Slik klarte Carey Price å finne veien tilbake til elitenivå

Carey Price kaster en puck til en fan i Bell Centre. Foto: Eric Bolte / USA TODAY Sports / NTB scanpix

Carey Price hadde i fjor sin dårligste sesong i karrieren, og etter en dårlig start også denne sesongen, lurte mange lurte på om Price noen gang ville finne tilbake til toppformen. Gjennom tålmodighet og små forandringer i sin spillestil, er han nok en gang tilbake som en av NHLs beste keepere.

Carey Price hadde i sesongen 17/18 et snitt på 3,11 mål imot per kamp og en redningsprosent på nøyaktig 90,0 prosent. Dette er noe helt annet enn vi er vant til å se i fra den storvokste keeperen fra Canada.

Etter sin dårlige sesong i fjor håpet både Price og Montreal Canadiens at han igjen skulle finne tilbake til gamle takter. Takter som har gitt ham både Vezina og Hart Trophy.

Dessverre så det lenge ut til at dette skulle bli nok en skuffende sesong for stjernekeeperen.

Om vi ser tilbake i tid, nærmere sagt til slutten av november, hadde han en redningsprosent på 89,7% og slapp i snitt inn 3,11 mål per kamp. Altså et enda lavere resultat enn året før, og mildt sagt skuffende for en keeper som tjener 10,5 millioner dollar i snitt per sesong.

Åtteårskontrakt
Helt siden Price tok NHL med storm for litt over ti år siden, har han vært regnet som en av NHLs beste keepere. De siste årene har han har også vært det klare førstevalget i Canadas mål.

Når Price spiller på toppnivå, er det få keepere som kan måle seg med hans kvaliteter, og hans evne til å plassere seg riktig i mål kan få selv de vanskeligste redninger til å se enkle ut.

Det var med andre ord ikke helt ufortjent da Price før sesongen i fjor signerte en åtteårsavtale til en verdi av 84 millioner dollar. Kontrakten – som har et snitt på 10,5 millioner per sesong – startet sesongen 17/18, og strekker seg til sesongen 25/26.

Lønnen hans utgjør i dag drøyt 13 prosent av lagets lønnstak på 79 millioner dollar. Med tanke på at det gjenstår nesten syv år av kontrakten, var det ikke akkurat et drømmescenario for Montreal da resultatene til Price begynte å stupe.

I intervju med TSN antydet Price at problemet sitter i «topplokket».  Price mener altså at det har vært det mentale som har spilt ham et puss, og er noe av grunnen til de skuffende resultatene. Han har derfor jobbet tett med målvakts-trener Stéphane Waite for å finne ut av problemene og få han tilbake på rett spor.

Har gjort justeringer på spillestilen
Det skulle imidlertid vise seg at det er mer enn bare det mentale Price og Waite har jobbet med for igjen å finne tilbake til storformen.

Price har i løpet av det siste året gjort små, men tydelige justeringer i sin spillestil, alt for å utvikle sitt spill. Den største og mest markante endringen er at han har en mer stående og litt tettere utgangsposisjon. Samtidig har han trukket seg noen centimeter tilbake mot mål.

Her er et eksempel:

Price i 2018. Skjermdump fra Youtube
Price i 2017. Skjermdump fra YouTube

Bildet øverst er fra en trening i november 2018, det nederste fra november 2017. Bildene er altså med cirka et års mellomrom og i nærmest tilsvarende situasjon.

På det øverste bildet har Price gått tilbake til en utgangsposisjon som ligner mer på den han hadde for noen år tilbake. Han har et høyt utgangspunkt, selv om spilleren her allerede har skutt pucken. Vi kan også se at Price har begge skøytene sine i kontakt med målgården – noe som i de fleste tilfeller blir sett på som en god ting når skuddet kommer fra avstand.

Om vi så ser på det nederste bildet, kan vi se at Price er i en helt annen utgangsstilling. Vi ser at Price står i en mye dypere stilling og med begge skøytene utenfor målgården. (Til Price sitt forsvar er det normalt for keeper å synke dypere desto nærmere keeper er til puck eller spiller. I denne situasjonen er spiller noe nærmere mål, men ikke nok til at det skal utgjøre en vesentlig forskjell)

Det høres kanskje ikke stort ut, men utgangsposisjonen til en keeper har mye å si for hvordan han klarer bevege seg videre.

– Ved å ha føttene langt fra hverandre, har man i mange tilfeller «låst» seg til skuddet, sier Price i et Intervju med NHL. Naturlig nok er det vanskeligere å gjøre en lang forflytning hvis benet allerede er strukket langt ut, fortsetter han.

Price har et poeng.

Om vi ser på det biomekaniske, er det vanskeligere å få kraft i frasparket dersom benet allerede er strukket ut og med lite bøy.

Hvis du er usikker på forskjellen, kan du gjøre et eksperiment: Gjør to spensthopp. Først et med svikt i knærne, og det andre med strake ben. Hoppet du høyest med eller uten svikt?

Noe annet som er verdt å merke seg, er hvor langt ut han står i 2017.

Med tanke på at spilleren i denne situasjonen er en meter nærmere, skulle Price i teorien stått noen centimeter lenger inn mot mål, men her ser vi det motsatte. På de to bildene kan vi se at Price i 2017 står noen desimeter lenger ut, altså en litt mer aggressiv spillestil.

At Price står lenger ut betyr også at han vil få lenger vei tilbake til mål dersom han slipper en retur, eller spilleren sender pucken.

Muligens er det faktum at han har funnet tilbake sin «gamle» stil, som gir Price den tryggheten han trenger for at det mentale skal falle på plass.

Har hvilt seg i form
Hvile kan også være en faktor som har hjulpet Price den siste tiden.

Price har gjennom sin til i NHL, flere sesonger med over 60 kamper, pluss eventuelle sluttspillkamper.

Faktum er at Price – til tross for flere skadeavbrekk – har rukket å notere seg for 656 kamper i NHL. Om vi ser bort fra denne sesongen, gir det et snitt på nesten 62 kamper per sesong, inkludert lockoutsesongen.

Denne sesongen har Price spilt i 38 av Montreals 51 kamper, og startet 37 av dem. Hans kollega, Antti Niemi, har bare spilt fjorten. Hvis det fortsetter i samme takt, er Price godt på vei til en ny sesong med over 60 kamper.

Å spille så mange kamper, i tillegg til vanlige treninger og morgentreninger før kamp, sliter naturligvis på kroppen. I tillegg kommer reiser, noe som gir mindre tid til å restituere mellom kamper.

Senest i sesember var han igjen ute 10 dager med det Montreal omtalte som en «Lower-body irritation» (klubbene i NHL opplyser sjelden hva en spillers konkrete skade er, men klassifiserer skadene offentlig som enten «upper body» eller «lower body».

Siden den gang har Montreal gitt ham mer hvile og tid til å «rehabilitere». Montreal lar Niemi spille noen flere kamper, og Montreal har gitt Price egne «terapidager» for å holde seg frisk og rask. Price valgte også å takke nei til deltagelse i All Star-kampen.

Kanskje er det den ekstra hvilen som gjør underverker for Price. Kanskje er det et samspill mellom den ekstra hvilen og de små justeringene Price har tilført i sitt spill. Uansett hva det er, så ser det i hvert fall ut til å gi resultater.

Nå er han tilbake i toppen av NHL. Price har siden desember den fjerde høyeste redningsprosenten av keepere som har spilt minst ti kamper, med sine 93,3%.

Etter 38 kamper har han nå 91,5% i redningsprosent og slipper inn 2,56 mål i snitt per kamp. Betydelig bedre enn de 89,7% og 3,11 i snitt han hadde i november.

avatar

Tidligere keeper med erfaring fra Get-ligaen (to sesonger) og 1. divisjon. Spilte for Frisk, Tønsberg, Ringerike og Grüner. Praktikant hos Nitten.no.

Legg igjen en kommentar