Slik er NHL i ferd med å endres

Utnevnelsen av Kyle Dubas som manager i Toronto Maple Leafs er en fortsettelse av en utvikling som startet med lockouten i 2005.

NEW YORK (Nitten.no): Lou Lamoriello (75) er blitt byttet ut med Kyle Dubas (32) som manager i Toronto Maple Leafs. Klubbpresident Brendan Shanahan foretrakk Dubas foran både Lamoriello og Mark Hunter (55), som også ønsket managerjobben.

Dermed er det ventede generasjonsskiftet fullført. Lamoriello går over til en rådgiverrolle i klubben, men kobles samtidig til New York Islanders.

Hunter, som er «direktør for spillerpersonell» i den kanadiske storklubben, vil helt sikkert bli aktuell for andre managerjobber i NHL i tiden som kommer. Dubas gjorde det klart under en pressekonferanse fredag at han håper at Hunter blir værende.

Han passet også på å understreke at Lamoriello har gjort en strålende jobb i Toronto.

– Standarden for hva det vil si å være en Maple Leaf har forandret seg takket være Lou. Nå går vi over i en annen fase av reisen vår, hvor målet vårt er å bli en årlig utfordrer til Stanley Cup på denne tiden av året, i stedet for å sitte her, sa 32-åringen.

Kanadisk presse har tidligere skrevet at Dubas og Lamoriello har hatt et kjølig forhold til hverandre. 75-åringen er selve inkarnasjonen på «old school» – eller «gammeldags», om du vil – og blant annet kjent for å nekte alle spillerne sine å gå ubarbert, mens Dubas er «dataguruen».

I et intervju med Prime Time Sports snakket Dubas forfriskende åpent om sitt forhold til Lamoriello, som fikk sin første managerjobb i NHL i 1987 – bare 17 måneder etter at Dubas ble født – og faktisk kom til Toronto ett år etter Dubas. Kulturkollisjonen var uunngåelig.

– Forholdet vårt har aldri vært dårlig. Jeg vil legge skylden på meg selv. Helt fra starten kunne jeg ha vært flinkere, kanskje hele den første sesongen, med å lære så mye jeg kunne av Lou og ikke være sta og opptatt av å gjøre tingene på min måte. Da jeg evaluerte den første sesongen vår, ble det tydelig for meg at jeg ikke utnyttet muligheten til å lære av Lou, fortalte Dubas.

– Det var likevel ikke et dårlig forhold. Det er kanskje på grunn av aldersforskjellen eller måten vi opererer på, at dette ble diskutert i media, men vi lo av dette sammen, for vi har alltid hatt et godt forhold og det har utviklet seg til et fantastisk forhold som jeg setter stor pris på. Da jeg så hvordan Lou behandlet folk, behandlet min familie og meg personlig, begynte jeg å sette pris på ham. Og vi elsker hockey, begge to, og det er nøkkelen.

Selv om Dubas er uvanlig ung for en så krevende jobb, er han ikke den yngste manageren i ligaen. Den tittelen eier John Chayka i Arizona Coyotes, som ble utnevnt som sjef der i en alder av 26 år og nå er 28.

Dubas er imidlertid ikke uerfaren. Han har vært ansatt i Toronto Maple Leafs i fire år, mesteparten av tiden som manager for farmerlaget Toronto Marlies, og var før dette manager for juniorlaget Sault Ste. Marie Greyhounds i OHL. Han er utdannet innen sportsmanagement og var tidligere den yngste lisensierte spilleragenten i NHLPA (spillerforeningen).

Greyhounds forbedret seg fra å være blant de svakeste lagene i OHL til å bli et av de bedre under Dubas. Også Toronto Marlies har kjempet i toppen under Dubas, med 54 seirer på 76 matcher i to av de tre siste sesongene.

Både Dubas og Chayka er kjent for å ta i bruk avansert statistikk som en sentral del av sine beslutningsgrunnlag. Dubas konkluderte med at han var nødt til det da han ble utnevnt som manager for Greyhounds som 25-åring, fordi de konkurrerende klubbene hadde mer ressurser og dette bidro til å utjevne forskjellen. Chayka begynte faktisk i motsatt ende – han startet opp sitt eget statistikkfirma og ble hentet derfra til Coyotes.

I Toronto har Dubas også hatt ansvaret for å lede klubbens forskningsavdeling. Han har altså hatt et stort ansvar i Maple Leafs de siste årene. Dette ansvaret fikk han etter at han imponerte Shanahan da de to møttes til en samtale for fire år siden. Shanahan så for seg at møtet ville vare i 1-2 timer. De endte opp med å snakke hockey i ni timer, og Shanahan lot seg imponere av Dubas respekt for det eksisterende og nysgjerrighet på det nye.

– Jeg tenkte allerede den gang at han hadde potensial til å bli manager. Det er ingen tvil om at den utviklingen jeg så hos ham er i Maple Leafs, bidro til at jeg ikke ville miste ham, sa Shanahan under fredagens pressekonferanse.

Bruken av avansert statistikk er fremdeles ganske ny i NHL, men prinsippet er eldgammelt. Dette handler helt enkelt om å tilegne seg så mye informasjon som mulig, for å kunne ta så presise beslutninger som mulig.

Det er egentlig ikke avansert statistikk som er «revolusjonen» i NHL, men internettalderen.

Gjennom å legge ut kampinformasjon på internett, har fans og statistikkelskere fått muligheten til å analysere spillernes prestasjoner og systematisere dem. Disse systemene har fans deretter publisert på egne nettsider, og dermed har begreper som «Corsi» dukket opp.

De siste årene har vi sett flere eksempler på at NHL-lag ansetter slike «data-fans». Vegas Golden Knights ansatte for eksempel mannen som bygde opp nettsiden «General Fanager», Tom Poraszka.

Toronto Maple Leafs’ president Brendan Shanahan er opptatt av å understreke at Kyle Dubas ikke har fått jobben som manager fordi han er en guru på avansert statistikk, men fordi han er en kompetent hockeymann.

– Jeg følte virkelig at Kyle var mer enn moden for dette, sa Shanahan ifølge Sportsnet fredag.

Informasjonsrevolusjonen i NHL har ikke bare ført til ansettelser av yngre managere. Det har også ført til at spillerne er blitt mindre. Sammenlignet med gjennomsnittet av NHL-spillernes høyde og vekt før lockouten i 2005, er spillerne i dag én centimeter lavere og 2,5 kilo lettere (ifølge tall fra hockey-graphs.com og theathletic.com).

Den trenden vil sannsynligvis fortsette. Mens Johnny Gaudreau (175 centimeter og 71 kilo) måtte vente helt til fjerde runde med å bli draftet i 2011, tross sin dominans på juniornivå, ble Kailer Yamamoto (173 centimeter og 70 kilo) tatt allerede i første runde i fjor.

Gaudreau gjorde denne sesongen 84 poeng på 80 kamper for Calgary Flames.

Johnny Gaudreau ble ikke draftet før i 4. runde, noe som i dag fremstår som ren idioti. Foto: Kim Klement / Reuters / NTB scanpix

(Johnny Gaudreau ble ikke draftet før i 4. runde, noe som i dag fremstår som ren idioti. Foto: Kim Klement / Reuters / NTB scanpix)

Suksessen til karer som Gaudreau, Yanni Gourde, Jonathan Marchessault og Mats Zuccarello legges merke til. Og den legges enklere merke til fordi klubbene i dag har tilgang på data som forteller at disse spillerne leverer prestasjoner på samme nivå som større og tyngre spillere.

Dette er også et eksempel på at klubbenes tilgang på mer informasjon har ført til en utvikling. I samme bane finner vi også det faktum at rene slåsskjemper er blitt borte fra NHL. De som slåss i dag, er også gode ishockeyspillere. Tiden har løpt fra karer som John Scott.

Trenerne ser at det er mer effektivt å ha en fjerderekke som kan skape sjanser og produsere mål enn en fjerderekke som skal dele ut blåmerker og bare holde tett bakover.

Dette er bare noen få eksempler på «nye NHL». Nyere informasjon har også økt bevisstheten rundt hjernerystelser og ført til en innstramming av hvilke taklinger som tillates. Her gjenstår det nok en hel del justering fremdeles, men det kommer neppe før det pågående søksmålet mellom ligaen og tidligere spillere er avgjort.

Informasjonsrevolusjonen er selvsagt fordelaktig for klubber med store ressurser, som Toronto Maple Leafs, som kan ansette så mange tallknusere de ønsker. Dallas Stars har like godt kjøpt et helt analysefirma.

Vi har nok bare sett starten. I framtiden diskuterer vi sannsynligvis ishockey på et ekstremt detaljert nivå, som for eksempel hvordan motsatt ving og back bør posisjonere seg for å fange pucken fra rundvantet dersom en høyreback gjør seg klar til å skyte fra blålinja i et power-play, for å unngå at pucken går ut av sonen dersom backen skyter utenfor mål. Eller kanskje om dette er feil fokus og denne vingen og backen heller bør posisjonere seg for en retur fra keeper. Hvem vet?

Det Brendan Shanahan vet, er at denne utviklingen sannsynligvis vil gå raskere med 32 år gamle Kyle Dubas ved roret enn om 75 år gamle Lou Lamoriello kontrollerte det.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Slik er NHL i ferd med å endres”

  1. Fin artikkel, norsk hockey-journalistikk trenger mer slikt som dette. Har et spørsmål – har i hockeydiskusjon med bekjente fått høre at banene i NHL gradvis kommer til å bli større for å unngå hodeskader. Har du hørt liknende rykter?

Legg igjen en kommentar