Slik tok Storhamars aggressive undertallsspill rotta på Stavanger Oilers

Patrick Thoresen er en viktig brikke for Storhamar i både over- og undertall. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Møtet mellom Storhamar var ikke bare en toppkamp, det var også en duell mellom Get-ligaens beste undertallslag og et av de beste overtallslagene.

Stavanger Oilers kom til torsdagens kamp i CC-Amfi på Hamar med en uttelling på 21,2 prosent i overtallsspill denne sesongen. Bare Lillehammer er bedre (22,1 prosent etter torsdagens runde). Samtidig hadde vertslaget en suksessprosent på 88,9 i undertall.

Dette var altså ikke bare gigantenes møte når det gjelder rene poeng, men også et toppmøte i det vi på godt norsk kaller «special teams».

Nå ble ikke denne matchen så jevn i målprotokollen at man kan si at det var special teams som avgjorde oppgjøret, for Storhamar ledet 2-0 etter scoringer av Victor Svensson og Joel Johansson før den første utvisningen kom.

Likevel spilte Storhamars sterke undertall en viktig rolle. Storhamar pådro seg fem utvisninger og holdt pucken unna nettmaskene i samtlige ti minutter med undertall.

Vi kan vise et klipp som viser litt av grunnen til suksessen:

Bilder fra TV2sumo.no

Dette var mens Patrick Thoresen satt utvist for tripping. Vi ser her at Storhamar setter inn presset veldig høyt med to løpere og stresser Oilers, som sliter med å komme seg ut av egen sone. Her forsvinner verdifulle sekunder for begge lag.

Storhamar drepte dette power-playet til Oilers, men måtte ut i fire mot fem igjen bare halvannet minutt etter at Thoresen var tilbake i spill, da Simen André Edvardsen fikk to minutter for bruk av høy kølle.

Apropos Høy Kølle – ny episode av podkasten vår er ute nå!

Nok en gang kjørte Storhamar et meget aggressivt press i undertall. Vi så det også igjen i andre periode, mens Robin Dahlstrøm satt utvist for roughing.

I eksempelet under ser vi at Stavanger Oilers likevel tar seg inn i offensiv sone, takket være god puckføring av Jacob Lagacé. Selv gode undertallsstrategier vil nødvendigvis slippe til målsjanser. Det ble likevel ingenting ut av dette overtallsspillet heller.

Bilder fra TV2sumo.no

Det som kanskje imponerer mest med undertallsspillet til Storhamar, er at det fungerer selv om motstanderen er forberedt på det høye, aggressive presset som kommer.

Så sent som søndag kunne vi se Storhamar opptre slik i undertall mot Manglerud Star:

Bilder fra TV2sumo.no

Stavanger Oilers var altså forberedt på at det var dette høye og aggressive presset som ville møte dem i CC-Amfi. Uten at det hjalp.

Vi har ikke tilgang til statistikk som viser hvor mange skudd Stavanger Oilers fikk på Oskar Östlund i Storhamar-målet i løpet av de ti minuttene bortelaget spilte i overtall, men i løpet av hele første periode – fire av minuttene kom der – ble det kun registrert fem skudd for Oilers. Bortelaget var farligere i de to neste periodene, med henholdsvis 11 og 16 skudd, men endte likevel opp med å tape 0-4.

Storhamar økte dermed sin suksessprosent i undertall til 89,3 – et oppsiktsvekkende høyt tall. Det er hele 4,1 prosent bedre enn forrige sesongs beste undertallslag i Get-ligaen, som for øvrig var Stavanger Oilers.

Fredrik Söderströms taktiske slagplan for spill i undertall fungerer utmerket denne sesongen også. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Hvis vi ser på special teams samlet, finner vi som ventet at topplagene i Get-ligaen også er i toppsjiktet der. Et lag skal helst ligge på minst 100 hvis man slår sammen prosenten i overtall og prosenten i undertall, og både Storhamar og Stavanger Oilers ligger godt over 100 her denne sesongen.

Vålerenga er best med 107,5 prosent, mens Storhamar følger på andreplass med 105 blank. Oilers er på tredjeplass med 104,9. Det dårligste laget i Get-ligaen er Stjernen, som faktisk er dårligst med gapende margin. Fredrikstadklubben har en prosentsum på skuffende 84,2, takket være det svakeste power-playet i ligaen (13,7 prosent) og det desidert svakeste undertallet (70,5 prosent).

Alle tall fra hockey.no/live

Undertallsspillet til Storhamar imponerer ikke bare prosentmessig. Hamarklubben har faktisk bare sluppet inn 16 mål i undertall denne sesongen – klart minst av de ni lagene i Get-ligaen. Gjennomsnittet er 27 baklengsmål. Ettersom Fredrik Söderströms mannskap også har scoret tre mål selv i undertall (Robin Dahlstrøm 2, Patrick Thoresen 1), viser regnskapet til Storhamar bare -13.

Dette er ikke noe nytt, heller. Storhamars NM-tittel forrige sesong ble i stor grad vunnet gjennom et fenomenalt undertallsspill. I løpet av 14 sluttspillkamper og 56 undertall, slapp Storhamar bare inn ett mål. Samtidig scoret laget selv 21 mål i overtall, og endte sluttspillet med en power-play-prosent på 28,4. Den totale special teams-prosenten til Storhamar i sluttspillet forrige sesong, var på vanvittige 126,6.

Torsdagens 4-0-seier bidro ellers til å øke spenningen i grunnserien ytterligere. Stavanger Oilers topper fremdeles Get-ligaen, men nå ligger Vålerenga og Storhamar bare ett poeng bak. Samtidig er luka ned til Lillehammer på fjerdeplass oppe i ti poeng.

Sparta passerte for øvrig Frisk Asker og ligger nå på femteplass, mens askerlaget falt til sjetteplass etter straffetap for Ringerike Panthers.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Slik tok Storhamars aggressive undertallsspill rotta på Stavanger Oilers”

  1. Dette er rett og slett en deilig hockey-artikkel. Og dette ikke nødvendigvis fordi jeg selv er SIL-fan, snarere fordi det er kunnskapsdelende, faglig vinklet, fakta-opplysende og enkelt formulert. Kudos !

Legg igjen en kommentar