Smarte signeringer gjør lønnsproblemet til Toronto mer oversiktlig

Toronto-manager Kyle Dubas. Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports

Lønnstaket er likevel et massivt problem for Toronto Maple Leafs.

Manager Kyle Dubas har de siste tre månedene fått på plass flere billige og gode kontrakter for neste sesong. Nå i mars har både Garret Sparks og Andreas Borgman signert nye ettårskontrakter med Toronto, verdt henholdsvis 750.000 og 700.000 dollar.

I januar skrev Trevor Moore under en toårskontrakt verdt 775.000 per sesong. Og i desember annonserte klubben en toårskontrakt med Calle Rosén på 750.000 dollar per sesong. Dermed har Dubas sikret seg en reservekeeper, to backer og en fjerdesenter for til sammen 2,975 millioner dollar.

Dette er til stor hjelp for Toronto Maple Leafs, som etter signeringene av John Tavares, William Nylander og Auston Matthews – de koster til sammen 29,6 millioner dollar neste sesong – har en gigantutfordring med å komme seg under lønnstaket.

Det antas at taket neste sesong vil ligge et sted rundt 83 millioner dollar.

Toronto har i så fall 12,5 millioner dollar til disposisjon når 19 av 23 spillere er signert. Problemet ligger i at Mitch Marner, Andreas Johnsson og Kasperi Kapanen ikke er blant disse 19 spillerne.

Vi har allerede gitt opp Jake Gardiner, som etter alt å dømme forsvinner som free agent i sommer, sammen med Ron Hainsey, Igor Ozjiganov, Martin Marincin og Tyler Ennis.

Mitch Marners kontrakt
Dubas har uttalt at Mitch Marner «kommer til å være en Toronto-spiller i lang tid». 21-åringen har gjort 82 poeng på 68 kamper denne sesongen og er dermed den beste poengplukkeren i laget. To av lagkameratene tjener minst 11 millioner dollar per sesong, så det sier seg selv at Marner blir en dyr mann.

Da Marner ble den åttende spilleren i Torontos historie som oppnådde 80 poeng på 66 kamper eller mindre, tvitret Boston Bruins-stjernen Brad Marchand «Jeg kan ikke vente på denne guttens neste kontrakt … 12 millioner i året? Det bør det bli.»

– Det var mesterlig trolling, for å si det mildt, smilte Kyle Dubas etterpå.

Marchands Boston Bruins kommer til å møte Toronto Maple Leafs i første runde av sluttspillet, om ikke noe helt spesielt skjer.

Det er likevel vanskelig å komme fra at Marchand har et poeng. William Nylander fikk nesten sju millioner dollar i året da han signerte tidligere denne sesongen, etter at han forrige sesong gjorde 20 mål og 61 poeng. Han hadde da to sesonger på rad med 61 poeng.

Marner gjorde 69 poeng forrige sesong og ligger an til 98-99 denne sesongen.

Matthews, som får 11,6 millioner dollar per år de neste fem årene, gjorde 63 poeng på 62 kamper forrige sesong og 69 poeng på 82 kamper før dette. Det er verdt å merke seg at han scorer flere mål og får betalt deretter.

Toronto kan i forhandlingene med Marner argumentere med at Nikita Kutsjerov 10. juli i fjor signerte en kontrakt verdt 9,5 millioner dollar per sesong, etter at han hadde fulgt opp en sesong med 85 poeng med hele 100 poeng i 2017/18. Marners leir kan kontre med at det ikke er inntektsskatt i Florida, så Marner må opp i 14,2 millioner i årslønn for å få samme nettolønn.

Avhengig av lengden på Marners neste kontrakt, havner den trolig på mellom 10 og 11 millioner dollar.

Kapanen & Johnsson
Kasperi Kapanen har levert 19 mål og 42 poeng på 68 kamper denne sesongen. Han har utviklet seg til å bli en god høyreving, som kan spille i både første-, andre- og tredjerekka, og i både over- og undertall.

Hvis vi ser på poengproduksjonen hans og sammenligner med andre vinger på tilsvarende sportslig nivå og alder som har signert kontrakter de siste par årene, ser det naturlig ut med en kontrakt på mellom 3,5 og 4,5 millioner dollar for Kapanen.

Andreas Johnsson har produsert 19 mål og 36 poeng på 61 kamper og blir neppe mye billigere. Kapanen er et tidligere førsterundevalg, noe som ofte trekker lønna opp. Johnsson vil kanskje havne et sted mellom 3 og 4 millioner.

Hvis vi antar at Nic Petan ender opp med en kontrakt på litt over minstelønn, og godt under millionen, ender Toronto Maple Leafs opp med lønnskostnader på 88,7 millioner dollar.

Det betyr at Kyle Dubas må trylle bort 5,7 millioner dollar.

Hvis han klarer å trade Patrick Marleau, og erstatter ham med en spiller nær minstelønn, er problemet nesten løst. Marleau tjener 6,25 millioner dollar.

Utfordringen er at Marleau har en såkalt NTC, en «No Trade Clause», som gir Marleau rett til å nekte en trade. Og hvorfor skal 39-åringen gå med på en trade før det som trolig blir hans siste sesong i NHL? I Toronto vil han ha sjansen til å vinne Stanley Cup, noe han aldri har gjort.

Det hjelper heller ikke å kjøpe ut Marleau, ettersom kontrakten ble signert etter at han hadde fylt 35 år og dermed vil hundre prosent av lønna uansett bli gjeldende opp mot lønnstaket.

En annen løsning er å trade bort to av Nikita Zaitsev, Nazem Kadri, Andreas Johnsson og Kasperi Kapanen. Det er en komplisert løsning som med stor sannsynlighet vil svekke laget sportslig. Johnsson og Kapanen er dessuten unge spillere som kan utvikle seg til å bli enda bedre.

William Nylander
Vi sitter dermed igjen med William Nylander. Han tjener sju millioner dollar per sesong, er ung og ettertraktet på markedet. Toronto kan trade Nylander og få godt betalt.

En trade av Nylander for å kutte lønnskostnadene vil også svekke Toronto sportslig, men det er bedre å måtte erstatte én spiller enn to.

Selv om de smarte, billige signeringene de siste tre månedene har gjort bildet mer oversiktlig, ser bildet fremdeles ut som det samme vi kunne se før nyttår. Den mest naturlige løsningen på lønnsproblemene til Toronto Maple Leafs, er å trade William Nylander.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar