Slik ønsker Truls Navestad å gjenreise Stjernen

Styreleder Truls Navestad (til venstre) og sportssjef Darren Treloar (til høyre) håper å hjelpe Stjernen tilbake til toppsjiktet i norsk ishockey. Foto: Stjernen.no

Den tidligere Stjernen-spilleren Truls Navestad (til venstre) er blitt styreleder og skal lede arbeidet med å få Fredrikstad tilbake i toppen av norsk ishockey.

36-åringen ble hentet opp på A-laget til Stjernen som 15-åring og spilte på det norske U-landslaget, men la opp som 26-åring etter 217 seriematcher og 91 poeng for hjembyen sin.

Nå er han tilbake som styreleder i klubben, etter å ha blitt millionær på å bygge opp omsorgsfirmaet Heimta.

Stjernen vil se helt annerledes ut i 2019/20-sesongen enn klubben gjorde foregående sesong. I tillegg til ny styreleder, har klubben en ny sportssjef i Darren Treloar (til høyre på bildet øverst), en ny trener i René Hansen og en ny økonomisk hverdag, ettersom aksjeselskapet Stjernen AS er opprettet og har tilført klubben midler nok til å slette gjelden på 1,5 millioner kroner og gi den daglige administrasjonen likviditet å jobbe med.

Lagbyggingen er også godt i gang, i første omgang med fokus på lokale spillere.

Truls Navestad deler mer enn gjerne tankene sine om klubbens framtid med Nitten.no.

– Det ser ut til at dere nå fokuserer kraftig på å forankre Stjernen som Fredrikstads lag, gjennom å hente inn lokal trener, signere lokale spillere og ikke minst gjennom å understreke at de er lokale i all kommunikasjon. Hvorfor er dette viktig for dere?

– Jeg mener i utgangspunktet at det er den måten man må gjøre det på, både for å overleve, men også for å utvikle deg som klubb. Først og fremst handler det om økonomi, men det handler også om å bygge en stamme. Vi har ikke råd til å hente den utenfra. Vi er heller ikke interessert i å være en farmerklubb som utvikler spillere for andre lag. Hvis spillere som ikke er gode nok for de aller beste lagene, blir gode nok hos oss, reiser de gjerne tilbake til moderklubbene sine. Det er en del av dette. Samtidig tror vi også at vi det med lokal forankring er lettere å bygge et lag og et samhold. Det er noe Stjernen har vært god på tidligere, den identiteten vi kanskje har mistet de siste årene. Dette var Stjernen god på den gang vi var gode, sier Navestad til Nitten.no.

– Sparta har gjort noe tilsvarende den siste tiden. Er dette noe dere har kikket på?

– Det gjør vondt å si at man har sett hva Sparta har gjort, men Sarpsborg har både i fotball og ishockey vært flinke der de siste årene til å ha en sånn tilnærming og til å bygge sten på sten med tålmodighet. I Fredrikstad har man nok kastet bort litt penger på å forsøke å komme seg raskere opp og frem. Men dette er ikke egentlig noe vi har oppdaget nå. Jeg mener at dette er helt naturlig og at det er dit vi skal.

– Med tanke på å lokke til seg tilskuere, er det kanskje ikke feil å satse på større lokal forankring?

– Nei, jeg tror det er viktig. Som sagt er det tradisjon i byen her å gjøre det. Stjernen har fått fram gode spillere. Jeg var med selv et av de siste årene som Stjernen var gode og hadde mange bra spillere, men da manglet vi også tilskuere. Det var et lag som hadde lokal forankring, og vi tapte vel semifinalen på målstreken, men vi trakk ikke mer enn 1500 tilskuere. Det som mangler på de siste hundre tilskuerne, er nok å ha en rett miks. Det holder ikke å bare ha lokale spillere. Det holder ikke bare å kjøpe inn spillere, heller. Du må ha den rette miksen. Det tror jeg publikum her krever.

René Hansen overtar som Stjernen-trener

– Hvordan går arbeidet med ny arena?

– De (kommunen, red.anm.) sier 2022. Og det sa de sist også, at det står de på. Det er vel utlyst en arkitektkonkurranse nå, hvor man må levere inn forslag i løpet av sommeren, så det går sin gang, det, altså. Vi har en egen gruppe her. Vi er ikke en part i arkitektkonkurransen, men vi har et samarbeid med kommunen og vil komme inn etterpå, uten at jeg kan detaljene her. Dette er veldig viktig, selvfølgelig, men samtidig må vi konsentrere oss om der vi er. Vi kan ikke legge oss ned og dø. Vi må heve sport og vi må skape noe der vi er. Det er ikke sånn at det er umulig å gå i Stjernehallen. Selv om det finnes andre arenaer som har bedre fasiliteter, kan det være morsomt å gå i Stjernehallen hvis vi har et bra ishockeylag. Det er jeg helt overbevist om. Jeg tror ikke at folk er så fine på det at de ikke kan gå opp hit i et par timer.

– Hvorfor går du inn i Stjernen? Ser du på Stjernen som et kjærlighetsprosjekt eller en god investering, eller tror du at det kan være begge deler?

– En god investering tror jeg ikke at det er. Det er det ikke. Nei, jeg vet ikke. Stjernen har jobbet bra i mange år, har økt omsetningen litt etter litt, har fått ned gjelden litt etter litt, men det blir en sånn hånd-til-munn-greie hele tiden. Vi kommer ikke over det siste steget. Det der er vanskelig. Man har levert jevnt dårlig sportslig hele veien. Det er vel det ene løftet, å få til det som jeg tror vi kan bygge videre på … Hvis vi får opp det sportslige, så kommer det flere mennesker og det blir mer interesse … Hvis vi jobber langsiktig og målrettet … Det blir ikke noen fest her kommende sesong, vi vinner ikke noe NM-gull her, men det skal være underholdende å komme for å se på oss likevel. Vi skal kunne slå alle lag. Det er det som er spennende med ishockey. Det er mulig å få til uten enorme midler. Svaret er at jeg vet ikke helt, men det er et eller annet med at jeg synes vi må få til noe bedre enn det man har levert de siste ti årene. Det er vel egentlig svaret på det.

– Stjernen begynte å få rykte på seg for å være en av de dårligst drevne klubbene i Get-ligaen. Er det kanskje litt av motivasjonen – at du har lyst til å sørge for at den i det minste er bra drevet?

– Jeg har ikke vært involvert i Stjernen ishockey de siste elleve årene, så om det stemmer eller ikke, synes jeg er vanskelig å svare på. Det jeg kan se, er at man har jobbet bra, man har jobbet hardt, men det har vært såpass presset på midler at det har vært vrient. Jeg mener at den retningen vi tar nå, for de aller fleste idrettsklubber i Norge, er veien å gå. Det gjelder samtidig å gjøre det også, ikke bare si det. Det er mange som bare sier det. Nå har vi også fått inn en trener med lokal forankring, som har hjerte for klubben og ikke bare skal bygge sin egen CV. Du kan komme et godt stykke med å ha en rød tråd i det. Så kommer økonomien inn igjen. Nå satser vi på de egenutviklede spillerne våre, men etter hvert som de vokser, må vi skrive langtidskontrakter med dem, så vi ikke mister dem og må starte helt på nytt igjen. Vi må også ha inn noen importer som trekker folk til hallen og bidrar til å utvikle de unge spillerne. Det koster også penger. Det er dette man ikke har klart å få til, både å betale ned gjeld og investere og kanskje ha en plan. Det er det jeg tenker har manglet.

– Vi ser hvordan Narvik og Ringerike Panthers tenker, hvor de skal ha lavere kostnader enn inntekter og bygge over tid, sånn at når de først har bygd et konkurransedyktig lag, vil de være det i mange år. Er det noe sånt du tenker med Stjernen?

– Absolutt! Det går an å kjøpe seg et bra lag i Norge og komme høyt opp på tabellen, men da må du være villig til å kjøpe det over lang tid. Det er da det koster penger. Det koster ikke nødvendigvis så mye for ett år, men hvis du skal gjøre det samme i 6-7 år, begynner det å bli kostnader. Vi tenker at det ønsker vi ikke, det er ikke riktig. Hvis man vil tenke langsiktig, må man bygge sten for sten, og det er der egenproduksjon og den lokale tilhørigheten kommer inn. Det er jo der Stjernen tidligere har vært veldig bra. Vi har en velfungerende ungdomsavdeling, vil jeg påstå. Vi har spillere i de fleste kullene som er kapable til å ta steget opp, sier Navestad til Nitten.no.

Han trekker parallellen til da man forsøkte å bygge et topplag i Bergen uten å ha en ungdomsavdeling på plass. Det tar gjerne 10-15 år å bygge opp det. I mellomtiden må man hente alle spillerne sine fra andre klubber. Det koster penger.

– Det er det som er årsaken til at vi ikke ligger helt med brukket rygg, at vi faktisk har spillere å ta av i en ungdomsavdeling, noe som gjør at det neste steget ikke er så langt. Det er vel også forskjellen, vil jeg påstå, på Stjernen og Ringerike eller Narvik. Vi er ikke gode nok som lag nedover på alderstrinnene, men vi har enkeltspillere på de fleste kull som kan bli Get-spillere.

Spillerne visste ikke om alvoret i Stjernen før lokalavisen omtalte krisen

– Hva synes du om at Norges Ishockeyforbund har gitt Stjernen tre poeng i trekk for kommende sesong?

– Jeg tenker ikke noe annet enn at regler er regler. Det er sånn det er. Jeg er selvfølgelig ikke glad for at Stjernen er i den situasjonen, men vi får passe på at det ikke skjer igjen.

– Stjernen AS tilfører midler for å sikre klubben positiv egenkapital og likviditet. Tror du det blir nødvendig å sprøyte inn ekstern kapital flere ganger før den nye arenaen står klar og forutsetningene endres?

– Vi har lagt en femårsplan og fordelt utover etter de prioriteringene vi ønsker. Det meste går til sport. Vi må heve det sportslige produktet. Det blir fortsatt lettbent hos oss, ingen kjøpsfest på noen områder, men vi må tilføre sport og øke den satsingen og det produktet. Det vil igjen også øke andre inntekter. Men vi har vært opptatt av å gjøre dette regnestykket nøye og tegne opp et bilde for investorer som skal være så realistisk som mulig. Der mener jeg at vi har gjort et godt stykke arbeid. Det kan godt være at vi må gjøre en emisjon, men det skal ikke være på grunn av at vi får overraskelser. Tallene skal stemme. Investorene skal slippe at vi kommer om to år og sier «Vi trenger seks millioner til». Jeg er opptatt av at det skal være ryddig og tydelig. Tall kan være vanskelig, men vi mener at vi har lagt en nøktern ramme her.

– Hvordan opplever du at hockeymiljøet i Fredrikstad tar imot deg og «Nye Stjernen»?

– Jeg opplever at det er positivitet rundt klubben nå. Vi har jo fått på plass en del ting. Det er positive ting som skjer. Vi har landet egenkapitalen og løst den utfordringen. Vi har fått på plass en trener, vi jobber med daglig leder, vi har signert opp de fleste lokale spillerne og den stammen vi ønsker å bygge laget rundt. Jeg synes vi har blitt tatt godt imot. Men det handler om å vinne ishockeykamper også. Hvis vi havner på tiendeplass, vil det ikke være så mye positivitet til verken Stjernen eller meg, og det er sånn det skal være, tenker jeg. Vi lover verken gull eller grønne skoger nå, men vi skal ta steg for steg og holde det vi sier. Det er det viktige prinsippet. Vi har kanskje avveket litt for mye. Jeg har forståelse for det når man står og stamper, men å følge den planen vi har, tror jeg kanskje er det aller viktigste vi gjør.

– Selv om man må være nøktern, er vel fortsatt nedrykk ganske katastrofalt? Hvor mye ser dere på det som skjer i Grüner og Narvik og andre lag med tanke på viktigheten av å holde dem bak seg?

– For å være helt ærlig, ser jeg ikke på noen andre lag. Det er jo selvfølgelig en dynamikk i dette, man må se på andre lag også, men i utgangspunktet er jeg trygg på at vi ikke havner der. Jeg er trygg på at vi ikke kommer til å ligge helt å bunnen. Jeg er ikke bekymret for det. Nå har vi fått ja fra klubben og midler gjennom budsjettet til å hente importer. Vi har vært tydelige på at vi vil ha importer på et annet nivå enn vi har hatt tidligere. Man må selvsagt treffe på det. I utgangspunktet tror jeg ikke vi er et lag som skal kunne rykke ned, men det kunne sett veldig annerledes ut dersom vi ikke hadde fått inn egenkapital nå. Da ville vi hatt det laveste lønnsbudsjettet, for da måtte vi ha kuttet videre. Det er små marginer fra det ene til det andre, men akkurat nå tenker jeg at vi ikke skal være et lag som ligger helt nedi der.

– Dere håper med andre ord å konkurrere om sluttspillplass?

– Ja, absolutt.

– Darren Treloar og René Hansen er kjente og kjære navn i Fredrikstad. Kan du si noe om disse to valgene?

– Darren var for så vidt der før jeg kom inn, men han har høy arbeidskapasitet, brenner for ishockey og har et godt kontaktnett. Han er også flink når det gjelder utvikling av spillere og har fokus på ferdigheter. Han er også bra på fysisk trening. Han er et godt valg. Han er en rolle som sportssjef både for A-laget og U21. Det synes jeg er veldig bra. Darren har jeg hatt mye kontakt med nå, og han er helt klart en stor ressurs for klubben.

– René er jeg også veldig glad for at vi fikk inn. Han er jo lærer og god på den pedagogiske delen. Han har jobbet på Wang. Hans styrke er at han har jobbet med mange av disse guttene som vi skal bygge laget rundt og som skal bli bærebjelker i framtiden. Han brenner for utvikling og har et hjerte for klubben og kan ta de rette prioriteringene. Det vil alltid være avveininger. Vi som klubb må tenke på begge deler. Vi må gi istid. Vi kan ikke bare slenge på de fem beste til enhver tid. Vi må prioritere fornuftig. Derfor tror jeg er særs viktig med en trener som har et hjerte i klubben. Det ville ha vært mye vanskeligere hvis man henter inn en trener utenfra. Darren mener dessuten at han er den beste treneren vi kunne ha fått tak i, uavhengig av lokal forankring.

Den lokale forankringen gir Stjernen et annet fortrinn som Truls Navestad mener er viktig for å bygge samhold i et lag.

– Da jeg var 15 år og kom opp på A-laget, var jo hele laget her og trente sammen hele sommeren, bortsett fra to spillere. Spillerne var her, trenerne var her. Det jeg ser nå, er at importene reiser hjem, trenerne reiser hjem og mange av de norske reiser hjem til sine byer og du sitter igjen på sommeren med kanskje to eller tre som faktisk spiller i løpet av sesongen, hvis de i det hele tatt er i stallen. Det bygger ikke et lag. Derfor mener jeg at det er viktig med den lokale forankringen. Da får du det samholdet du trenger. Du må selvsagt akseptere at importene reiser hjem, men det er i verste fall bare en fjerdedel av laget, sier Truls Navestad til Nitten.no.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Slik ønsker Truls Navestad å gjenreise Stjernen”

  1. Ekte Stjernen gutt.
    «– Det gjør vondt å si at man har sett hva Sparta har gjort, men Sarpsborg har både i fotball og ishockey vært flinke der de siste årene til å ha en sånn tilnærming og til å bygge sten på sten med tålmodighet.»
    Blir spennende i år når dem endelig har fått bort Gullik. Håper på en bedre sesong fra dems side, sportslig og ikke minst økonomisk. Viktig å ha Stjernen med i toppen av Norsk ishockey, så lenge dem ikke er over Sparta 🙂

Legg igjen en kommentar