Sør-Korea – Norge 0-3: Dette lærte vi av Norges første trepoenger i VM

Norge kan juble etter å ha sikret plassen i neste års A-VM i Slovakia.  REUTERS/David W Cerny

OSLO (Nitten.no) Sør-Korea – Norge 0-3 (0-1, 0-0, 0-2): Norge har hatt et skuffende mesterskap i Danmark, men i kampen mot Sør-Korea og for tilværelsen var de norske iskrigerne sterkest og beholder dermed plassen i A-VM. 

Norge mot Sør-Korea var et bunnoppgjør i ordets rette forstand. Lagene lå på de to nederste plassene i gruppe B og før kamp var premissene for Norge klare: unngå tap etter ordinær tid eller rykk ned til B-VM.

Norge ligger på bunnen av de fleste negative statistikker fra mesterskapet, før siste kamp hadde Norge blant annet VMs minst effektive overtall (8,7%), tredje dårligste undertall (65,38%), nest dårligste redningsprosent (84,88%), tredje færrest scorede mål (10), nest flest innslupne mål (31), tredje færrest skudd (119) og femte flest utvisningsminutter (66).

Trøsten fikk være at det ene laget som lå under Norge på de fleste statistikkene var nettopp dagens motstander.

Norge har både i oppkjøringen til VM og i selve mesterskapet slitt med at de pådrar seg mange unødvendige utvisinger, og mot Sør-Korea tok det bare 40 sekunder før Mathis Olimb måtte i fryseboksen. Olimb mistet pucken i angrep og måtte ty til ulovligheter for å stoppe Sør-Korea på vei fremover.

Koreanerne brukte bare ni sekunder på å sette pucken i mål, men den norske benken var våkne og utfordret scoringen for interference på Lars Haugen, som noe overraskende hadde fått fornyet tillit i det norske buret. Dommerne brukte lang tid på å se på videobildene, men bestemte seg til slutt for å underkjenne målet.

Norge tok etter hvert over mer av spillet og med få minutter igjen av første periode var det nordmennenes tur til å spille i overtall. Mot mesterskapets dårligste lag i undertall skulle det endelig gi resultater. Tobias Lindström, som har skutt og skutt uten uttelling, fikk endelig se pucken suse i nettmaskene.

Andre periode forløp uten de store hendelsene og kan fra norsk side bare beskrives som svak.

I tredje periode kunne det virke som de norske iskrigerne hadde forstått alvoret. Thomas Valkvæ Olsen fikk gjøre 2-0 etter få minutter, assistert av Anders Bastiansen, som bare ble bedre og bedre utover i kampen. Jonas Holøs fikk æren av å score Norges tredje mål i overtall, og nordmennene kunne dermed slippe jubelen løs.

Norge spiller A-VM i Slovakia i 2019.

Norge er fortsatt en A-nasjon i ishockey

Ja, mesterskapet har vært skuffende med norske øyne, men med seier mot Sør-Korea er Norge er likevel klare for A-VM i 2019. Norges «nest beste» gjorde akkurat nok til å beholde plassen i det gjeveste selskapet. Vi sees i Slovakia!

Forhåpninger vs forventninger

Norge har hatt et langt dårligere VM enn mange hadde håpet, men kanskje ikke så mye dårligere enn man burde forventet. Bredden i norsk ishockey er ikke større enn at landslaget er helt avhengig av sine beste spillere for å konkurrere mot de andre nasjonene i A-puljen. Mats Zuccarello, Patrick Thoresen, Andreas Martinsen, Mats Rosseli Olsen, Alexander Reichenberg, Sondre Olden, Mathias Nørstebø og Henrik Ødegaard takket av ulike grunner nei til mesterskapet. Det er satt på spissen to tredjedeler av Norges tre beste rekker, og følgelig spillere som hadde forsterket Norge vesentlig. Skader er vanskelig å gjøre noe med, men ikke alle fravær under VM skyldtes skader. Her har landslaget en jobb å gjøre foran VM i 2019.

Sviktet kollektivet?

Det så alltid ut til å bli et vanskelig mesterskap for Norge. En rekke av Norges beste menn fulgte mesterskapet fra sofaen og Petter Thoresen hadde langt dårligere forutsetninger enn Roy Johansen har hatt de siste årene. Det er likevel betimelig å spørre seg om det norske kollektivet fremsto på den måten det har gjort tidligere. Norge har vært kjent for å kjempe hardere enn de fleste og har på den måten kompensert for det de måtte mangle i ferdigheter. I dette mesterskapet har ikke Norge fremstått på den måten vi er vant med å se dem i mesterskap. Mangelen på ferdigheter har vært tydelig og denne gangen var ikke innsatsen god nok til å kompensere for dette. Uenigheter mellom sentrale spillere og trenerteamet er også nytt i den norske troppen. Kanskje trodde ikke alle på det prosjektet de var en del av.

Overraskende keepervalg

Dette har ikke vært Lars Haugens turnering. Før siste kamp hadde han en redningsprosent på rett i overkant av 80%, dårligst av samtlige keepere i VM, og det var derfor ventet at Henrik Haukeland skulle starte Norges avgjørende kamp mot Sør-Korea. Haukeland har hatt et bedre mesterskap enn Haugen og står oppført med en redningsprosent på 88,57. Petter Thoresen valgte likevel å starte med mer meritterte Lars Haugen og angrer nok ikke på det nå. Haugen holdt nullen for første gang i turneringen og ga et tidvis tafatt Norge muligheten til seier. Lars Haugen fikk som fortjent prisen for Norges beste spiller og dermed en fin oppreisning etter et skuffende mesterskap.

MVP

Anders Bastiansen, Ken Andre Olimb og Johannes Johannesen ble av arrangørene kåret til Norges tre viktigste spillere i VM, og det er langt på vei fortjent. Anders Bastiansen har bidratt med mål og assist, og kanskje aller viktigst med erfaring. Da kampen mot Sør-Korea vippet frem og tilbake på 0-1 tok Bastiansen ansvar og viste vei for Norge. «Basse» beviser at alder kun er et tall. Ken Andre Olimb har vært Norges beste spiller i mesterskapet. Han har også bidratt med poeng, men har vist en allsidighet i sitt spill som få andre matcher i norsk ishockey. Viktig i alle faser av spillet, uansett om det er undertall, overtall eller fem mot fem. Johannes Johannesen er ung og uprøvd på dette nivået, men har tidvis stått frem og bevist hvilket talent han har. Vokser seg trolig ut av den norske eliteserien igjen i løpet av få år.

Diskusjon om fremtiden

Mye har vært sagt og skrevet om tilstanden i norsk ishockey i løpet av mesterskapet og kanskje er tiden moden for en diskusjon om ambisjonene til det norske landslaget. Skal Norge vært fornøyd med å berge plassen i A-VM, eller ønsker vi noe mer enn det? Danmark har færre ishaller og færre registrerte ishockeyspillere enn Norge, men tok diskusjonen en del år tilbake og produserer nå jevnlig spillere til verdens beste liga, NHL. I årets VM ligger de på en foreløpig tredjeplass i gruppe B og har kvartfinale innenfor rekkevidde. Ordet er fritt.

avatar

Journalist hos KS Publikasjoner og Mediehuset Nettavisen.

Legg igjen en kommentar