Slik forsøker Gjøvik å bygge et elitelag

Patrik Bäärnhielm er inne i sin andre sesong som trener for Gjøvik. Foto: Dan K. Reinli

Gjøvik kjemper i toppen av førstedivisjon med en ung, svensk trener som spilte for Storhamar for bare halvannet år siden.

Patrik Bäärnhielm var en skuddsterk og solid back som spilte for Lillehammer i fem sesonger og Storhamar i tre sesonger. Innimellom dette var han også innom Sparta, Stavanger Oilers og Ringerike Panthers.

Nå er 35-åringen inne i sin andre sesong som trener i Gjøvik.

Resultatene har gått rett vei. Forrige sesong endte med kvalifiseringsspill for å beholde plassen i førstedivisjon. Nå ligger Gjøvik bare ett poeng bak serieleder Grüner.

Det er foran skjema.

– Vi er nok ikke helt modne som klubb for å rykke opp. Man må bygge sten på sten. Det skal mye til for at vi skal ha et budsjett til å rykke opp, men det er veldig gøy at vi ligger så bra an på tabellen, sier Patrik Bäärnhielm til Nitten.no.

Det hjelper selvsagt å ha en 24-åring fra Latvia som herjer på isen. Leonards Rimjans har gjort 34 poeng på bare 15 matcher så langt.

Ønsker å bli et elitelag
På sikt er ambisjonen å skape et elitelag på Gjøvik. Klubbens plass i tetstriden kommer tidligere enn ventet.

– Ambisjonen før sesongen var å unngå nedrykkssumpa, for der har vi vært de siste årene. Nå ser vi at det er mulig å kjempe helt inn, sier daglig leder Hans Svellet til Nitten.no.

Han bekrefter at Gjøvik ikke automatisk kan takke ja til opprykk dersom det blir resultatet av den sportslige innsatsen, men sier at det i så fall vil bli opp til klubbstyret å ta den beslutningen.

– Vi ligger nok et år eller to eller tre bak Ringerike når det gjelder å bygge den samme kulturen som Ringerike. Vi har mer jobb å gjøre, sier Svellet.

Hans Svellet er daglig leder i Gjøvik. Foto: Dan K. Reinli

Bäärnhielm er enig med Svellet, men poengterer at ambisjonen på sikt er å bygge en eliteklubb.

– Vi har tatt store steg fra i fjor. Det finnes ingen grunn i verden til at ikke Gjøvik skal kunne ha et elitelag i hockey. Vi har en fin hall, det er ok størrelse på byen og ingen andre lagidretter på høyeste nivå. Vi har den korteste veien til toppen av alle lagidrettene her, utdyper han.

Tilskuersnittet til Gjøvik er omtrent på nivå med de dårligste lagene i Get-ligaen, og vil selvfølgelig øke dersom klubben kan tilby innbyggerne sine eliteseriespill. På sikt er det lett å se for seg at det ligger et bra publikumspotensial i triangelet Gjøvik – Hamar – Lillehammer. Svellet poengterer at det bor 60.000 mennesker bare i Gjøvik og omegn.

Må bygge opp en kultur
I første omgang jobber klubben med å bygge opp et større sponsornettverk.

– Vi har ikke hatt behov for å ha store sponsorinntekter før. Vi merker i vårt arbeid med markedssiden at det er mye å hente der. Gjøvik-regionen er ikke så vant med toppidrett. De er mer vant til å dele ut sponsormidler til langrenn, sier Patrik Bäärnhielm til Nitten.no.

– Så dette handler om å fortelle lokale bedrifter hvor gøy det vil være å ha et topplag i Norges nest største publikumsidrett?

– Ja, det er den jobben som må gjøres. Vil man vite hva som kreves for å spille i Get-ligaen, er det bare å se i årsregnskapene til klubbene i Get-ligaen. Da ser man hva de har i omsetning og så kan man sammenligne med hva vi har.

– Det er ganske naivt å tro at man skal klare det med mindre midler enn andre lag, legger Bäärnhielm til.

I Ringerike Panthers hører vi trener Martin Boork til stadighet snakke om at klubbens fremste målsetting er å bygge opp en ishockeykultur i Hønefoss og omegn. Det samme snakker altså ledelsen i Gjøvik om.

Det gjelder ikke bare å få sponsorene til å se potensialet i et elitelag, men også å få innbyggerne til å se det positive i å la barna spille ishockey.

– Hockey har aldri vært så stort på Gjøvik. Du har ikke den tradisjonen med at folk ble tatt med på ishockey som barn og nå tar med sine egne barn på hockey. Det tar noen generasjoner å bygge opp det man har på Hamar og Lillehammer, sier Bäärnhielm.

En seier i helgens toppmatch mot Narvik vil kunne skape ytterligere hockeyentusiasme på Gjøvik.

– Det blir spennende å se. Narvik er vel det beste laget hvis du ser på poeng per kamp, sier Svellet.

Mer hockey som trener
Bäärnhielm kom som nevnt rett fra en lang spillerkarriere i Get-ligaen da han overtok Gjøvik for halvannet år siden.

– Det er ganske mye som er annerledes enn hva jeg hadde trodd. Da jeg begynte som trener, kom jeg rett fra å være spiller. Jeg hadde ingen trenererfaring. Man tenker vel enda mer på hockey enn man gjorde som spiller. Som spiller var det litt opp og ned, avhengig av om man hadde en bra eller dårlig poeng, men som trener tenker du hundre ganger om dagen på ting vi kan gjøre annerledes.

– Hvis målet var å trappe ned på hockey ved å bli trener, var det ikke sånn det ble, i alle fall, ler Bäärnhielm.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar