Sluttspill-spesialisten Nicklas Dahlberg

Nicklas Dahlberg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

For tredje år på rad hever Nicklas Dahlberg spillet sitt når det gjelder som mest.

Henrik Holm i Stavanger Oilers leverte den beste redningsprosenten i grunnserien denne sesongen. Holm reddet 1063 av de 1147 skuddene som kom hans vei. Det ga ham en redningsprosent på 92,7.

Steffen Søberg i Vålerenga var nest best med 92,1.

Disse tallene er hentet fram for å sette sluttspill-prestasjonene til Nicklas Dahlberg i Frisk Asker inn i en kontekst.

Dahlberg har i løpet av tre matcher og nesten 240 minutter en redningsprosent på 96,5. Frisk Askers førstekeeper reddet 93,1 prosent av skuddene i kamp én, 94,0 i kamp to og 98,2 i kamp tre.

– Han har vært fantastisk i de tre første kampene, konstaterer askerlagets trener, Jan André Aasland, overfor Nitten.no.

Da Frisk Asker vant 2-1 mot Lillehammer takket være scoringen til Kyle Bonis 16,25 minutter ut i første ekstraperiode mandag kveld, reddet Dahlberg 55 av hjemmelagets 56 skudd. Han holdt blant annet nullen gjennom de tre første undertallsspillene i matchen, slik at Patrick Bovims scoring 6,24 minutter ut i andre periode ga Frisk Asker ledelsen 1-0.

Austin Cangelosis scoring i Lillehammers fjerde overtall ble det eneste målet Dahlberg slapp inn mandag kveld. Etter tre kamper har den svenske 33-åringen hjulpet Frisk Asker til å holde nullen i 87,5 prosent av undertallsspillene. Lillehammer har bare scoret to mål i overtall så langt.

Nicklas Dahlberg er i ferd med å bygge opp et renommé som en sluttspill-spesialist. Forrige sesong hevet han redningsprosenten sin fra 91,0 i grunnserien til 92,3 over ti matcher i sluttspillet. Og i 2016/17 løftet han seg fra 92,6 i seriespillet til 93,3 over tolv kamper i sluttspillet.

– Nicklas begynner å bli litt eldre, så kanskje det har noe å gjøre med at man lærer seg den mentaliteten at man hever seg når det virkelig gjelder. Han er en veldig, veldig god keeper, konstaterer Aasland.

TV 2s hockeyekspert Bjørn Kristian Erevik poengterer at det ikke alltid har vært sånn at Dahlberg har hevet seg enda et hakk i sluttspillet.

– Hvis du ser på statistikken hans, har han stort sett vært Norges beste målvakt i seriespillet og slitt i sluttspillet, men han har hevet seg de siste par årene i sluttspillet, konstaterer Erevik overfor Nitten.no.

– Hva det kommer av, er vanskelig å si. Denne sesongen spilte Frisk Asker som et juniorlag de første 35 matchene. Nå spiller de helt annerledes defensivt enn Scott Hillman (lagets forrige trener, red.anm.) ville. Du ser på Steffen Søberg i Vålerenga også, hvor viktig det er å ha et godt forsvar foran seg. Frisk har jo egentlig en bra backoppstilling. Patrick Bovim har for eksempel hevet seg veldig etter trenerskiftet.

Erevik poengterer at Dahlberg selvfølgelig har stått meget bra.

– Det sier seg jo egentlig selv, når du blir kåret til banens beste i tre kamper på rad. Han har vært en bidragsyter. Dahlberg er rutinert, har ikke høye skuldrer og blir ikke stresset, sier Erevik.

Frisk Askers trener Jan André Aasland føler at laget nå er godt nok til å kjempe med de beste i Get-ligaen. Om det er godt nok til å avansere fra denne knalltøffe duellen med Lillehammer i første runde, gjenstår likevel å se. Rett nok leverer Dahlberg fenomenalt spill i målet til Frisk Asker, men hos Lillehammer er Christoffer Bengtsberg omtrent like god, med en redningsprosent på 94,4 så langt.

– Det blir nok kanskje tilfeldigheter som avgjør. Jeg sa før serien begynte at jeg trodde at det kunne bli sju kamper. Det har vært tilfeldigheter som har avgjort så langt og det kommer nok til å fortsette sånn, tror Aasland.

Når Nitten.no poengterer at det kan bli tøft å spille andre runde av sluttspillet dersom man må igjennom sju matcher i første runde, begynner Aasland å le.

– Det kan det. Det kan bli tøft, det, men vi har en bred tropp og rullerte på alt vi hadde i går, og det tror jeg vi tjener på i lengden. Som jeg sa til gutta i går, vi er bare halvveis i denne serien. Vi må være på tå hev igjen onsdag.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar