrening. Tid sammen med de beste. Kjærlighet til sporten. Dette er ingen oppsiktsvekkende svar. Dette er informasjon vi allerede har, selv om det aldri skader å få flere bekreftelser. Egentrening er helt avgjørende. Bare spør Mathias Emilio Pettersen, som ikke var til stede i Buffalo, men som i likhet med disse spillerne også blir draftet i sommer.

Drivkraft

Kanskje svarer Jonathan Tychonick best, selv om han teknisk sett ikke besvarer spørsmålet om hvordan han er blitt en av de beste 2000-spillerne i verden.

Svaret hans viser nemlig hvilken drivkraft som bor i Jonathan Tychonick. Det er godt mulig at det er nettopp denne drivkraften som har fått ham hit.

– Det er åpenbart mange gode spillere. Jeg kommer ikke til å bli valgt først, det gjør nok Rasmus Dahlin. Jeg har mye å bevise og mye å utvikle videre, sier backen til Nitten.no.

– Mange spillere er allerede nær sitt maksimalnivå, men jeg føler at jeg fortsatt kan utvikle meg på mange områder og det er bra. Mens andre allerede har sluttet å vokse og har fått den tyngden de ønsker seg, vokser jeg fremdeles – og jeg blir stadig sterkere. Jeg kommer til å bli større, sier Tychonick, som vant den ene bevegelsesøkten under testingene her i Buffalo, og registrerte det 13. beste O2-opptaket med 56.

– Samtidig må jeg også sørge for å legge ned nok tid på dette og beholde fokus på det jeg trenger å gjøre. Jeg vet at det er spillere bak som jobber for å ta meg igjen.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar