Slik ble Kim Brandvold en norsk suksess i NHL

36-åringen fra Vålerenga jobber med både Boston Bruins og Jack Eichel i verdens beste liga.

Etter 25 kamper for Manglerud Star, 18 U-landslagskamper, drøyt tre sesonger med collegehockey for UMass-Lowell og én sesong som profesjonell i CHL, la Kim Brandvold opp som hockeyspiller i en alder av 25 år.

– Jeg skjønte ganske fort at jeg ikke hadde noen særlig framtid. Jeg var rett og slett ikke god nok. Det var ingen gode muligheter for å komme seg oppover, og da tenkte jeg at det var greit å finne på noe nytt. Det ble skøytegåing og spillerutvikling, sier Kim Brandvold til Nitten.no.

– Var skøytegåing en av styrkene dine som spiller?

– Nei, jeg var ganske dårlig på skøyter selv, faktisk. Det er ganske morsomt, ler Brandvold.

Det er drøyt ti år siden han la opp som spiller. Nordmannen fikk jobb i en hockeyhall i Boston-området.

– Der traff jeg en som heter Paul Vincent, en legendarisk skøyte- og spillerutvikler i NHL. Da fant jeg ut til at jeg hadde en mulighet til å bli ganske god på dette. Og så gikk det fort.

Brandvold fikk også jobb som trener i hockeyprogrammet til Central Catholic High School i Lawrence, rundt 40 minutters kjøring nordover fra Boston.

Samarbeider med Jack Eichel

Der har han vært inntil han for noen uker siden ga beskjed om at han må slutte, etter ti års tjeneste, fordi han har fått for mye å gjøre med andre arbeidsoppgaver.

– Det har vært en av våre største gleder å ha Kim Brandvold som en del av trenerteamet. Hans hockeyintelligens og lederskap overfor våre sportsstudenter vil definitivt bli savnet. Vi ønsker ham alt godt, sier idrettsdirektør Ernie DiFiore til Boston Herald.

De «andre arbeidsoppgavene» er ikke hva som helst. Brandvold har de siste tre sesongene jobber som spillerutvikler i Boston Bruins. I tillegg er han en av lederne i Dynamic Skating. Der har han vært i nærmere sju år nå.

– Dynamic Skating er et privat selskap som driver med spillerutvikling. Vi har samlinger for alle aldre, helt fra sju- og åtteåringer til proffer. Vi har noen hundre innom hver sommer, som trener med oss. Det er bra trøkk der nå, konstaterer Brandvold.

Det var igjennom Dynamic Skating som oslomannen kom i kontakt med Jack Eichel (21), superstjernen som har gjort 177 poeng på sine 209 første kamper for Buffalo Sabres.

– Jack Eichel har vi holdt på med lenge. Han samarbeider vi med fortsatt, bekrefter Brandvold.

– Hva hjelper dere Eichel med nå som han er etablert som stjerne i NHL?

– Eichel trener på alt. Skøytegåing og alt. Han fortsetter å øve på det, selv om han er så god som han er. Det er kanskje forskjellen på de beste og de som ikke er så gode, at de beste fortsetter å jobbe med alt.

To andre elever hos Dynamic Skating ble draftet nå i juni. Jack Wise ble tatt som nummer 69 totalt, av Chicago Blackhawks i tredje runde, mens Jordan Harris ble valgt av Montreal Canadiens to plasser bak, som nummer 71.

Mer jobb med Boston Bruins

Arbeidet med Dynamic Skating går så det suser for Kim Brandvold og kompanjongene. I tillegg er Boston Bruins så fornøyd med ham at de ønsker å gi ham mer arbeid i tiden som kommer.

– Det blir mer med Boston. Jeg går inn i den fjerde fulle sesongen der nå. Det blir såpass mye jobb at det blir dårlig med tid til å gjøre andre ting.

– Så du har egentlig nådd til topps innen ishockey, selv om det ikke ble som spiller?

– Ja, det kan du vel si. De gir jo ikke bort jobber i NHL. Du får ikke være med i mange år hvis du ikke vet hva du driver med, så det er jeg selvfølgelig stolt av.

– Det virker som en svært profesjonell klubb?

– Boston er et Original Six-lag og har vært bra de siste ti årene nå. Det er klart at det er en bra organisasjon. Nå har ikke jeg så mye å sammenligne med, men det virker jo som de er på rett vei.

Ingen tvil om det. Siden 2010 har Boston Bruins draftet spillere som Ryan Donato, Danton Heinen, Anders Björk, Brandon Carlo, Matt Grzelcyk og Ryan Spooner med valg utenfor første runde, i tillegg til fulltreffere som David Pastrnak, Charlie McAvoy, Dougie Hamilton, Jake DeBrusk og Tyler Seguin i første runde.

Dette har bidratt til gode resultater. Forrige sesong var Boston Bruins det fjerde beste laget i NHLs grunnserie med 50 seirer og 112 poeng på 82 kamper. Laget kom til andre runde av sluttspillet, der det ble tap for Tampa Bay Lightning.

Samtidig har spillere som Brad Marchand, Patrice Bergeron, David Pastrnak, Torey Krug, David Backes, Danton Heinen og Riley Nash alle økt sitt poengsnitt per kamp fra 2017 til 2018.

– Det har gått veldig bra. De har fått opp mange unge de siste par årene, som har gjort en forskjell for laget. Det er på grunn av at man har brukt ressurser på å følge opp de spillerne man drafter og de man signerer som free agents. Det starter med en bra trenerstab i Providence. Han som er sjef for spillerutvikling her, har også gjort en bra jobb, mener Brandvold.

Overlevde trenerskiftet i 2017

– Hva kan du fortelle om din egen rolle i Boston?

– Jeg jobber i spillerutviklingsgruppen. Da er spesialiteten min teknisk trening. Skøytegåing og individuell teknikk. Kølleteknikk og alt sånt.

– Hvor lett er det å utvikle etablerte NHL-spillere, som allerede er på et høyt nivå?

– Det blir veldig individuelt. Det er mange som trenger mer skøytegåring, og så er det andre som trenger andre ting. Det som er forskjellen på de som er best og de som ikke er det, er at de beste hele tiden leter etter ting å bli bedre på.

– Hvordan er det å jobbe med stjernene?

– Det er klart det er stort å få lov til å jobbe med dem. Det største er kanskje at de er åpne for det, og at de ønsker å gjøre mer og mer år ut og inn. Hvis ikke, hadde jeg ikke fått lov til å fortsette med det.

I NHL er det ofte slik at trenerapparatene ryker dersom hovedtreneren ryker. Kim Brandvold har allerede overlevd ett trenerskifte i Boston Bruins. Claude Julien forsvant ut i 2017, etter ti år og 419 seirer på 759 grunnseriematcher og én Stanley Cup-triumf.

Inn kom Bruce Cassidy, som så langt har en seiersprosent på 69, hvilket er meget sterkt. Det er faktisk den beste seiersprosenten en trener har hatt over en full sesong i Boston Bruins siden Bep Guidolin vant 73,6 prosent av kampene sesongen 1973/74.

– Det første året mitt, var dagens hovedtrener (Cassidy, red.anm.) nede i Providence Bruins. Da var han allerede kjent med meg, for jeg er en del nede i Providence også. Så det var enkelt for meg, siden han kjente meg og min filosofi. Og manageren (Don Sweeney, red.anm.) var jo den samme. Det var han som tok meg inn i varmen her.

– Det er jo ofte slik i NHL at hvis en trener ryker, så byttes også støtteapparatet ut. Hvor trygg er jobben din i Boston Bruins nå?

– Du har aldri noen sikkerhet i denne bransjen og på dette nivået. Det må man bare ta fra år til år. Nå har jeg jo kontrakt, og da føler man seg litt sikrere med det, men det er klart at hvis man har en dårlig sesong, så blir det forandringer. Selv om vi hadde en bra sesong i år, har ikke det noe å si til neste år. De andre lagene blir jo også bedre. Man må bare gjøre sitt beste og håpe at det går bra.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar