Slik går det med topp 10-spillerne i fjorårets draft

Filip Zadina. Foto: Roy Kvatningen

Det er selvsagt for tidlig å evaluere 2018-draften ordentlig, men vi synes likevel at det er interessant å se hvordan de ti første som ble valgt har prestert denne sesongen.

Rasmus Dahlin ble som kjent valgt først. Han endte hos Buffalo Sabres, som var heldig nok til å vinne loddtrekningen om førstevalget. Den unge svensken kom til Nord-Amerika med enorme forventninger på skuldrene, men har innfridd så langt.

Halvparten av de ti første som ble tatt, har allerede debutert i NHL. Seks spillere i 2018-kullet har fått prøve seg i verdens beste liga, om vi regner med 23.-valget Isac Lundeström også. Han spilte 15 kamper for Anaheim før han ble sendt hjem til Sverige igjen.

Vi tar for oss topp 10 i den rekkefølgen de ble draftet.

1. Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres
Dahlin spiller 20,48 minutter per kamp for Sabres (alle tall i denne artikkelen er fra torsdag 7. februar) og har levert 6 mål og 29 poeng på 52 kamper. Dette er fenomenale tall, med tanke på at svensken bare er 18 år. Det er bare Rasmus Ristolainen og Zach Bogosian i Buffalo som får mer istid per kamp.

Når Dahlin er blant de fem spillerne Buffalo har utpå isen, er han en av dem som løfter medspillerne. Spillere som Bogosian (hans backpartner), Sam Reinhart, Jeff Skinner og Jack Eichel har alle betydelig bedre corsi sammen med Dahlin enn uten.

I hele NHL-historien er det bare 15 backer som har klart å gjøre 50 poeng i sin første sesong i NHL. Den milepælen er innenfor rekkevidde for Rasmus Dahlin.

2. Andrej Svetsjnikov, Carolina Hurricanes
Denne russiske vingen har scoret 13 mål og 23 poeng på 53 kamper. Det er høyst respektabelt. Hvis han leverer en bedre andre halvdel enn første halvdel, som jo er godt mulig, har han en sjanse til å score 25 mål. Det er bare 25 rookier i NHL som har klart dette siden lockouten i 2005.

Spillere som Taylor Hall og Jamie Benn scoret 22, mens John Tavares, Jack Eichel, Johnny Gaudreau og Nathan MacKinnon scoret 24 i sine debutsesonger.

Alt tyder på at Carolina får den stjernevingen man trodde under draften i Dallas.

3. Jesperi Kotkaniemi, Montreal Canadiens
Det var nok ikke mange som trodde at han skulle bite seg fast i NHL allerede den første sesongen, men det har finske Kotkaniemi klart. Han har også utviklet seg underveis i sesongen. Fem av hans ni scoringer har kommet den siste måneden.

18-åringen har hele tiden imponert med sin klokskap og sitt defensive arbeid, og fortjener definitivt draftplassen sin. Montreal ser virkelig ut til å sitte på en juvel her.

Kotkaniemi har gjort ni mål og 26 poeng på 54 kamper så langt.

4. Brady Tkachuk, Ottawa Senators
Lillebroren til Matthew spurtet ut av startblokka med 16 poeng på de 14 første kampene i NHL, og så ut som en million dollar i prosessen. Det er ekstra imponerende at han mistet tre uker på grunn av skade i denne perioden. Fra slutten av november har Brady Tkachuk sett mer ut som en vanlig rookie. Han gjorde bare fire poeng på 14 kamper i desember og har bare ni poeng på 27 kamper etter den heite starten.

Vi har likevel fått et innblikk i det enorme potensialet som bor i denne 19-åringen.

Ottawa Senators har gjort mye feil de siste årene, men dette er en beslutning som klubbledelsen virkelig ser ut til å ha truffet blink med. Hans nåværende status er 25 poeng på 43 kamper.

5. Barrett Hayton, Arizona Coyotes
Hayton var den store overraskelsen i 2018-draften. Ingen hadde regnet med at Arizona Coyotes ville velge denne senteren fra Kitchener i Ontario så høyt. Manager John Chayka var imidlertid svært begeistret over å sikre seg Hayton, og nå ser alle hvorfor.

Hayton var en av Canadas beste spillere i U20-VM i desember, og hans poengproduksjon i OHL har eksplodert. Mens han gjort 60 poeng på 63 kamper for Sault Ste. Marie Greyhounds forrige sesong, har han allerede 49 på 32 kamper denne sesongen. Forklaringen er enkel: Hayton har fått en mer sentral rolle, nå som spillere som Boris Katchouk, Taylor Raddish, Tim Gettinger og Jack Kopacka har gått over til proffenes rekker.

Det ser ut til at Hayton også har blitt bedre på skøyter og fått mer eksplosivitet i spillet sitt.

6. Filip Zadina, Detroit Red Wings
Zadina håpte å ta en plass i et svakt Detroit-lag allerede fra høsten av, men klarte ikke det. Nå spiller han i stedet i AHL, og det er nok det beste for utviklingen hans.

19-åringen har gjort 23 poeng på 39 kamper. Selv om han bare har scoret i sju av kampene, har han elleve mål fordi han fire av gangene har scoret to.

Den eneste tenåringen i AHL som har flere poeng enn Zadina, er den svenske backen Erik Brännström, som har gjort 24 på 34 kamper i Chicago Wolves (Martin Necas har 28 poeng, men han fylte 20 år i januar).

Det er med andre ord ingen grunn til bekymring. Zadina er i rute.

7. Quinn Hughes, Vancouver Canucks
Den eldste av de talentfulle Hughes-brødrene er en back med eksepsjonelle skøyteferdigheter og offensive instinkter. Canucks-fansen sikler av tanken på at Quinn Hughes en dag ganske snart skal spille i samme power-play som Elias Pettersson og Brock Boeser.

Forrige sesong gjorde han 29 poeng på 37 kamper for University of Michigan, og denne sesongen har han allerede 25 poeng på de første 23 kampene. Han ser altså ut til å utvikle seg slik Vancouver håper. Hughes topper Corey Pronmans liste over talenter utenfor NHL.

NHL-klubben er faktisk så imponert over Hughes at den har hatt interne diskusjoner om å spørre om han vil begynne karrieren i NHL allerede nå. Diskusjonene endte med at de vil respektere planen om å la ham spille ett år til på collegenivå. Det kan likevel ende med at Hughes spiller de siste få kampene av NHL-sesongen, etter at Michigan er ferdigspilt.

8. Adam Boqvist, Chicago Blackhawks
Boqvist er inne i sin første sesong i Nord-Amerika. Den svenske backen har gjort 37 poeng på 36 kamper. Det er selvsagt meget sterkt, selv om to backer som ble draftet senere enn ham i 2018 (Ryan Merkley og Bode Wilde) produserer på et enda høyere nivå.

18-åringen imponerte stort under treningsleiren til Chicago Blackhawks før sesongstart og er ikke langt unna å være NHL-moden.

Alt tyder på at Chicago gjorde et godt valg i å ta Boqvist som nummer åtte i draften.

9. Vitali Kravtsov, New York Rangers
Rangers-ledelsen stakk nakkene fram med dette valget. De fleste hadde Oliver Wahlstrom rangert høyest av forwards da det ble Rangers’ tur til å velge. Wahlstrom endte i stedet hos byrivalen New York Islanders.

Foreløpig ser Rangers ut til å ha valgt riktig. Kravtsov har vist bra spill for både Traktor Tsjeljabinsk og Russlands U20-landslag (6 poeng på 7 kamper i VM).

Han sies å være litt uengasjert til tider, men han er også en kraftpakke med enorm fysikk, godt blikk og et farlig skudd. Og Wahlstrom har en nokså middelmådig debutsesong i NCAA.

10. Evan Bouchard, Edmonton Oilers
Bouchard har allerede scoret et mål i NHL. Han spilte seg inn på Edmonton Oilers-laget under sesongoppkjøringen og fikk sju matcher før han ble sendt tilbake til juniorlaget London Knights.

Ideelt sett skulle Bouchard ha spilt på et høyere nivå. Det er ikke mer å hente for ham på juniornivået. Forrige sesong gjorde han 25 mål og 87 poeng på 67 kamper. Det gjorde han til tross for at han er ikke er en offensiv spesialist – han er heller en fenomenal allroundback.

Problemet er at spillere som har spilt i CHL (de tre kanadiske juniorligaene, red.anm.) ikke har lov til å spille i AHL før de har fylt 20 år. Så for Bouchard er det enten OHL eller NHL. Han er for god for førstnevnte og foreløpig ikke helt god nok for sistnevnte.

Uansett må Edmonton være oppmuntret av at Evan Bouchard imponerte så kraftig allerede i sin første NHL-camp.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar