Slik gikk det da Washington fikk fem 1.-rundevalg etter St. Louis’ offer sheet

Scott Stevens kom inn i NHL som 18-åring og hevdet seg i verdens beste liga fra første stund. Foto: Skjermdump fra YouTube.

I 1990 valgte David Poile å ikke matche tilbudet som Scott Stevens fikk fra St. Louis Blues. I stedet fikk Washington Capitals fem førsterundevalg.

Det snakkes mye om at det kan komme ett eller flere offer sheet i sommer. Mitch Marner ser for eksempel ut til å holde Toronto Maple Leafs på pinebenken en stund til.

Maple Leafs-manager Kyle Dubas har på en måte malt seg inn i et hjørne, gjennom å hente inn John Tavares for 11 millioner dollar per sesong, ved å gi William Nylander 6,96 millioner dollar årlig og ved å signere en kontrakt verdt 11,634 millioner dollar per sesong med Auston Matthews.

Mitch Marner var bedre enn alle tre forrige sesong, med sine 94 poeng på 82 kamper, som gir et snitt på 1,15 poeng per kamp. Tavares og Matthews gjorde 1,07 poeng per kamp. Nylander landet på 0,5.

Marner forlanger høy lønn og har gode argumenter.

Toronto Maple Leafs sliter samtidig med å få plass til 23 spillere under lønnstaket. Per dags dato har Dubas 17 spillere under kontrakt med en samlet lønnskostnad på 74,2 millioner dollar. Hvis lønnstaket økes til 83 millioner neste sesong, sitter Dubas med 8,8 millioner tilgjengelig – og det beløpet skal fordeles på seks spillere.

Og derfor er offer sheet et diskusjonstema.

NHL for dummies

Selv om rettigheten til Mitch Marner tilhører Toronto Maple Leafs, ettersom han er en såkalt «restricted free agent», har de andre lagene i NHL lov til å tilby ham en kontrakt. Hvis han signerer for et annet lag, må Toronto velge om de vil matche lønnstilbudet og dermed beholde Marner, eller om det er bedre å ta imot kompensasjonen som dette andre laget må gi til Toronto for å få Marner.

Den kompensasjonen varierer avhengig av hva lønna blir.

Sesongen 2019/20 er kompensasjonen følgende:
Lønn på 1.395.053 dollar eller lavere: Ingen kompensasjon
Lønn på 1.395.054-2.113.716 dollar: Et tredjerundevalg
Lønn på 2.113.717-4.227.437 dollar: Et andrerundevalg
Lønn på 4.227.438-6.341.152 dollar: Et 1.- og 3.-rundevalg
Lønn på 6.341.153-8.454.871 dollar: Et 1.-, 2.- og 3.-rundevalg
Lønn på 8.454.872-10.568.589 dollar: To 1.-, et 2. og 3.-rundevalg
Lønn over 10.568.590 dollar: Fire 1.-rundevalg i draften

I Mitch Marners tilfelle er det sannsynlig at det eventuelt vil bli snakk om en kompensasjon på fire førsterundevalg. Det er ikke helt utenkelig at det kan bli snakk om to førsterundevalg, et andrerundevalg og et tredjerundevalg, men da kommer garantert Toronto til å matche tilbudet.

Vi finner et godt eksempel på en lignende situasjon hvis vi går tilbake til sommeren 1990. Scott Stevens var den gang i samme situasjon som Mitch Marner.

Stevens var 26 år gammel og spilte back for Washington Capitals, noe han hadde gjort helt siden han ble draftet som nummer fem i 1982. Stevens var etablert som en av de aller beste og tøffeste backene i NHL. Han hadde bak seg fire sesonger med over 60 poeng og fire sesonger med over 200 utvisningsminutter.

St. Louis Blues ville ha ham og tilbød ham en kontrakt som gjorde Stevens til den best betalte backen i NHL og bare den femte spilleren i ligaen med en lønn på over én million dollar per sesong.

Blues hadde allerede en av de fire andre i stallen, ettersom klubben nylig hadde signert en treårskontrakt verdt seks millioner dollar med Brett Hull. St. Louis økte samtidig billettprisen fra fire til seks dollar.

De eneste andre spillerne i NHL med over en million dollar i lønn i 1990, var Wayne Gretzky i Los Angeles Kings, Mario Lemieux i Pittsburgh Penguins og Mark Messier i Edmonton Oilers.

Daværende Washington-manager David Poile, som nå er i Nashville Predators, hadde kun én uke på seg til å enten matche tilbudet eller ta imot kompensasjonen. Han valgte å ikke matche lønnstilbudet til Stevens og tok heller imot kompensasjonen, som ble på fem førsterundevalg over de neste seks sesongene fordi St. Louis ikke hadde to førsterundevalg de neste tre årene.

Det er litt av et dilemma: Å beholde en av ligaens aller beste backer eller få fem førsterundevalg og potensielt fem veldig gode spillere i årene som kommer.

Én ting er sikkert. Hvis manageren som befinner seg i dette dilemmaet først og fremst er opptatt av seg selv, matcher han tilbudet og beholder spilleren. Det er det beste på kort sikt og en manager i NHL kan aldri være trygg på at han beholder jobben på lang sikt.

Poile valgte den langsiktige løsningen. Dette er så lenge siden at vi nå vet hvilke spillere Washington Capitals fikk med disse fem førsterundevalgene og hva de utrettet i NHL.

Washington brukte de fem førsterundevalgene fra St. Louis til å drafte Trevor Halverson, Sergej Gontsjar, Brendan Witt, Nolan Baumgartner og Miika Elomo.

Halverson ble draftet som nummer 21 i 1991, fikk bare 17 matcher i NHL og la opp som 28-åring.

Sergej Gontsjar ble draftet som nummer 14 i 1992, og ble en offensiv stjerneback for Washington, selv om han ikke kom helt opp på nivået til Scott Stevens. Gontsjar endte med 1301 kamper, 220 mål og 811 poeng i NHL, og vant Stanley Cup én gang (med Pittsburgh Penguins i 2009).

1993-valget Brendan Witt ble en solid NHL-back, som oftest i andre eller tredje par, og endte karrieren med 890 matcher og 121 poeng.

Nolan Baumgartner tilbrakte mesteparten av karrieren i AHL, og fikk kun 142 kamper i NHL, hvorav de fleste kom for Vancouver Canucks over ti år etter at han ble draftet som nummer ti i 1994.

Washington fikk Miika Elomo med 23.-valget i 1995, men avkastningen ble bare to matcher i NHL (Elomo vant seriegull i Finland to ganger).

Stevens endte i New Jersey Devils bare ett år senere. Blues mistet ham nemlig da missourilaget signerte Brendan Shanahan til et offer sheet sommeren etter. I New Jersey ble Stevens en klubblegende. Som kaptein ledet han laget til Stanley Cup-seier tre ganger. Den ene gangen vant han selv Conn Smythe Trophy.

Det ble 13 sesonger til på Stevens etter kontraktsigneringen i 1990, fire av disse sesongene med strålende offensive tall og resten som en defensiv bauta og en inspirerende lederfigur. Han huskes også for et par karriereødeleggende taklinger på superstjerner som Eric Lindros og Paul Kariya.

Taklingen på Paul Kariya var styggere. Den skjedde uten at pucken var i nærheten:

Valgte David Poile rett?

Sannsynligvis ikke. Selv med fem førsterundevalg klarte ikke Washington å erstatte Scott Stevens.

Problemet for Toronto Maple Leafs er at klubben per dags dato ikke har rom under lønnstaket til å matche et massivt lønnstilbud til Marner. Derfor er det ikke sikkert at Kyle Dubas får den valgmuligheten Poile fikk.


Kilder: Washington Post, Capfriendly, Hockey’s Future

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Slik gikk det da Washington fikk fem 1.-rundevalg etter St. Louis’ offer sheet”

Legg igjen en kommentar