Slik jobber en trener etter et 0-3-tap i første kamp

Lillehammer-trener Mikael Kvarnström. Foto: Roy Kvatningen

Lillehammer-trener Mikael Kvarnström deler prosessen – fra kampslutt til neste dropp – med Nitten.no.

FURUSET FORUM (Nitten.no): Vålerenga var det klart beste laget i søndagens match mot Lillehammer i Furuset Forum. Hjemmelagets spillere så ut til å ville mer, og klarte i alle fall å utrette mer. Ikke minst var det tydelig hos Lars Erik Spets, som gjorde comeback som ishockeyspiller etter 2,5 år borte fra sporten.

Lillehammer klarte ikke engang å score mål på Steffen Søberg. Vålerengas keeper fikk egentlig en ganske rolig arbeidsdag.

Nitten.no finner Mikael Kvarnström i gangen utenfor Lillehammers garderobe. Et tap er et tap, og følelsene som kanskje er sterke akkurat nå, kommer til å forsvinne med timene og dagene som kommer. Men hva gjør egentlig en trener i Get-ligaen i fasen fra sluttsignalet for en tam og tannløs forestilling går og fram til pucken droppes i neste kamp?

Etter at Kvarnström blir ferdig med et intervju med lokalavisens journalist, går vi igjennom prosessen fra nå og fram til torsdagens kamp mot Frisk Asker starter klokken 18.30.

Fase 1: Rett etter kampslutt
Mikael Kvarnström lar spillerne få være for seg selv i garderoben. Svensken ser ingen hensikt i å fortelle spillerne at prestasjonene mot Vålerenga var under pari. Det erkjenner de uten hjelp. Det er heller ikke noe poeng i å lete fram positive elementer. Det ville bare vært malplassert i en garderobe full av skuffede, voksne menn.

– Jeg sa ingenting. Jeg gjør ikke det så ofte. Du går jo inn i første periodepause og du går inn i andre periodepausen. Da har vi gått igjennom hva vi har gjort bra og hva vi bør endre litt på. Hvis jeg skulle ha gått inn etter tredje periode, er kampen slutt og du har mye følelser og kan komme til å si ting i affekt, som du kan komme til å angre på. Hvis vi har gjort en veldig bedrøvelig match, kan det hende at man går inn og sier noe, sier Kvarnström.

Etter at spillerne er ferdig i garderoben i Furuset Forum, spiser laget en felles middag. Så går ferden hjem i buss.

Fase 2: Videoanalyser
I dette tilfellet er det mandag og spillerne har fri. Mens de hviler, går trenerteamet igjennom matchen på video for å analysere den og for å gjøre klar videoklipp som skal vises til spillerne.

– Det er en lang sesong, naturligvis, og dette var første seriekamp. Mens de som har sympati med Lillehammer kanskje synes at vi gjorde en dårlig innsats, siden vi tapte 0-3, så finnes det situasjoner og deler av spillet – med tanke på hvor mye vi har trent på enkelte saker og ting – som er verdt å ta med seg. Så vi i trenerteamet vil finne fram videoklipp som viser de tingene vi gjør bra og de sakene vi må gjøre annerledes.

– Du er opptatt av å finne både positive også, selv etter en sånn kamp?

– Ja, ja, ja. Du forsøker å finne overveiende positive saker. Det som er viktig for meg, er å finne saker hvor spillerne gjør det riktig, og deretter konsekvensene av å ikke gjøre det riktig, og så igjen vise hvordan man gjør det riktig.

– Det handler mest om strukturelle eksempler?

– Ja, det gjør det.

Tirsdag blir videoklippene presentert for spillergruppen.

– Tirsdag stenger vi denne matchen, når vi er ferdige med videoene. Det kan være at man går igjennom visse situasjoner med individuelle spillere, men som lag stenger vi denne på tirsdag, sier Kvarnström til Nitten.no.

Mikael Kvarnström har fått inn Pär Torstensson som assistenttrener. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Fase 3: Nullstille laget
Tirsdag gjør Lillehammer seg altså ferdig med søndagens tamme opptreden. Etter videosesjonen går trenerteamet igjennom den kommende kampen mot Frisk Asker og hvordan Lillehammer bør spille mot askerlaget.

– Trener dere ting som er spesifikt rettet mot Frisk-matchen?

– Akkurat nå er det så tidlig på sesongen, så nå har vi en plan for hvordan vi skal bli så gode som mulig. Det er mer aktuelt lenger ut i sesongen. Vi har ikke så god kontroll på hvordan de andre lagene spiller så tidlig, men om noen serierunder blir det mer av det.

Onsdag er det dermed en vanlig treningsøkt for laget, og kanskje noen videogjennomganger med enkeltspillere.

Fase 4: Ny kamp
Klokken 18.30 torsdag starter sesongens andre seriekamp, hjemme i Kristins hall. Da får vi se om spillerne og trenerteamet i Lillehammer lykkes bedre enn de gjorde mot Vålerenga.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar