Snart er bare suspen igjen

Braden Holtby. Foto: Instagram

Tittelen her gir kanskje inntrykk av at det er Vålerengas første istrening dette skal handle om, men det er noe helt annet som har vært i fokus den siste tiden.

KOMMENTAR: Diskusjonen om keeperutstyr har blusset opp som en følge av at NHL før inneværende sesong valgte å redusere størrelsen på keepernes. Dette er ikke første gang NHL velger å justere, og det er mange år siden de første regelendringene om keeperutstyr trådde i kraft, der størrelsen på hansker og benskydd ble redusert.

Siden den gang har vi fått flere nye endringer, og i de siste sesongene kan det virke som NHL har gjort regelendringer til en årlig «tradisjon». Den nyeste endringen fra NHL sin side er altså brystvernet, som har blitt redusert i størrelse rundt skuldre og armer.

I fjor ble det gjort endring på buksene, som ble mindre og trangere rundt lårene. For to år siden ble benskyddene kortere da NHL bestemte seg for å fjerne det de kalte «unødvendig» høyde over knærne.

Hvis dette fortsetter, kan det virke som det ikke er lang tid igjen før vi ser keepere redde pucker kun iført susp.

Mange stiller seg sikkert lurende til hensikten med disse endringene, og enkelt og greit er det fordi NHL ønsker det skal bli scoret fler mål. De fleste stiller seg positive til dette og ser på det som et steg i riktig retning, da mye mål skaper mer underholdning og tiltrekker flere fans til sporten. Med den nye reduksjonen mister keeperne opp til flere centimeter i størrelse, noe som gjør det vanskeligere for keeper å ta pucken.

Reduksjonen i størrelse vil også få keepere til å måtte gjøre flere atletiske redninger, såkalte «tv-redninger», og statistisk sett ser regelendringene så langt ut til å hjelpe. Snittmål per lag per kamp har økt fra 2,97 i fjor til 3,10 i år. Altså en økning på 0,13 mål per kamp.

Ut fra erfaring vil dette snittet minske noe i løpet av sesongen og nok ende opp et sted rett over 3,00. Sist det ble scoret over 3 mål i snitt var i sesongen 05/06, da snittet per kamp var 3,08.

NHLs tanke bak regelendringene er på mange måter positiv, men hva om vi snur tankegangen og spør oss – hva innebærer denne endringen for keepere?

Som de fleste er klar over, har keepere som rolle å stoppe pucker. En jobb som ikke alltid er like luksuriøs. Dagens kølleteknologi utvikler seg stadig, og skuddene blir hardere for hvert år som går. Det fører oss videre til et oppfølgingsspørsmål: «Blir keepernes sikkerhet ivaretatt med disse regelendringene?» Her er svaret ganske enkelt nei.

Når man i fjor endret størrelsen på buksene var ikke dette et stort problem, da det kun var formen på buksa og ikke mengde beskyttelse som ble redusert. Det samme gjelder reduksjonen på benskydd, siden keepere allerede har god beskyttelse rundt knær og lår.

Men med årets tiltak på brystvernet har det blitt noen komplikasjoner.

For det har seg sånn at når man reduserer størrelsen på brystvernet, må noe av beskyttelsen tas bort. Brystvern som allerede er ganske tettsittende rundt mage og armer, har ikke mange steder å ta av, og siden det ikke er mye å vinne på å redusere størrelsen ved mage og armer, er det skulderpartiet som blir påvirket. Dette er et allerede sårbart område for keepere, og per i dag er ikke brystvernet godt nok til å tåle en reduksjon her.

Flere punkter, da spesielt rundt skuldre, toppen av armene og rundt hals og nakke er alle sårbare for skudd. Som nevnt er det akkurat disse områdene som blir påvirket av de nye reglene. Steder som allerede er sårbare, blir altså enda mer utsatt. Flere målvakter har uttalt at de sliter med å tilpasse seg de nye reglene, og flere er til tider bekymret for sin egen helse.

Washington Capitals målvakt Brendan Holtby har blant annet uttalt at «Det er bare et tidsspørsmål før noen skader seg ordentlig.»

Han fortsetter: «De fleste tåler litt vondt og blåmerker her og der, men når du går rundt og bare håper ingen skader seg, må man kanskje begynne se på teknologien til utespillernes køller. Med den kraften de skyter pucker i dag, har vi ikke noe annet valg enn å bruke utstyr i en størrelse som tåler disse skuddene.»

Holtby har et poeng. Dagens keeperutstyr er dessverre ikke godt nok til å tåle denne reduksjonen. Kanskje over tid, men ikke som det er nå.

Er det så viktig for NHL med flere scoringer, at dette skal gå ut over helsen til spillere?

Heldigvis begynner produsentene av brystvern å finne gode løsninger på hvordan brystvernet kan styrkes, og de fleste NHL-keepere har nå fått spesiallaget brystvern eller byttet til en produsent som fyller deres behov.

Det er forståelig at NHL ønsker flere mål, og at den letteste måten å gjøre dette er å redusere størrelsen på keeperne. Forhåpentligvis kan NHL komme frem til flere gode løsninger i fremtiden, helst på måter som verner om spillernes helse.

avatar

Tidligere keeper med erfaring fra Get-ligaen (to sesonger) og 1. divisjon. Spilte for Frisk, Tønsberg, Ringerike og Grüner. Praktikant hos Nitten.no.

Legg igjen en kommentar