Slik ser Söderström på Storhamar-signeringene

Fredrik Söderström ser med glede på utfordringen med å forsvare NM-tittelen. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no
Fredrik Söderström ser med glede på utfordringen med å forsvare NM-tittelen. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Suksesstreneren Fredrik Söderström gir Nitten.no en gjennomgang av sommerens nykommere hos tittelforsvarer Storhamar.

HAMAR (Nitten.no): 41-åringen ledet Storhamar til NM-gull på første forsøk og ble belønnet med tittelen Årets trener i Europa av European Hockey Alliance etterpå. Det er mektig imponerende.

Nå starter jobben med å forsvare tittelen.

Samme dag som Storhamar satte i gang med sesongoppkjøringen, og hadde to-tre tusen tilskuere på plass i CC Amfi for å se den første treningsøkta, tar Fredrik Söderström seg tid til å møte Nitten.no for å snakke om klubbens nye spillere.

Vi snakket om andre ting også, noe dere skal få lese om i senere artikler, men her og nå skal vi servere spørsmål-og-svar-sekvensen som handlet om de nye signeringene og hvilke tanker han gjør seg om dem.

Vår oversikt over alle overgangene i Get-ligaen viser at en rekke spillere har forsvunnet fra stallen som vant i fjor: Kodie Curran (back, Rögle), Mikkel Sørgaard (back, Sparta), Jacob Berglund (forward, Krefeld Pinguine), Robert Hestmann (keeper, Kalmar), Josh Nicholls (forward, Kunlun Red Star), Jørgen Langdalen (forward, Ringerike), Phil Marinaccio (forward, Sønderjyske), Eirik Skadsdammen (forward), Emil Frøshaug (back), Anders Gulliksen (forward), Kenney Morrison (back, HK Nitra), Hampus Gustafsson (forward, Stjernen)

Det er ikke like mange som kommer inn, men navnene er sterke: Patrick Thoresen (forward, SKA St. Petersburg), Eirik Salsten (forward, Stavanger), Joel Johansson (SC Riessersee), Jens Jakobs (forward, AIK), Niklas Fogström (forward, Färjestad).

Spillerstallen: -7
Et dusin spillere har forsvunnet ut, mens fem nye kommer inn. Det trenger en forklaring.

– Det ser kanskje litt merkelig ut. Hvis man ser på antall spillere som har forlatt oss, er det tolv spillere. Og det antallet vi tar inn, er fem eller seks, sier Söderström til Nitten.no.

Han indikerer altså der at Storhamar fremdeles ønsker å hente én spiller til. Det kommer mer om dette senere i denne artikkelen. Og forklaringen på at så mange flere spillere har forlatt klubben enn nye har kommet til, er enkel:

– Det kommer av at forrige sesong fikk vi skader, ganske alvorlige skader, og da hentet vi inn nye.  Så valgte vi å beholde de andre, i håp om at de skulle komme tilbake. Da vi spilte sluttspillet, hadde vi seks spillere på tribunen. Seks bra spillere, som hvilket som helst annet lag i ligaen gjerne ville hatt. Det er ikke optimalt.

– Det er, med fasit i hånd, litt bisart. Men det var også for å være fair. Har du vært med på reisen, skal du få være med hele veien. Så de fikk gå i garderoben og skiftet til drakt når vi skulle ta det jubelbildet her, sier Söderström og peker på bildet av spillergruppen og støtteapparatet på isen med gullhjelmer etter at NM-tittelen ble sikret mot Lillehammer for noen måneder siden.


Storhamar vant sluttspillet forrige sesong. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Hvilken nykommer har du størst forventninger til?

– Jeg skal si det sånn: Det er alltid spennende med de nye navnene. De har man ikke hatt i sin nærhet i nåtid. Jeg har hatt et par av dem tidligere, men det er lenge siden. Det er nysgjerrighet rundt alle. Jeg tenkte på dette i går, for spørsmålet kommer fra alle hold, men jeg kjenner en like stor forventning til om det er en endring hos de spillerne jeg allerede har hatt.

– En type som Christian Bull (21), for eksempel, som hadde en fin kurve forrige sesong og krydret det med et bra VM for et norsk lag som hadde det litt tungt – men han gjorde det bra. Jeg synes han ser i form ut. Alle er for meg nykommere hvert år.

41-åringen fra Leksand er diplomatisk, så han ramser opp alle fem.

– Av de navnene som kommer utenfra: Joel Johansson (28), backen som har vært på reise med Danmark og Tyskland i mange år. Jeg er nysgjerrig på å se hvordan han takler den norske hockeyen. Jeg tror at det er en fordel at han har prøvd seg i Danmark og Tyskland. Jeg tror det er lettere å takle akklimatiseringen til norsk hockey da enn om man kommer direkte fra svensk hockey.

– Andreas Øksnes (27) og Eirik Salsten (24) er to hjemvendte nykommere, som jeg liker. Jeg har sett dem og møtt dem og tenkt at det er for ille at de er i Stavanger og Vålerenga og ikke her. Så tror jeg også at det har vært bra for dem å være andre steder. Det er en risiko når man kommer fra en liten hockeyby. For Salstens del blir han sammenlignet med pappa, og for Øksnes’ er det hjemme med kompiser. Jeg tror at dette har vært godt for dem. Så jeg er spent på hvordan de vil se ut her.

– Niklas Fogström (36) er en spiller jeg har likt i lang tid. Jeg hadde ham for ti år siden og ser på ham som en utdøende art: Den solide toveissenteren. Jeg ser ikke så mange unge sånne i dag. Man er ofte offensivt anlagt eller … Han har de egenskapene som du stoler på i de jevne kampene, når kampen tipper, og du skal forsvare en ledelse. Ikke feig, ikke forsiktig, men smart. Han tror jeg kommer til å bli en balansespiller som blir nyttig for oss.

– Jens Jakobs (33) er urtypen på den spilleren jeg tror kan gå fra svensk hockey til norsk hockey på en vellykket måte. Det er litt mer plass her, det går ikke fullt så fort. Han er en kreativ, offensiv spiller som vet hvordan man gjør mål, hvordan man gjør poeng. Hvis han får være frisk – og han skal bli pappa snart, så det er klart det snurrer i hodet – tror jeg at han kommer til å bli en topp poengmessig spiller.

Tenker mye på førsterekka
– Har du tanker om hvordan førsterekka vil se ut?

– Ja! Er det noe som har snurret i mitt hodet i Sverige, i Spania og i Norge i sommer, så er det nettopp det. Dette slipper man liksom aldri. Jeg vil si at i en førsterekke er nok Patrick Thoresen (34) den som det har vært viktigst for meg å få hjem. Ikke bare fordi han er en sterk, dyktig spiller på høyt nivå, men han har også en personlighet hvor – om det finnes en spiller i garderoben som er tilfreds etter gullet – som kommer til å si ifra med all mulig tydelighet at det ikke er greit. Han har en ekstremt kraft. For meg er han en ledende spiller. Vi har ikke valgt kaptein, men det føles logisk at han skal være der.

– Om jeg leker med en tanke, for å ha noe å starte med, så kan du si at du skal ha Jens med Patrick og Fogström i midten. Den tror jeg vil være en bra rekke i norsk hockey.

– Hvordan velger dere kaptein?

– Jeg tror at det finnes lag som bruker spillergruppen og lar dem stemme anonymt. Jeg har selv gjort det. Skriv tre navn på en lapp og brett den sammen. Jeg mener at jeg har ti potensielle kapteiner her, for vi har mange rutinerte karer her. I vårt tilfelle er det (assistenttrener) Alexander Sundström og jeg. Vi begynte å snakke om det her om dagen, for det føles meningsløst å vente.

– Christian Larrivee hadde kapteinsrollen da jeg kom hit, men sa selv at han syntes det var tøft. Enkelte legger for mye på sine egne skuldrer. Patrick kan ta på seg dette. Han er en veldig sterk, direkte og ærlig person. Han hadde også C-en før han dro i fjor. Det må være en som er komfortabel med det. Det trenger ikke å være den som er best, men bør være en som har en trygg plass i laget. Det er også litt spesielt å ha kapteinsvervet på Hamar, for her er folk veldig «på». Går det tungt, og det kommer sikkert perioder denne sesongen hvor vi ikke vinner alt, hvordan håndterer man det? Der tror jeg Patrick er som best, når det blåser som mest.

– I fjor gjorde vi, til manges overraskelse, Kodie Curran til kaptein. Jeg tror at vi gjorde rett. Det er litt uvanlig å velge en import, og en som ikke snakker norsk, men han tok såpass mye plass at det var like greit at han fikk C-en. Ellers kunne han ha havnet i konflikt. Det hender jo i hockey at det blir for mange sterke personligheter.


Fredrik Söderström vant NM-tittelen på første forsøk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

På keepersiden har Storhamar mistet Robert Hestmann til Kalmar. 30-åringen fra Lørenskog leverte bunnsolide 1,73 i innslupne mål per kamp og 92,5 i redningsprosent i de elleve matchene han sto forrige sesong. Jonas Strand (20) er ny andremålvakt bak Oskar Östlund. Strand var på utlån forrige sesong.

– Jonas Strand var med oss på slutten av forrige sesong. Vi hadde plassert ham i Gjøvik. Det er en ung gutt som kommer fra Trondheim og har vært rundt litt i svensk hockey. Han har vært i junioravdelingen. Vi gjorde et valg, også økonomisk, vi hadde Robert Hestmann som har gått til Kalmar. Vi hadde ikke råd til å ha begge to. Da gjorde vi en forynging. Da tok vi inn Jonas, som har potensial. Men Oskar vokste og var ligaens beste keeper forrige sesong, synes jeg. Han var viktig for oss. At han er nummer én, er vel ingen hemmelighet, men vi vil ha en nummer to som utfordrer og er med.

– Hvis han kommer inn og står en kjempekamp, er det likevel rett ut igjen etterpå?

– Det synes jeg er et relevant spørsmål. I hele mitt lederskap skal man ikke kunne ta plassen for gitt. Jeg tror på konkurranse og at alle skal konkurrere på like vilkår. Jeg skal være forsiktig med å si at Oskar kommer til å stå alt. Vi kommer til å trenge Jonas og vi kommer til å matche inn ham. Vi får se hvor mye det blir. Det overlater jeg til ham. Tar han sjansen, så beholder han den, for all del. Det trenger også Oskar. Jeg tror ikke at han har godt å vite at han alltid får stå. Han trenger en som blåser ham i nakken.

Vanskelig å erstatte Curran
Samtalen vår på Söderströms kontor glir over i andre temaer, men vi penser etter hvert inn på nykommer-sporet igjen. Det viser seg komplisert å holde samtalen på rett spor når to personer som elsker detaljene i denne vakre sporten sitter ved samme bord og har god tid. Vi kommer tilbake til Joel Johansson, som var det første navnet Söderström nevnte på mitt spørsmål om hvilken nykommer han har størst forventninger til.

– Joels bror Linus Johansson var jo her for fire-fem sesonger siden, og har senere vært i Mora, i Djurgården og har nå signert for Färjestad. En publikumsfavoritt. Jeg har selv hatt ham i svensk hockey en liten periode og vet at det er en veldig behagelig og fin gutt, som var suksessrik her. Dette er hans storebror. En solid, ganske storvokst back. Har gode ferdigheter, er bra med pucken, kommer fra Trojas virksomhet i svensk hockey, som i løpet av årene har fått opp ganske mange bra spillere.

– Jeg forsøkte faktisk å få ham til Oskarshamn tidligere. Han har vært i Danmark og Tyskland noen år. Han har fått en erfaring av å være ute i verden. Det tror jeg ikke at man skal undervurdere. Navnet hans dukket opp etter at den tyske klubben fikk økonomiske problemer. Vi fikk en bra følelse for ham. Vi snakket sammen og ble enige. Han dukket opp her i helgen og ga et bra inntrykk. En stabil person.

– En fin bekreftelse for Storhamar også, når han kommer hit etter at broren har vært her?

– Det er sant. Jeg spurte ham faktisk om han hadde vært her, og han fortalte at han hadde vært på besøk her en drøy uke. Han syntes det var en herlig innramming rundt kampene og sa også at han hadde møtt bra folk. Linus er jo en av våre beste ambassadører. Det er absolutt et bevis på at klubben og byen har vært flink til å ta vare på spillerne.

– Hva mer kan du fortelle om den andre backen som kommer inn, som dere har hatt her før?

– Andreas Øksnes. Fysisk veltrent. Hockeygutt fullt ut. Formet og fostret her, med alt det innebærer. Jeg kan ikke hele historien, men da (Aleksandr) Smirnov var trener her, så ble det vel kanskje spilt på en måte som ikke var til hans fordel. Da valgte han Vålerenga. Jeg vil vel mene at man iblant må utenfor 50-skiltene for å se verden.  Jeg tror at det har vært bra for ham.

– Vi var i kontakt med ham da jeg kom, allerede før forrige sesong, men han har en samboer (Mina Kjørum, red.anm.) som er en god fotballspiller som holdt til i Oslo. Nå spiller hun i Fart. Så nå er han her. Det føles som at han har fått en ny tenning av å komme hjem. Det virker bra, synes jeg. Vi skal ta vare på de hamarguttene som fins.

– Er det viktig å ikke ha for stor turnover på backplass?

– Ja, det tror jeg. Jeg har uttalt meg sånn: Hadde vi beholdt samme lag som i fjor, hadde vi absolutt ikke vunnet år to. Det er hypotetisk og går ikke an å bevise, men jeg tror at man på en måte går rundt i gamle klær og til slutt begynner det å lukte vondt. Da blir det ikke bra. Som i alle klubber, forsvinner noen og noen nye kommer inn, men på backsiden så vi en utvikling på noen av de yngre spillerne og fant en stabilitet.

– Kodie Curran, som var så dyktig i produksjonen, er imidlertid vanskelig å erstatte. Vi jobber med å få inn ytterligere én back. Vi er i dag sju. Vi kommer til å starte opp med en juniorback. Det vil alternere mellom flere. Vi jobber med å hente inn en åttende back, som ikke kommer til å være åttendevalg.

– En quarterback til overtallsspillet?

– Ja, det får gjerne være en produserende back. Han kan gjerne være høyrefattet og har rett alder også, sier Söderström og ler, vel vitende om at en høyrefattet, offensiv back står øverst på ønskelisten til omtrent alle trenere i alle klubber i alle land.

– Vi jobber med navn nå. Det finnes ingen i Norge akkurat nå, for å være ærlig.

Patrick Thoresen i intervju med TV 2. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Beundrer Patrick Thoresen
Også på forwardsiden har Storhamar fått inn meget sterke navn. To norske landslagsspillere i Patrick Thoresen og Eirik Salsten og to rutinerte svensker med sterke CV-er. Niklas Fogström har spilt i SHL de seks siste sesongene, mens Jens Jakobs har scoret 305 poeng på 490 matcher i Allsvenskan.

Vi ber Söderström om å fortelle oss litt mer om disse spillerne også.

– Niklas Fogström er en ytterst solid og stabil senter. En utdøende art, en av disse som kan jobbe i begge retninger. Han er smart i spillet uten puck, sterk på skøytene, har bra psyke, har vært i Luleå, Linköping og Färjestad. Der får man ikke spille fordi man er en fin fyr, man må takle å spille der. Så skal det sies at han er 36 år, men han er en sånn spiller som har 3-4 år igjen hvis han bare ønsker det. Dette har jo forandret seg litt med årene. I dag er jo ikke 36 en bemerkelsesverdig høy alder. Niklas kjenner jeg og han vet jeg blir bra.

– Jens Jakobs har gjort flest poeng gjennom alle tider i Allsvenskan. Jeg vil påstå at han mangler noe for å være en SHL-spiller. Han har gjort forsøk, han har spilt SHL, men har ikke klart å bli værende. Samtidig er han for god for Allsvenskan. Han er 33 år, men har fortsatt drivkraften. Da vi var i kontakt med ham, var han nøye med å påpeke umiddelbart at «Jeg er ikke innstilt på å komme til Norge hvis dere ikke spiller for å vinne». For ham handlet det om å få oppleve noe. Så derfor tror jeg også at han kommer til å bidra. Han er dessuten en gutt som … kikker du på ham, ser han ut som en skolegutt. Sett en ransel på ham, så tror du at han er på vei til første skoledag, men når han trener og spiller kamper, har han veldig svarte øyne. En okse, en sta gutt.

– En perfekt spillertype når du skal forsvare en tittel?

– Det tror jeg at han er. Det tror jeg. Under andre omstendigheter ville jeg kanskje ha vært mer forsiktig, men han er ikke tilfreds. Han har ingen bøtte, han har ingen gullhjelm. Det vil han vinne her. Derfor tror jeg at han er bra å få inn her.

– Eirik Salsten valgte, kanskje til overraskelse for en del mennesker, å forlate Storhamar for noen år siden. Han flyttet til Oslo og var i Manglerud Star og Vålerenga. Han var litt rundt som junior. Han fortalte selv til meg at det var en periode hvor han ikke syntes at dette kjentes riktig for ham. Han sto ved et slags veiskille. Han tok det, og så havnet han i Stavanger, der han har vunnet. De hadde en tøffere sesong i år, men han har erfaring i det å vinne. Han har et høyt potensial. Jeg synes han var bra for Norge i VM. Han tenker hockey på en interessant måte og har en fin bakgrunn med pappa (Petter) og onkel (Jørgen). Han kommer fra en hockeyfamilie. Han ser pasjonert ut over å komme hjem for å vise hva han kan. Det gleder meg at vi fikk ham tilbake.

Söderström og jeg blir enige om at Patrick Thoresen også bør regnes som ny. Hamars store hockeysønn var i klubben de første månedene av forrige sesong også, før han reiste tilbake til KHL og SKA St. Petersburg. Denne gang har han kommet hjem for godt.

– Patrick er en internasjonal hockeyspiller. Jeg vil påstå – og nå tar jeg i så jeg sprekker – at han en av Europas beste når det gjelder spillet uten puck, å forechecke, å ligge riktig. Tung og tøff å møte. Han har en fysikk som er imponerende. Det jeg fremfor alt liker med Patrick, er hans ekstreme driv etter å vinne og bære ansvar.

– Han kan være en slitsom jævel for et lag. Han er hundre prosent ærlig. Han er det mot seg selv, mot sine lagkamerater og han er det mot meg. Han utfordrer meg og han utfordrer de andre hver eneste dag, men alt med den hensikt å vinne. Han er optimal i denne situasjonen, sier Söderström til Nitten.no, og med «situasjonen» tenker han på selvfølgelig på jobben med å forsvare NM-tittelen.

– Jeg synes også at det er ganske modig av ham, med tanke på alt han har vært med på – han har vært verden rundt – og faktisk komme hjem og utsette seg for risikoen av å bli gransket. Han kunne ha sittet hjemme og bare nytt livet. Han har tjent sine penger, han har sine suksesser, men han tar utfordringen.

Vil lete etter par på treningene
– Når det gjelder rekkesammensetning: Foretrekker du best mulig topprekke eller å spre godene over flere rekker?

– Mitt utgangspunkt er heller å få størst mulig effekt. Jeg mener at like barn leker best. Det gjelder å finne denne koblingen mellom individer; hvordan de tenker hockey, både det uttalte og det uuttalte. Joakim Jensen og Christian Larrivée hos oss er jo unikum. De spiller jo sammen som om de var tvillingbrødrene Sedin. Jeg har ikke kunnet tøyle dem og kommer ikke til å kunne gjøre det. De omgås privat og spiller sammen og finner hverandre.

– I norsk hockey mener jeg at alle lag kan stille to topprekker på beina som – litt avhengig av dagshumøret – kan vinne kampen. Vår suksess forrige sesong kom fordi vi hadde en tredje- og fjerderekke. Da orker ikke motstanderen over tid å stoppe oss. Tar vi Lillehammer, som vi møtte i finalen, så kjørte de sine toppspillere så hardt, mens vi kunne være roligere og spre istiden mer. Jeg har lært av mer erfarne trenere enn meg at det er en enorm forskjell for en rekke å spille 18 eller 16 minutter. Det kan virke lite, men det finnes bevis for at dersom du spiller 16 minutter, så er du friskere i det offensive spillet.

– Ser vi på forrige sesong, hadde vi rekken med Jensen, Larrivée og Robin Dahlstrøm. De spilte ikke så mye i undertall. Når undertallet var over, kunne jeg sette dem utpå direkte og det førte til at vi brøt tilbake umiddelbart. Vi sleit ikke i tre minutter til fordi vi var trøtte. I stedet kom det en topprekke inn og hogg til. Jeg har ikke statistisk bevis for det, men jeg opplevde at vi innimellom vant kamper på dette. Sånn sett liker jeg å fordele det litt. Jeg vil ikke si at jeg er opptatt av det ene eller det andre.

– Nå synes jeg at jeg sitter på 14 forwards som alle har potensial til å spille høyere opp. Jeg skal også legge til at det for meg er like viktig med en fjerderekke som ikke taper sin kamp, som det er med en topprekke som skal produsere. De har enorm betydning. Det er ikke noe jeg bare sier. Jeg hevder jo at fjerderekken for oss i finaleserien forrige sesong, med Kjetil Martinsen, Eirik Skadsdammen og Lars Erik Hesbråten eller Mikael Dokken, var forskjellen.

– Har du en filosofi når det gjelder å bruke spillere i par?

– Ja, kanskje mer par enn rekker. Jeg har nevnt Jensen og Larrivée. Det er kanskje et ekstremt par. Nå får vi se med de nye som kommer inn hos oss. Forrige sesong hadde jeg Martin Rønnild og Steffen Thoresen, som var et bra par og fikk Victor Svensson mellom seg. Det kan jeg mene. Par kan man også bruke i undertall. Så heller par enn rekker, ja.

– Så dette er noe du vil være på utkikk etter hos de nye spillerne under treningene framover?

– Ja. Det er det. Det kan man ofte se under to-mot-to-øvelser; hvem som kommuniserer, ikke bare med ord, men også med handling. Det vokser fram. Det er også en viktig med spillere som du kan sette inn hvor som helst og likevel gjøre det bra. Det farlige med de som utgjør et par, er hvis de lever av hverandre. Blotter du dem, får en skade eller utestengelse, blir det ingenting, sier Fredrik Söderström til Nitten.no.

Vi får vel stoppe her. For denne gang.

Fredrik Söderström har tross alt en tittel å forsvare.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar