Slik kan en av sommerens rareste NHL-signeringer forklares

Roman Polak i aksjon for Toronto Maple Leafs. Foto: Dan Hamilton / USA Today
Roman Polak i aksjon for Toronto Maple Leafs. Foto: Dan Hamilton / USA Today

Vi har en teori om hvorfor Dallas Stars hentet inn den utskjelte backen Roman Polak (32).

Dallas Stars signerte i sommer en ettårskontrakt med backen Roman Polak, som forrige sesong spilte for Toronto Maple Leafs.

Det er en investering mange stusser over. Forståelig nok.

Polak har de fem siste sesongene hatt en Corsi (skuddforsøk for og imot laget mens han er på isen, red.anm.) på 48,06 ifølge Natural Stat Trick. En Corsi skal helst være over 50 prosent, for det betyr at ditt lag gjør det bedre enn motstanderen i å produsere skuddforsøk.

Den storvokste backen har ikke hatt en positiv Corsi – altså vært over 50 prosent – mer enn én av sine drøyt ti sesonger i NHL. Det var tilbake i 2011/12, da han landet på 50,12 prosent.

Forrige sesong var han kanskje det svakeste punktet blant Maple Leafs-backene, noe The Athletic skriver om her. Han hadde en Corsi på 47,97, som ville ha vært svakest i Stars.

«Polak ble i praksis en av disse omstridte spillerne som ofte fremheves i dekningen av Maple Leafs. Han er en gammeldags spiller, god i garderoben, og hockeytrenere gir normalt sjanser til sånne spillertyper. Men når du kikker på tallene, begynner du å lure på hvorfor han ikke er fjernet fra lagoppstillingen», skriver Sean Shapiro for The Athletic.

Alt dette er riktig.

3-11 mot tunge sluttspillag
Polak vil sannsynligvis ikke vise seg som en særlig god investering. Samtidig skal vi kanskje ikke utelukke det helt. Sluttresultatet kan avhenge av hvordan han kommer til å bli brukt.

Og det er her vi tenker at den sportslige ledelsen i Dallas Stars kanskje har en plan.

I møtene med de fysisk tyngste lagene som kom til sluttspill i NHL forrige sesong, tapte Dallas alle fire kampene mot Winnipeg Jets og begge to mot både Washington Capitals og Toronto Maple Leafs. Stars tapte også to av tre kamper mot Anaheim, men vant samtidig to av tre mot Los Angeles Kings.

Totalt ble uttellingen altså tre seirer og elleve tap mot de fem tyngste sluttspillagene i 2017/18.

Her kan Roman Polak utgjøre en forskjell. Han er som best foran eget mål, når oppgaven hans er å rydde vekk motstanderlagets spillere foran egen keeper. Det er der tsjekkerens 107 kilo kommer til nytte.

Hvis planen til Dallas Stars er å bruke Roman Polak i disse matchene, er det mulig at dette ikke er en like dårlig signering som det kan se ut til på papiret. Det kan for eksempel også skjerme Julius Honka fra å spille disse matchene, slik at den lovende, finske backen kan spare seg til kamper mot fysisk enklere motstanderlag.

Gir ikke opp uten kamp
Polak ble draftet i sjette runde i 2004, av St. Louis Blues. Han debuterte for Missouri-laget i 2006/7-sesongen, da han fikk 19 matcher for Blues og spilte 53 for Peoria Rivermen i AHL.

Forrige sesong så det lenge ut til at han ikke skulle få sjansen til å spille i NHL. Polak brakk beinet under en sluttspillkamp mot Washington Capitals i 2017. Han måtte opereres og trengte sommermånedene til rehabilitering.

Maple Leafs ga ham ikke ny kontrakt, men lot ham være med på treninger. Polak valgte å takke ja til dette. Mens familien var hjemme i Tsjekkia, jobbet backen for å komme tilbake på gammelt nivå og ventet tålmodig på at et lag skulle trenge en back som ham.

Først etter seks ukers trening sammen med Toronto-laget, i oktober, kom et kontraktstilbud på bordet. Da var det fra nettopp Toronto Maple Leafs. Det endte med at Roman Polak spilte 54 grunnseriekamper forrige sesong.

En slik jernvilje er nok også et positivt bidrag i en garderobe som kommende sesong vil inkludere det unge stjerneskuddet Miro Heiskanen, pluss nevnte Honka og det litt eldre, men fremdeles relativt uerfarne Esa Lindell og Stephen Johns.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar