Sparta-sjefen vil ikke utnevne et klart førstevalg på keeperplassen

Jens Kristian Lillegrend har etablert seg i Get-ligaen allerede som 21-åring. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Mange mener at det er gunstig å utnevne en førstekeeper og en backup, spesielt før et sluttspill. Sjur Robert Nilsen er ikke enig.

Dette er egentlig et godt innarbeidet konsept i hockeyens verden. Et lag skal ha en førstekeeper og en backup. Ingen er nøyaktig like gode. Det er alltid en som er bedre.

Innimellom er det vanskelig å se hvem av dem som er best, fordi det er så jevnt. Innimellom er det formen som avgjør. Eller hvordan den ene keeperens styrker og svakheter passer til motstanderlaget i den neste kampen.

Slik er situasjonen i Sparta akkurat nå.

Jens Kristian Lillegrend (21) har spilt 24 kamper i Get-ligaen denne sesongen, mens Samuel Ward (24) har 23 kamper. Lillegrend har ti seirer, 2,32 innslupne mål per kamp og 91,9 i redningsprosent. Ward har ni seirer, 2,72 innslupne mål og 90,6 i redningsprosent.

Lillegrend ser ut som den beste, men differansen i redningsprosent og innslupne mål kan ha sammenheng med kvaliteten på motstanderne. Ward har møtt topplagene Vålerenga, Stavanger Oilers og Storhamar ni ganger, mens Lillegrend kun har gjort det seks ganger.

Sparta-trener Sjur Robert Nilsen lever godt med at klubben ikke har et klart førstevalg.

– Ja. Vi har to gode keepere og vil bruke den av dem som er i best form, sier Nilsen til Nitten.no.

Dette kan bety at den keeperen som står godt i de siste seriekampene, får tillit når sluttspillet starter.

– Men vi kommer også til å se på hvordan de har stått tidligere i sesongen i kampene mot det laget vi møter, utdyper Nilsen.

– Så du ser ingen grunn til å utnevne en førstekeeper for hele sluttspillet?

– Nei, jeg forstår ikke hvorfor det skal være nødvendig.

Foretrekker klar førstekeeper
TV 2-kommentator Dima Smirnov mener at det normalt er best å ha en klar førstemålvakt, selv om han ser at det er fordeler og ulemper her.

– Du får det sånn som du vrir det til. Det er selvfølgelig en fordel å ha to hvis én blir skadet eller leverer en dårlig kamp. Det er vanskelig. Jeg vet ikke hva som er i keepernes hode. Det er mulig de ønsker å ha en nummer én, sier Smirnov til Nitten.no.

– Samtidig gir det jo kanskje en usikkerhet hos motstanderne, hvis de finner svakheter ved én keeper og så står han andre. Eller hvis de har vunnet to kamper og så bytter keeper, og motstanderen ikke klarer å score i første periode. Da kan man få et stort mentalt overtak.

Smirnovs utgangspunkt er at det gir trygghet for backene og senteren å vite hvem som står bakerst, og at det også gir trenerapparatet en ro om det er enighet om hvem som skal stå i mål i neste kamp.

– Men jeg har ikke vært borti en så jevn situasjon som Sparta har. Det er mulig det fungerer for dem. Sett utenfra pleier det laget som har en klar førstekeeper å gå lengst og vinne, selv om det sikkert finnes eksempler på det motsatte.

Fungerte for Pittsburgh
Det har Smirnov rett i. Det finnes eksempler som støtter Sjur Robert Nilsens posisjon.

Keeperduellen mellom Marc-Andre Fleury og Matt Murray i Pittsburgh Penguins i 2017 fikk massiv medieomtale i Nord-Amerika. Fleury var veteranen som hadde vært et soleklart førstevalg i klubben i over et tiår, mens Murray var utfordreren.

Trener Mike Sullivan nektet å utnevne en klar førstekeeper. Murray var skadd da sluttspillet begynte, så Fleury sto i første og andre runde. Etter en svak kamp mot Ottawa Senators i tredje runde, tok Murray over og dro i land seieren både i Ottawa-serien og i finalen mot Nashville Predators.

Begge keeperne var sterkt bidragsytende til Stanley Cup-seieren. Fleury leverte sitt kanskje beste sluttspill siden 2008, mens Murray etablerte seg som en elitekeeper i NHL.

21 år gamle Lillegrend har stått fire av de fem siste kampene og ser ut til å ha et grep om startjobben akkurat nå, men Ward sto den siste – en 6-2-seier mot Ringerike – og derfor er det kanskje svensken som får sjansen i første kamp når Get-ligaen droppes i gang etter pausen.

– V stiller rimelig likt, begge to. Etter jul har jeg fått spille mest, mens før jul spilte Samuel mest. Vi starter én kamp og går den bra, fortsetter vi til Sjur føler at det er på tide å bytte. Det kan være én kamp eller flere, sier Lillegrend til Nitten.no.

– Det er vanskelig å si hvordan dette blir i sluttspillet, legger han til.

Fredrik Lystad Jacobsen i duell med Sparta-keeper Samuel Ward. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fordeler og ulemper
Det naturlige spørsmålet er hva keeperne synes om dette. Hvilke fordeler og ulemper opplever de at denne uvissheten medfører for dem? På den ene siden kan det tenkes at denne konkurransen skjerper fokuset og fører til bedre prestasjoner, men på den andre siden kan det også være at man blir ekstra stresset over faren for å slippe inn et billig mål.

– Det er sikkert veldig individuelt, tror Lillegrend, som innrømmer at det er en fare for at man tenker «der røk neste kamp» hvis man slipper inn et mål man burde ha forhindret.

– Siden vi er såpass jevne, må jeg prestere hver eneste dag for å ha en mulighet til å spille. Det bidrar til utvikling hos begge to. Men det er selvfølgelig også en trygghet i å vite at du er førstekeeper. Da vet du at du fortsatt har tillit og kan spille deg igjennom en formdupp.

Ward og Lillegrend er gode venner som trener sammen, ikke bare på isen med keepertreneren, men i styrkerommet. De har samarbeidet godt i flere år nå, til tross for at begge er forholdsvis unge.

De to har selvfølgelig snakket seg imellom om dette temaet.

– Jeg føler at det er fordelaktig at vi må stå på hver dag. Sjur ser jo også på treningshverdagen vår, ikke bare kampene. Vi har hatt det sånn i tre år. Vi pusher hverandre og støtter hverandre. Det er jo konkurranse, men det er vennskapelig, sier Lillegrend til Nitten.no.

En trend
Samuel Ward er inne på det samme.

– Jeg synes det fungerer bra. Det har fungert bra helt siden jeg kom. Situasjonen har endret seg litt. Den første sesongen spilte jeg alt, i fjor ble det litt mindre og nå deler vi på det. Jeg vil selvfølgelig spille hver kamp, men jeg synes ikke dette er noe problem. Hvis han spiller bra, kan ikke jeg klage på at han får fortsette, sier Ward til Nitten.no.

Han tror at sporten beveger seg i denne retningen.

– Jeg tror at det går mer mot at lag vil ha to jevngode keepere, så man ikke er så følsom for skader. I Frölunda, som er et moderne hockeylag, har de kjørt to jevngode de siste sesongene. Det blir mer sånn, antar Ward.

I Frölunda har Johan Gustafsson stått 23 seriekamper og Johan Mattsson 18 denne sesongen. Göteborgsklubben, som har nordmennene Mats Rosseli Olsen og Mattias Nørstebø i stallen, vant denne uka Champions League for tredje gang etter seier mot Red Bull München i finalen.

– Som keeper vil man jo spille hele tiden. Jeg tror kanskje det hadde vært bedre om man hadde en som var klart dårligere, så man fikk spille hver kamp. Som utespiller vil man jo spille alle power-play. Det hadde kanskje vært det deiligste. Det er to sider av mynten, egentlig.

– Føler du deg som en førstekeeper eller backup eller ingen av delene?

– Det påvirkes mye av dagsformen. På slutten har jeg følt meg som en backup, for da har jeg vært mest backup, men så får man spille og da er man på gang igjen. Mye handler om selvtillit. Det er ferskvare, konstaterer Samuel Ward.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar