Sommerens smarteste signeringer i NHL

Nitten.no tar en titt på hvilke managere i NHL som har inngått de beste avtalene.

Det vil muligens overraske deg når vi opplyser om hvor mange spillerkontrakter som er inngått av de 31 lagene i NHL siden 1. mai. Tallet er 355.

355 spillerkontrakter er inngått fra 1. mai til 12. juli 2018.

Kjapp hoderegning tilsier at det er raskere å klikke seg fram til kalkulatoren på PC-en, og det hjelper oss til å fastslå at klubbene i NHL totalt kan ha inntil 1550 spillere under kontrakt til enhver tid. Det er en maksgrense på 50 kontrakter per klubb.

Så langt har klubbene i snitt inngått kontrakt med drøyt ti spillere hver, eller cirka 20 prosent av det totale antall kontrakter de har lov til å ha. Dette er ikke like overraskende – i en prestasjonssport som ishockey er det naturlig at verdens beste liga har stor turnover hver sommer.

Nitten.no har kikket igjennom disse 355 signeringene og plukket ut de vi tror er smartest. Vi endte opp med en liste på åtte spillere.

Ettertiden får bedømme vår dom – og her er den:

Anthony Duclair (Columbus Blue Jackets) – 1 år – 650.000 dollar

22 år gamle Duclair er allerede hos sin tredje NHL-klubb. Det er ikke et godt tegn. Sjansen for at han skal bli den fenomenale vingen han så ut til å kunne bli, er heller liten akkurat nå. Så hvorfor er han på denne listen? Vel, han koster ikke Columbus stort. 650.000 dollar har ohioklubben råd til. Han kostet ikke noe å tilegne seg, heller, ettersom han kom som free agent. Dette er derfor hva vi på pokerspråket kaller en «freeroll». En gratis sjanse til å vinne.

Det spennende med Duclair er at han tilsynelatende har sett seg i speilet og lagt merke til at han har forbedringspotensial når det gjelder innsats og defensivt arbeid på isen. Over en tredjedel av ligaen henvendte seg til Duclairs agent Philippe Lecavalier i sommer. Managerne i NHL kjenner igjen en freeroll når de ser den – 22-åringer med potensial til å bli målfarlige vinger, er sjelden tilgjengelig som free agents.

Philippe Lecavalier mente at Columbus var det beste alternativet, på grunn av klubbens hardhaus av en trener – John Tortorella. Duclair var skeptisk, så Lecavalier ringte opp sin bror Vincent, som hadde et turbulent forhold til Tortorella da han spilte for ham. The Athletic har en strålende artikkel om det som skjedde på kontoret til Duclairs agent.

«Hør her, du har ferdigheter. Hvis du jobber hardt og kriger, kommer John til å gi deg spilletid. Mye spilletid. Hvis du ikke jobber hardt og ikke kriger, kommer du ikke til å få spille. Det er hele greia», forklarte Vincent Lecavalier.

Når Duclair selv velger å gå inn i «løvens hule», er det altså fordi han vil jobbe hardt. Og talentet er der.

 

Michael Grabner (Arizona Coyotes) – 3 år – 3,35 millioner dollar

30-åringen fra Østerrike er ikke den beste vingen i NHL, men det var bare 13 spillere i ligaen som scoret mer enn Grabners 25 mål i spill fem-mot-fem forrige sesong. Legger vi til undertall, der han scoret to mål, var det bare åtte spillere som scoret flere enn hans totalt 27.

Grabner kan altså score over 20 mål fra en plass i tredjerekken, uten tid i overtallsspill. Det er en fenomenal tilvekst for Arizona, som scoret nest færrest mål i NHL forrige sesong.

Coyotes-manager John Chayka klarte dessuten både å forhandle fram en ideell lengde og rimelig størrelse på kontrakten.

 

Michal Kempny (Washington Capitals) – 4 år – 2,5 millioner dollar

27-åringen leveret stødig spill for Stanley Cup-mesteren helt til bøtta kunne heves over hodene deres. Han var helt enkelt en meget god tilvekst for Washington, som fikk ham for et tredjerundevalg fra Chicago Blackhawks før trade deadline.

Tsjekkeren blir aldri en stjerneback i NHL, men han kommer til å fortsette å gi Capitals valuta for pengene i fire år framover. Kempny fungerte meget bra sammen med John Carlson i førsteparet til Washington. Hans stødige defensive spill gjør det mulig for Carlson å utfolde seg offensivt.

– Jeg vil ikke forandre på noe som fungerer, derfor vil jeg forlenge med Capitals, sa Kempny allerede før kontrakten ble avtalt. Sikkert til stor glede for agenten hans, som etterpå skulle forsøke å forhandle fram best mulig lønn …

 

Nikita Kutsjerov (Tampa Bay Lightning) – 8 år – 9,5 millioner dollar

Normalt er langtidskontrakter ikke egnet for en plass på lister over smarte avgjørelser i NHL. Nitten.no skrev om dette tidligere denne uka. Det finnes en hel del unntak, og Nikita Kutsjerov kommer til å bli enda ett. Åtteårskontrakten til Kutsjerov starter først sommeren 2019, når han er 26 år gammel. Den løper altså til han er 34 år.

Vi tror at russeren kommer til å prestere på skyhøyt nivå hele denne perioden. Han var en av bare tre spillere i ligaen som gjorde 100 poeng forrige sesong. Kutsjerov er helt enkelt en av verdens aller beste spillere og en av ytterst få som har en realistisk mulighet til å slå Connor McDavid i kampen om Art Ross Trophy i årene som kommer.

Lønnen på 9,5 millioner dollar er lavere enn snittet til Jonathan Toews og Patrick Kane og lik som årslønna til Jevgenij Malkin, som signerte sin kontrakt i 2013, da lønnstaket var på 64,3 millioner dollar. Nå ligger det på 79,5 millioner. Det viser at Kutsjerov også denne gang har vært rimelig i sine krav overfor Tampa Bay Lightning.

 

Colin Miller (Vegas Golden Knights) – 4 år – 3,875 millioner dollar

25-åringen fikk endelig skikkelig tillit av en NHL-trener. Gerard Gallant ga Miller tre og et halvt minutt mer istid per kamp enn han fikk i Boston Bruins, samt nesten et minutt mer i power-play. Belønningen var 10 mål og 41 poeng på 82 matcher i grunnserien. Miller imponerte også i sluttspillet, der han var lagets tredje mest brukte back hos den tapende finalisten.

Miller var «restricted», hvilket forklarer den relativt lave lønna. Likevel ser denne kontrakten svært Vegas-vennlig ut sammenlignet med jevnaldrende restricted-spillere som Erik Gudbranson (signerte for fire millioner ganger fire år hos Vancouver i fjor), Brian Dumoulin (4,1 millioner i Pittsburgh) og Josh Manson (4,1 millioner). Etter 11 mål og 39 poeng på 80 kamper fikk for eksempel Cam Fowler 6,5 millioner per sesong over åtte år fra Anaheim Ducks.

Dette er med andre ord en kjempegod signering av George McPhee i Vegas. Han sikrer seg årene 25 til 29 fra Miller – nettopp de årene hvor de fleste spillere er som aller best.

 

Lawrence Pilut (Buffalo Sabres) – 2 år – 925.000 dollar

Dette er en svensk back på 22 år som ble kåret til sesongens beste back i den svenske toppserien i 2017/18. Pilut er 180 centimeter høy og god offensivt. Han spiller ikke særlig fysisk, men er smart nok til å være god defensivt, iallfall i SHL.

Helt isolert fra all annen informasjon, er dette grunn nok til å applaudere denne signeringen av Jason Botterill. Pilut leverte 38 poeng på 52 seriematcher, 5 poeng på 6 matcher i CHL og 5 poeng på 10 kamper for det svenske landslaget. 22-åringen er god.

Så kan vi legge til at Buffalo Sabres vant draftlotteriet og fikk Rasmus Dahlin – som klubben håper vil bli en slags «frelser». Gjennom å hente Pilut, får Dahlin fordelen av å flytte til en ny by, et nytt lag og en ny liga samtidig som en landsmann gjør akkurat det samme. Det kan bare slå positivt ut. Selv om Pilut skulle falle igjennom i NHL, hvilket han neppe gjør, vil han likevel gi Sabres valuta for toårskontrakten på 925.000 dollar per sesong.

 

Tobias Rieder (Edmonton Oilers) – 1 år – 2 millioner dollar

Patrick Maroon hadde 34 poeng som sesongbeste før han kom til Edmonton Oilers og fikk leke med Connor McDavid. Han scoret 27 mål i 2016/17 og gjorde 30 poeng på 57 kamper før han ble tradet til New Jersey Devils før overgangsvinduet stengte i vinter. Nå kan Tobias Rieder få sjansen til å spille sammen med McDavid.

Det kan muligens – og vi understreker at vi mener «muligens», ikke «helt sikkert» – fungere enda bedre. Rieder har fart nok til å henge med McDavid. Han kan også spille både høyre- og venstreving, så det gir trener Todd McLellan fleksibilitet.

25 år gamle Rieder har ikke klart å etablere seg som en offensiv kraft i NHL, men han gjorde 37 poeng i sin andre sesong og 34 i sin tredje. Tyskeren nøyde seg med beskjedne 25 poeng forrige sesong. Sjansen er således rimelig stor for at han ikke blir noen kjempesuksess i Edmonton Oilers, men tatt i betraktning at han bare er 25 år og at Edmonton fikk ham på en ettårskontrakt til to millioner dollar, er dette en smart investering for Oilers. Han er uansett anstendig nok defensivt til at dette i verste fall blir en helt grei kontrakt.

 

John Tavares (Toronto Maple Leafs) – 7 år – 11 millioner dollar

Det er bare noen få måneder siden Kyle Dubas overtok som manager i Toronto Maple Leafs, så denne signeringen er en Royal Straight Flush for 32-åringen. Omtrent hele ligaen ønsket å signere Tavares, som filtrerte det ned til seks klubber i første omgang og endte opp med å velge Toronto til slutt.

Elleve millioner dollar er heftig, selvsagt, og kontraktens varighet på sju år vil føre stjernesenteren til 34-årsalderen. Det er ikke ideelt, men det er prisen man må betale når en av ligaens beste spillere kan velge og vrake i tilbud og klubbene byr over hverandre.

Maple Leafs har nå en stamme som består av Tavares, Auston Matthews, Nazem Kadri, Mitch Marner, William Nylander, Morgan Rielly og Frederik Andersen. Det er helt fantastisk – husk at Mike Babcock varslet en langvarig og smertefull rebuild da han kom til Toronto Maple Leafs for tre år siden. Nå er Toronto en klar Stanley Cup-utfordrer.

(Toppfoto: Kelvin Kuo / Reuters / NTB scanpix)

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar