Slik kan Zuccarello argumentere for at han fortjener 300 millioner

Mats Zuccarello debuterte for Dallas Stars med scoring. Foto: Jon Durr / USA Today Sports / NTB scanpix

Mats Zuccarellos agent skal forhandle med interesserte klubber i NHL.

Tiden er inne for Craig Oster til å tjene penger for Mats Zuccarello. Nordmannens kontrakt er fullført. Den var på 4,5 millioner dollar over fire år og ble inngått med New York Rangers i 2015, og den ble avsluttet mens nordmannen var en del av Dallas Stars.

Stars-manager Jim Nill ønsker å beholde Zuccarello og har enerett på å forhandle med ham fram til klokken 18.01 søndag 23. juni. Da begynner det som kalles «intervjuperioden», hvor kommende «unrestricted free agents» (UFA) kan gå inn i samtaler med alle lag i NHL.

Uansett om forhandlingene kun blir med Dallas Stars eller om andre interesserte klubber får legge fram sine argumenter og tilbud før Mats Zuccarello bestemmer seg, vil argumentene til Craig Oster stort sett være de samme.

Først kan vi etablere utgangspunktet:

Mats Zuccarello tjente 4,5 millioner dollar denne sesongen.

Nordmannen er 31 år, fyller 32 før neste sesong starter og gjorde tolv mål og 40 poeng på 48 kamper denne sesongen. Det gir et snitt på 0,83 poeng per kamp. Han gjorde fire mål og elleve poeng på 13 kamper i sluttspillet.

De fem sesongene før denne gjorde Zuccarello henholdsvis 0,77 poeng, 0,63 poeng, 0,75 poeng, 0,74 poeng og 0,66 poeng.

Denne sesongen spilte han i gjennomsnitt 19,49 minutter per kamp i grunnserien. Det er nesten et minutt mer enn forrige sesong, da han fikk 18:44 minutter per match.

Istid
Hvem treneren velger å gi mest istid, er en klar indikasjon på hvilke spillere en trener anser som best. Zuccarello var den mest brukte forwarden i New York Rangers i spill fem mot fem denne sesongen, med 14:25 minutter per kamp (Mika Zibanejad hadde nøyaktig det samme).

Faktisk har Zuccarello vært nummer én i New York Rangers i istid per kamp i fem mot fem hver eneste sesong siden 2014/15.

Istiden i Dallas Stars er vanskeligere å bruke som argument, for den er redusert på grunn av armbruddet Zuccarello ble påført i debuten mot Chicago Blackhawks 24. februar.

Zuccarello var ikke frisk da han spilte for Dallas i sluttspillet. Etter at Stars slo ut Nashville Predators i første runde, brukte han venstrehånden til å håndhilse på Nashville-spillerne.

Etter at Dallas ble slått ut, avslørte Zuccarello overfor Nitten.no og VG at han både hadde frosset ned armen mellom kampene og fikk sprøyter med smertestillende for å klare å spille.

Craig Oster vil selvfølgelig påpeke at Zuccarello trosset smertene, ofret seg for lagets beste og attpåtil ble lagets beste poengplukker i sluttspillet med 11 poeng på 13 kamper. Tyler Seguin gjorde like mange poeng, men han spilte fire minutter mer per kamp.

Poengproduksjon
Hvilket fører oss over til neste punkt: Poengproduksjon.

Mats Zuccarello gjorde 2,63 poeng per 60 minutter i spill fem mot fem for Dallas Stars i sluttspillet. Han var klubbens beste spiller på dette feltet. Seguin var nummer to med 2,5 poeng per 60, mens nummer tre lå under 2,0 poeng per 60. Jamie Benn endte på 1,98.

Poengproduksjonen til Zuccarello lå betydelig lavere i New York Rangers denne sesongen. Der gjorde han 1,9 poeng per 60 minutter istid i spill fem mot fem. Dette kan Oster velge å forklare med at Zuccarello var frustrert over behandlingen han fikk i Rangers og at dette påvirket spillet hans.

Newport Sports Managements agent må først avveie de potensielle fordelene og ulempene ved å legge dette fram på forhandlingsbordet. Ja, det kan forsvare lavere produksjon, men det kan også tolkes som et tegn med mental svakhet. Det er tryggere å argumentere med at den økte produksjonen i Dallas sammenlignet med Rangers skyldes at Zuccarello fikk spille i rekke med spillere på sitt eget nivå da han kom til Stars.

Et meget sterkt argument for Zuccarello, er at han var beste poengplukker i New York Rangers i fire av de fem siste sesongenen.

Mats Zuccarello skyter mot Jordan Binnington. Foto: AP Photo/Jeff Roberson

Vi kan plusse på et økonomisk argument også: Økt draktsalg. Mats Zuccarello var en publikumsfavoritt i New York og har allerede blitt det i Dallas også. Hans drakt har i flere år vært blant bestselgerne i NHL.

Karrierevarighet
Alderen til Mats Zuccarello vil bli et tema under forhandlingene. Han fyller 32 år i september, altså før neste sesong starter. Det vil klubbene bruke som et argument for å inngå en kontrakt på to eller tre sesonger.

Her finnes det imidlertid også argumenter som Zuccarello og hans team kan bruke til å forhandle fram en kontrakt på fem eller seks års varighet.

NHL-debuten kom ikke før Zuccarello hadde fylt 23 år. Hans første fulle sesong kom da han var 26 år.

Grunnserien i NHL består av 82 kamper som spilles over cirka 190 dager. Så kommer eventuelle sluttspillkamper i tillegg. Dette er en ekstrem påkjenning for kroppen. Det taler derfor til Zuccarellos fordel nå at han kom inn i ligaen så sent.

Det finnes mange eksempler på at spillere med omtrent samme fysiske forutsetninger som Zuccarello kan prestere på veldig høyt nivå til man har passert 35 år og faktisk også opp mot 40-årsalderen.

Martin St. Louis var 25 år gammel før han fikk sin første hele sesong i NHL. Han leverte mer enn ett poeng per kamp i NHL som 37-åring og nesten et poeng per kamp som 38-åring. Selv som 39-åring gjorde han 52 poeng på 74 kamper.

Ray Whitney gjorde 77 poeng på 82 kamper som 39-åring i 2012.

Vjatsjeslav Kozlov kom inn i NHL på heltid som 21-åring, og leverte cirka ett poeng per kamp til og med fylte 36 år. Mark Recchi gjorde det til han var 40.

Mats Zuccarello har så langt vist at han takler påkjenningen av det ekstreme kampprogrammet og den fysiske spillestilen i NHL godt. Han har fem strake sesonger med minst 77 kamper i grunnserien, før han denne sesongen pådro seg en skade både før og etter jul som holdt ham nede i 48 grunnseriematcher.

Sammenlignbare kontrakter
Vi har nå etablert tre viktige faktum: Mats Zuccarello var den spilleren som ble brukt mest i New York Rangers, både av Alain Vigneaul og David Quinn, han var lagets beste poengplukker fire av de fem siste hele sesongene han tilbrakte i klubben, og han gjorde flest poeng av Dallas Stars-spillerne i sluttspillet denne våren.

De beste forwardene i Dallas Stars tjener 9,5 millioner per sesong (Jamie Benn), 6,25 millioner (Alexander Radulov) og 9,85 millioner (Tyler Seguin med sin nye kontrakt, som gjelder fra 1. juli av).

Esa Lindell, Jamie Benn og Alexander Radulov i Dallas Stars. Foto: Jim Mone / AP / NTB scanpix

Radulov er spesielt interessant. Han gjorde 54 poeng på 76 kamper for Montreal Canadiens sesongen før Dallas Stars ga ham en femårskontrakt verdt 6,25 millioner dollar per sesong. 54 poeng på 76 kamper tilsvarer 0,71 poeng per kamp. Radulov fylte 31 år to dager etter at han signerte denne avtalen.

Hvis Dallas Stars virkelig ønsker å beholde Zuccarello, bør tilbudet fra texasklubben til slutt lande i dette området, altså rundt 6,25 millioner dollar per sesong i fem år. Det innebærer en totalverdi på 31,25 millioner dollar, eller 272,5 millioner norske kroner.

Vi kan også sammenligne med et par andre kontrakter som de siste årene er inngått med spillere på omtrent samme alder og med omtrent samme produksjon som Zuccarello.

To måneder før han fylte 30 år, signerte Max Pacioretty en fireårskontrakt med Vegas Golden Knights verdt sju millioner dollar per sesong, eller 28 millioner dollar totalt. Han hadde da gjort tre sesnger på rad med rundt 0,8 poeng per kamp, men falt til 0,58 per kamp den siste sesongen før kontrakten ble forhandlet fram.

Pacioretty scorer flere mål enn Zuccarello, men de er nokså nær hverandre i alder og poengproduksjon. Zuccarello er dessuten en spilldriver, mens Pacioretty i større grad virker avhengig av gode rekkekamerater, uten at jeg har sjekket om tallgrunnlaget støtter den teorien.

James Neal født samme år og måned som Zuccarello, og ble belønnet av Calgary Flames med en kontrakt verdt 5,75 millioner dollar per sesong i fem år etter en sesong hvor han gjorde 44 poeng på 71 kamper (0,62 per kamp) for Vegas Golden Knights.

Færre langtidskontrakter
Generelt er lagene i NHL blitt forsiktige med å dele ut langtidskontrakter til free agents på feil side av 30. Neal fikk fem år av Calgary, men Tyler Bozak (32 år da kontrakten ble signert) og Paul Stastny (32) fikk bare tre år. Patric Hörnqvist (31) fikk i februar 2018 fem år av Pittsburgh Penguins.

Hvis vi går tilbake tre år i tid, til 2016, ser vi at David Backes (32) og Franz Nielsen (32) begge fikk seksårskontrakter. Da fikk også Loui Eriksson (30) seks år av Vancouver Canucks.

Ingen av disse spillerne kan brukes som argumenter for at langtidskontrakter er en god idé. Men dette er også større og tyngre spillere enn Mats Zuccarello, noe som kan ha en negativ påvirkning på hvor mange års «holdbarhetsdato» de har.

I sum ser det ut til at Alexander Radulovs kontrakt med Dallas Stars er et godt utgangspunkt for hva Mats Zuccarello realistisk sett kan forvente på markedet i NHL i dag.

Nettstedet evolving-hockey.com har en modell som regner ut sannsynlig lønn og kontraktslengde for spillere i NHL. Deres modell lander på at Zuccarello sannsynligvis vil få 6,2 millioner dollar i årslønn, og forteller også at det er sannsynligheten er 31,2 prosent for at kontrakten blir på fire år og 28,6 prosent for at den blir på fem år. Deres modell tilsier at det er 18 prosent sannsynlighet for at kontrakten bare blir på tre år, mens øvrige kontraktslengder alle har en sannsynlighet på under 7,5 prosent.

6,2 millioner dollar over fire år gir en totalverdi på 24,8 millioner dollar, eller 216 millioner norske kroner.

Om framtiden til Mats Zuccarello

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar