Söderström forundret over kritikken

Fredrik Söderström før et intervju med Anders Bakkerud i Hamar Arbeiderblad etter Hockey Classic på Lillehammer. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

– Iblant har jeg spurt meg selv om det er noe jeg ikke forstår, humrer Storhamar-treneren.

Mens Stavanger Oilers har dominert norsk hockey det siste tiåret, har Storhamar blitt avspist med én NM-tittel og ett seriemesterskap i denne perioden. Begge triumfene kom i fjor, da hamarlaget tok «The Double».

Nå er vi cirka halvveis i sesongen 2018/19 og Storhamar er nummer to i Get-ligaen, to poeng bak Stavanger Oilers, etter å ha imponert i Champions Hockey League (CHL) ved å komme til sluttspill der.

Leser man Hamar Arbeiderblad, som gjør en fenomenal jobb med å produsere artikler og TV-debatter om Storhamar, får man likevel inntrykk av at klubben er i krise.

Nitten.no tar kontakt med trener Fredrik Söderström for å høre om han kan forklare hvorfor det er krise i Storhamar.

– Ja, det lurer jeg også på, jeg som er i stormens øye. Jeg er fascinert av trykket som oppstår, men iblant har jeg spurt meg selv om det er noe jeg ikke forstår. Jeg synes ikke det står i proporsjon. Høsten har kanskje vært bedre enn jeg trodde, jeg trodde at CHL skulle forstyrre mer, sier Söderström til Nitten.no.

– Dels har vi mistet 12-15 treninger, vi har kjørt hardt på spillere mot god motstand og ser vi på tidligere år, har CHL-lagene hatt problemer i ligaen. Jeg synes vi overlevde ganske bra, legger han til.

Storhamar hadde rett nok en svak uke før landslagspausen nå, med tap 0-1 mot Manglerud Star, seier 6-2 mot svake Stjernen, stortap 3-7 mot Stavanger Oilers og en knepen 3-2-seier mot bunnlaget Ringerike Panthers. Söderström forteller at kritikken tok av etter dette.

– Jeg ser det som en konsekvens av det engasjementet som finnes på Hamar. Vi må huske at det er de samme menneskene som klemmer oss når det går bra, som nå er kritiske, poengterer Söderström.

Skal erstatte Jakobs
En av dem som har måttet tåle mest kritikk, er nykommeren Jens Jakobs, som det var store forventninger til på Hamar. Svensken har ikke innfridd. Selv om det ble 18 poeng på 26 matcher, scoret han bare tre mål.

Denne uka ble Jakobs og Storhamar enige om å avslutte samarbeidet. Han er nå løst fra kontrakten.

– Det ble ikke det han håpet og ikke det vi hadde forventet. Det skjer hele tiden. Jeg ser ikke det som noe stort problem, men jeg reagerer på at det ble så kraftig kritikk mot Jens. Vår produksjon er mer spredt på hele gruppen enn enkeltspillere, sier Söderström.

Storhamar-ledelsen fortalte først til Hamar Arbeiderblad at klubben ikke har økonomi til å hente inn en importspiller for å erstatte Jakobs. Så startet supporteren Daniel Enger en innsamlingsaksjon på spleis.no som hittil har dratt inn 122.000 kroner.

– Det er virkelig hjertevarmende. Og midt i den seneste tiden, hvor det er blitt stilt spørsmål ved både spillere og meg, er det et engasjement som stort sett er positivt. Vi får mange heiarop. Den første reaksjonen fra fansen er ofte «hva i helvete driver de med?», men noen sekunder senere tenker de på hva de kan gjøre for å hjelpe til, sier Söderström.

Nå opplyser Sjur Rakstad-Larsen i sportsutvalget overfor lokalavisen at det er gitt grønt lys til å hente inn en ny spiller.

– Det finnes uendelig mange. Hele høsten kommer det mer eller mindre seriøse forslag på spillere. Når vi nå har fått til denne løsningen med Jens, så ser vi bildet litt tydeligere. Jeg vil understreker at det uansett ikke er snakk om en frelser her, forklarer Fredrik Söderström.

Den svenske treneren opplyser at han først og fremst er ute etter å få inn en spiller som kan bidra til at målproduksjonen i midtrekkene løsner.

– Det finnes ofte en grunn til at man er uten jobb, men samtidig er det et bevegelig spillemarked. Man bytter klubber av andre årsaker enn før. Tar du for eksempel Jens, som ikke lykkes helt hos oss, er jeg helt sikker på at det vil løsne for ham i et annet lag og et annet sosialt miljø. Han hadde familien sin i Stockholm mens han var her, og det kan være vanskelig. Det finnes jo noen sånne som kan passe hos oss også.

Storhamar har hatt suksess med forsterkninger hentet midt i sesongen tidligere, eksempelvis med Josh Nicholls, som scoret 13 mål på 22 grunnseriekamper og gjorde ni mål og ni assists på elleve kamper i sluttspillet forrige sesong.

Rutinerte spillere sparer formtoppen
– En kjent effekt av å ha mange rutinerte spillere – iallfall i NHL, som jeg kjenner best – er at de er mer fokusert på å være på topp i sluttspillet enn å dominere før jul. Er dette relevant for situasjonen i Storhamar, som har den eldste spillerstallen i Get-ligaen?

– Det ligger litt i sakens natur. Det er vanskelig å ildne opp rutinerte spillere. Jeg tror du har et klart poeng med at det med alderen kommer et spørsmål om når du skal gå all-in, sier Söderström til Nitten.no.

Motivasjonen påvirkes muligens også når man går fra å spille i moderne Werk Arena (bygd i 2014) i Trinec til å spille i Schjonghallen på Hønefoss noen dager senere, uten at Söderström vil bruke det som en unnskyldning for spillerne sine.

– Men jeg ser hva vi har gjort i CHL. Der kommer de eldre spillerne mer til sin rett. Samtidig kan vi ikke si at det er ok å vente i 48 runder. Fordelen med eldre spillere kan også være at man lettere rister det av seg når man har en dårlig periode. De har barn hjemme og det setter resultatene i perspektiv. Det er de unge spillerne som blir litt skjelvne.

Ett område hvor Fredrik Söderström håper å forbedre Storhamar framover, er i power-play. Mens hamarlaget har Get-ligaens beste undertall med helt fantastiske 89,3 prosent suksessrate, er Storhamar det svakeste laget i Get-ligaen i power-play med bare 14,4 prosent uttelling.

Det interessante her er at Storhamar denne sesongen har det beste power-playet i hele CHL med 32,14 prosent uttelling.

– Det blir ekstreme kontraster. Som trener feilsøker man hver dag. Jeg tror at vi har fått en annen intensitet i CHL, fordi motstanderne setter mer press på deg der, mens vi i ligaen har blitt mer stillestående i power-play og det takler vi ikke. Der har vi et potensial som er uforløst.

– Hva kan gjøres?

– Det er flere deler. Hvilke spillere skal vi bruke? Når vi havner i trøbbel, begynner man å teste litt. Jeg har vel i det store og hele tolv kandidater til ti plasser. Jeg snakker iallfall om to enheter. Så er det posisjoneringen og hvem som skal spille med hvem. Skal du stå med kølla så du bygger på one-timers? Stadig flere gjør det motsatte. Jeg synes at vi er i en situasjon hvor vi bør forenkle det. Mange av målene våre bygger på enkle løsninger. Selv forrige sesong, tror jeg at vi til slutt kom opp til 18 prosent i serien, men lenge lå på de sifrene vi har nå. I sluttspillet lå vi på 30 prosent. Det finnes potensial til å vokse der. Nå snakker vi om å bytte ut Jens med en ny forward, og jeg ser gjerne at han har egenskaper for å lykkes i power-play, forteller Söderström til Nitten.no.

Puste med magen
Samtalen vår nærmer seg slutten. Ettersom både Storhamar og treneren har fått såpass hard kritikk i nærmiljøet den siste tiden, passer det å runde av med et spørsmål om det er noen områder Fredrik Söderström tar selvkritikk på.

– For å være helt ærlig: Jeg har ikke lest avisene den siste tiden. Jeg unngår det av den enkle grunn at jeg ikke vil bli skuffet. Min grunnleggende mening er at media skal stå for noe og mene noe, men jeg synes at det av og til må handle om proporsjoner. Jeg synes det er greit at jeg får kritikk, for jeg skal stå til ansvar, men jeg synes det ofte blir for mye mot enkelte spillere. Jeg kan synes at man ikke skal ta i så man sprekker.

– Det er aldri så bra som man tror og aldri så ille som man tror. Men avisene skal selge abonnement og det får vi leve med. Jeg satt med Hamar Arbeiderblad i 45 minutter og drakk kaffe og snakket tidligere i dag, så jeg har ikke tatt dette personlig. Jeg tror at det er viktig at klubben tar det med ro og puster med magen.

Hampus Gustafsson hadde tilbud fra flere klubber

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar